Wat doet een topsporter als hij er mentaal doorheen zit?

Maradona had in sommige opzichten dezelfde uitdagingen als Dele.

Topvoetballer Dele Alli vertelt in een emotioneel interview met Gary Neville over zijn trauma’s en zijn periode in een afkickkliniek. Ondanks de heftige gebeurtenissen weet Dele ook veel topsporters te raken met zijn boodschap. Ook voetballegende Maradona had in sommige opzichten dezelfde uitdagingen als Dele. Wat zijn nu de lessen die andere topsporters van Dele kunnen leren?

Waarschuwing. Mocht je het hele interview willen bekijken wees er dan bewust van dat er diepgaande thema’s besproken worden. Hieronder deel ik een aantal van de belangrijkste thema’s en de lessen die hij deelt.

Waarom gebruikte Dele de verdovende middelen?

De voetballegende Diego Maradona is niet alleen om zijn voetbalkwaliteiten bekend, maar ook om zijn strijd met verdovende middelen. Ook voor Dele is dit 1 van de problemen waar hij hulp voor heeft gezocht. Schokkend is dat Dele zegt lang niet de enige te zijn in de Engelse topcompetitie met zijn problemen zoals het misbruiken van verdovende middelen.

In het interview met Neville vertelt hij over zijn moeilijke jeugd. Hij heeft over trauma’s van vroeger waaronder het verkopen van drugs op zijn achtste, alcoholmisbruik in het ouderlijk huis en geadopteerd worden. Dele ging daarom zelf ook alcohol misbruiken om met het stressvolle leven om te gaan. Maar hij raakte ook verslaafd slaaptabletten. Hij zegt dat veel meer spelers dit doen. Dele gebruikte de slaaptabletten niet eens meer om te slapen maar gewoon midden op de dag om zichzelf te ‘’verdoven’’.

Onder druk staan – Mourinho noemde mij lui

Iedereen vind wat van je. Voetbal is leuk zegt Dele, maar ook heel moeilijk. Bijvoorbeeld als mensen zeggen dat je niet goed genoegd bent. Mourinho noemde mij lui terwijl ik keihard werkte. Ook nu met het delen van dit verhaal is het lastig. De roddelpers ging allemaal vragen stellen waar ik was (en hij was in de afkickkliniek!). Ik wilde daarom zelf naar buitenkomen met dit verhaal. Nu voelt Dele zich er ook klaar en sterk genoeg voor om zijn eigen verhaal te delen. Hoewel hij pas net uit de kliniek is heeft hij zich nog nooit zo goed gevoeld.

De trigger – waarom het tijd was om aan zichzelf te werken op mentaal vlak

Dele raakte geblesseerd en moest geopereerd worden. Aan de buitenkant zagen mensen het misschien niet aan hem maar van binnen verloor hij de wedstrijd; I was losing the battle on the inside. Dele kwam er ook achter dat lachen zijn afweermechanisme is. Wat dit eigenlijk betekent is dat je geest een manier bedenkt om ongewenste gedachten en gevoelens niet te hoeven voelen. Soms werkt dit, maar als er teveel op je af komt niet meer.

I was losing the battle on the inside

Dele

Je moet zelf echt willen veranderen

Zoals je nu misschien wel door hebt was de blessure niet de aanleiding voor alle mentale problemen. Het was de druppel die de emmer deed overlopen. Eerst wilde ik het allemaal zelf doen. Ik wilde het met niemand delen. Maar Dele kwam erachter dat de problemen bleven. Iemand kan het je vertellen dat je iets moet veranderen, maar je moet het zelf willen zegt hij.

Wat Dele heeft geholpen en wat hij andere topsporters wil meegeven

  • Het delen van mijn verhaal hielp. We denken dat we zo uniek zijn en de enige met deze problemen. Maar door erover te praten kom je erachter dat meerdere mensen soortgelijke dingen hebben meegemaakt zegt Dele.
  • Ik was moedig, maar niet zonder angst. De moeilijke tijden hebben me ook sterker gemaakt.
  • Probeer de beste persoon te zijn die je maar kunt zijn.
  • Ik wil vooral mezelf gelijk bewijzen.
  • Ik geloof dat ik nog veel beter kan worden.
  • Je hoeft niet bang te zijn om te veranderen. Ja, het kan moeilijk zijn. Maar als je door gaat komen er toch vaak positieve dingen uit.
  • Ik hoop dat het andere mensen helpt door het delen van dit verhaal. Al is het maar 1 persoon die ik hiermee help.

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *