Heb jij wel eens gehoord van een worst case visualisatie? Stephen Covey zei ooit eens: Begin met het eind voor ogen. Dat is wat je in visualisatie doet. Een perfecte film van jezelf maken om jouw doelen te bereiken. Deze film speel je continu af in je hoofd om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken. Het kan je helpen om onder druk te presteren, te focussen, te ontspannen en nog veel meer.
Maar er is ook een andere manier van visualisatie die uitgaat van de worst case. Of situaties die allemaal mis kunnen gaan.Vaak denken we of aan alle dingen waarvan we willen dat het niet gebeurt of alleen maar aan de meest ideale situatie. Dit zijn twee uitersten en zijn voor visualisatie niet altijd ideaal.
De methode van Michael Phelps – Worst Case visualisatie?
Er is ook een derde optie om nog effectiever te visualiseren. Dit is ook de manier die Michael Phelps gebruikte. Naast het visualiseren van de meest perfecte race, visualiseerde hij ook mogelijke obstakels, bijvoorbeeld het breken van zijn zwembril tijdens een race. En hoe hij deze obstakels kon overkomen en de race alsnog kon winnen.
En wat denk je?
In de finale tijdens de Olympische spelen brak zijn zwembril en liep vol met water. Gelukkig had hij deze film al honderden keren in zijn hoofd afgespeeld en wist precies wat hij moest doen.
Met een minimaal