Doorbreek negatieve gedachten

Visualiseer jij al zonder dat je het doorhebt? Veel mensen en ook topsporters visualiseren al. Soms bewust en vaker nog onbewust. Helaas vaak niet op de manier waarop het zou moeten. Want veel mensen denken juist aan de gebeurtenissen waarvan je zou willen dat het niet meer voorkomt.

In de wetenschap wordt er ook wel gesproken over een negativiteitsbias. Dit is de neiging om te denken aan dingen die niet goed gingen. Maar wat zou er gebeuren als je bewust, voor een belangrijk moment, denkt aan de manieren waarop het wel goed zal gaan?

  • Denk aan hoe jij de winnende maakt.
  • Denk aan hoe jij de beslissende stop maakt.
  • Denk aan hoe jij die belangrijke speech geeft.
  • Denk aan hoe jij een moeilijk gesprek toch succesvol weet te voeren.
  • Denk aan hoe jij die lastige collega/teamgenoot toch weet te motiveren.

Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? Wat denk je?

Kan het nog makkelijker? JA

Maak van je zwakte een kracht.

Gebruik je negatieve gedachten op een positieve manier

Als je toch al de neiging hebt om te denken aan die ‘’negatieve’’ momenten kan je het ook leren zien als obstakels die overwonnen kunnen worden.

Denk nu aan een mogelijk obstakel, maar visualiseer hoe je dit obstakel overwint.

Michael Phelps deed het op deze manier en het hielp hem om de meest succesvolle Olympiër te worden. Visualiseer jij wel eens (bewust of onbewust)? En denk je dan eerder in beelden, geluiden, geuren of gevoelens?

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *