Mindset voor voetbal – dé belangrijkste succesfactor?

Voetbal mindset
Mindset voor voetbal

Moet je als als voetballer tegenwoordig aan mindset training doen? Mis je iets als je niets met mindset doet? Is het noodzakelijk om er iets mee te doen of kan je ook zonder in het voetbal? In dit bericht deel ik de nieuwste inzichten van de beste voetballers van de wereld en wat jij hier aan hebt.

Waarom zijn Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic al jarenlang de beste voetballers? Heeft het met talent te maken? Wat zeggen deze spelers zelf waarom ze zo goed zijn geworden? En kan een gemiddelde eredivisie voetballer in potentie ook dit niveau halen? 

Mindset – Leer denken als de top 1% in het profvoetbal

Zlatan denkt anders dan de gemiddelde voetballer. Het succes van Zlatan heeft veel met zijn mindset te maken. Zlatan heeft in verschillende interviews gezegd dat 50 % van voetbal mentaal is. Zijn hele benadering van voetbal is anders dan een ”normale” speler. Maar Zlatan is niet de enige topvoetballer die vindt dat het mentale zo belangrijk is. De beste profvoetballers hebben een zelfde soort mentaliteit.

50 % of football is mental

Zlatan Ibrahimovic

De meest succesvolle voetballers zoals Zlatan hebben, wat psycholoog Carol Dweck noemt, een groei mindset. Voetballers met een groei mindset zijn typisch mensen die nieuwe uitdagingen aangaan, uit hun comfortzone komen en geloof hebben dat ze nieuwe dingen kunnen leren door doelgerichte training en hard werken.

Het goeie nieuws is dat je deze manier van denken kunt trainen net zoals je biceps.

Het geheim van de beste voetballegendes?

Zijn er principes die de beste voetballers vroeger al gebruikten? Het antwoord is JA! De oude voetballegendes deden al aan mentale training. Deze voetballegendes wisten dat ze hun mindset konden trainen, net zoals hun voetbal specifieke skills. Denk bijvoorbeeld aan de Braziliaanse voetbalheld Pele. Hij deed voor elke wedstrijd aan visualisatie om tot topprestaties te komen.

Download nu mijn nieuwste en gratis Ebook speciaal voor voetballers: Killer Mindset. Ontdek de 5 levels voor echt succes.

If it’s old it must be gold – It stands the test of time

In het Engels hebben ze een uitspraak; It stands the test of time. Dit betekent dat sommige dingen al heel oud zijn, maar nog steeds bestaan, relevant, actueel of waar zijn. Voorbeelden zijn; gebouwen zoals de piramides of kerken, religieuze stromingen, boeken zoals de bijbel, het menselijke temperament, angst, stress, liefde, afgunst, zelfvertrouwen, filosofische stromingen en ideeën. Maar ook strategieën om succesvol en gelukkig te worden en te blijven. Denk bijvoorbeeld maar aan mindset training.

Mindset training voor voetbal – Battle Tested?

Veel van  de principes zijn ‘’battle tested’’. Het zijn methodes en principes die soms als duizenden jaren oud zijn. Het zijn de methodes die effectief blijken te zijn wanneer er wordt gestreden, soms op leven en dood.

Daarom wordt er in de mentale training gebruikt gemaakt van o.a. principes die atleten uit het Romeinse rijk zoals de stoïcijnen gebruikten, maar ook door samoerais werden gebruikt. Denk je echt dat ze de tijd zouden nemen om deze principes te gebruiken als het nutteloos was? En denk je echt dat ze het risico zouden nemen om deze principes te gebruiken terwijl hun leven ervan afhing?

Zlatan’s succes in het voetbal komt door…

Kan je als een  gemiddelde voetballer ook de top in Europa halen?

Als je een gemiddelde voetballer in de eredivisie bent, kan je dan ook Champions League niveau halen? Wanneer je nu denkt dat het niet mogelijk is dan kan je net zo goed meteen stoppen met lezen. Als je denkt dat het wel mogelijk is, lees dan vooral verder! Wat je nodig hebt is een plan. Als iemand de marathon wilt lopen dan weet hij precies hoe hij dat voor elkaar krijgt. De beste profs werken met een plan. Ze weten hoe ze moeten eten, trainen, slapen en hun mindset moeten trainen.

Hoe groot is de kans dat jij de top haalt als je dit doet?

Wanneer je twijfelt aan jezelf, hoe groot zal de kans dan zijn dat je de top haalt? Als je continu denkt dat je niet goed genoeg bent, blijf je dan hard trainen en stappen zetten? Blijf je dan gemotiveerd?

Een gedachtenexperiment

Stel je voor dat je vanaf nu denkt en traint als de beste profvoetballers? Je gaat vanaf NU precies hetzelfde leven, denken en trainen als bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo, denk je dat je dan succesvoller wordt? Heb je het geloof dat je dan veel beter kan worden?

Hoor je nu een stemmetje in je achterhoofd die met excuses komt? Met allemaal redenen waarom het anders is. Dat het niet mogelijk is of dat het wel mogelijk is voor anderen, maar niet voor jou?

In het voetbal is veel mogelijk (hier zijn genoeg voorbeelden van), maar heb jij ook het geloof dat succes is weggelegd voor jou?

Voetbal mindset challenge

Als je twijfelt of het mogelijk is om succesvol te zijn heb ik nu een mindset challenge voor jou: ga opzoek naar voorbeelden in het voetbal van spelers die tegen de verwachtingen in toch succes hebben bereikt. Kijk of je voorbeelden kan vinden die op jouw situatie lijkt. Misschien dezelfde achtergrond, afkomst, buurt, school, club, vriendengroep, positie of denkwijze. Het gaat erom dat je voorbeelden vindt waarvan jij het gevoel krijgt;

Als hij het kan, dan kan ik het ook!

De denkfouten die profvoetballers maken

Als je grote stappen wilt maken in je voetbalcarrière dan moet je zorgen dat je ‘’stomme’’ denkfouten voorkomt. Want dit zorgt ervoor dat je met de handrem topsnelheid probeert te halen. Misschien lukt het je, maar er is snellere en effectievere manier.

Haal de handrem eraf en voorkom in ieder geval deze denkfouten.

Korte termijn denken

Sommige voetballers willen bijvoorbeeld nu een grote stap maken naar het buitenland. Of een betere club. Maar het gevaar is dat je niet gaat spelen bij die nieuwe club. Denk aan het proces. Welke club past nu het beste bij jouw ontwikkeling? Waar krijg je de beste kans en de grootste kans om de beste speler te worden? Als je later 5 of 10 jaar verder bent in je carrière welke keuze zou je dan willen hebben gemaakt? Een stap naar een nieuwe club of blijven?

Quick fix

Een aantal voetballers maken tijdelijk mindset training een prioriteit. Of ze denken dat als ze even wat hebben gelezen op instagram dat ze dan meteen succesvoller zijn in het voetbal. Misschien kom je even tot een nieuw inzicht, maar blijft dit ook op de lange termijn hangen? Kan je dit nieuwe inzicht ook omzetten in acties of een nieuwe krachtigere manier van denken? Leidt dit ook tot betere prestaties?

Als je 1 keer iets met mindset training hebt gedaan is dat dan voldoende? Zou je hetzelfde doen met voetbal training of personal training? Denken dat 1 keer trainen voldoende is om topprestaties te behalen?

Weet ik al

Er zijn voetballers die blijven steken op hetzelfde level. Ze trainen hetzelfde als altijd, denken hetzelfde als altijd, herstellen hetzelfde als altijd. Alles is hetzelfde. Waar ligt dan het probleem?

Je doet niets nieuws. Je blijft in je comfortzone.

Misschien ken je de uitspraak: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Als je hetzelfde blijft doen wat je altijd deed gaat er niets veranderen. In het voetbal werkt dit principe ook. Daarom is het nodig dat je juist openminded bent. Wat zijn nieuwe dingen die je kunt leren? Nieuwe manieren van denken, trainen, herstellen? Als je bij alles zegt; dat weet ik al, maar je situatie blijft hetzelfde dan is het tijd voor verandering!

5 tips om je voetbal mindset te trainen

  • Focus op het proces ( focus op jouw taak, niet alleen het einddoel )
  • Specifieke trainingen doen ( maak leerdoelen voor jezelf  / baken goed af welke handeling je wilt leren )
  • Feedback vragen ( Leer van feedback )
  • De juiste coaching ( iemand die jou blijft uitdagen )
  • Ga juist uitdagingen aan ( ga ze niet uit de weg )

Wat betekent het woord mindset eigenlijk?

De definitie van mindset is: de verzamelingen overtuigingen die je hebt. Het zijn de overtuigingen die je hebt over hoe de wereld en jij zelf in elkaar zit. Je zou ook kunnen zeggen mindset is hetzelfde als je mentaliteit.

Dit betekent dus niet dat jouw manier van denken waar is, maar alleen dat jij de wereld op jouw manier ziet. Een bekende uitspraak is; we zien de wereld niet zoals die is, maar we zien de wereld zoals we zelf zijn.

Wat betekent een groei mindset?

Mensen met een groei mindset zijn typisch mensen die nieuwe uitdagingen aangaan en geloof hebben dat ze nieuwe dingen kunnen leren door herhaling en hard werken.

Wat betekent een fixed mindset?

Mensen met een fixed mindset zijn er van overtuigd dat je eigenlijk niet kunt veranderen. Deze mensen denken dat je bent geboren met een bepaald talent en dit niet te ontwikkelen is, niet slimmer kunt worden of makkelijk nieuwe dingen kunt leren.

Hoe denkt de top 1% in het voetbal

Wil je leren hoe succesvolle voetballers zo goed zijn? En hoe jij dat kan bereiken? Het is niet voldoende om wedstrijd beelden te kijken, zelfs niet als je ook leert hoe ze trainen. Je moet nog een stap verder gaan. Welke uitspraken doen ze; door te analyseren hoe ze praten kan je ontdekken wat hun mindset is. Zijn de beste voetballers gericht op groei? Hebben ze de groei mindset?

Laten we eens kijken naar de beste voetballers en welke uitspraken ze doen.

Zijn dit zinnen van voetballers met een fixed mindset of een groei mindset?

Neymar

I just want to be better every day, to get better every day, not to be better than anyone else.

I’m always learning. I have to.

I only want to be the best that I can be.

Ronaldo (Brazilië)

I think all great players set a target for themselves in their careers. Mine was to win a world title with Brazil, which I did twice.

Pele

Success is no accident. It is hard work, perseverance, learning, studying, sacrifice and most of all, love of what you are doing or learning to do.

David Beckham

I still look at myself and want to improve.

Cristiano Ronaldo

Talent without working hard is nothing.

I see myself as the best footballer in the world. If you don’t believe you are the best, then you will never achieve all that you are capable of.

Lionel Messi

You have to fight to reach your dream. You have to sacrifice and work hard for it.

Ryan Giggs

All players have ‘ordinary’ periods in their career and it’s hard to explain why. So at these times, its all about self belief, hard work and hopefully you get the break and your form returns.

Karim Benzema

In a club like Real Madrid there’s a lot of pressure and challenges. You need to have a strong mind.

Cristiano Ronaldo’s mindset

Wat valt je op aan deze uitspraken? Praat jij ook hetzelfde als deze top 1%? En zijn het alleen maar woorden of zijn het ook daden?

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *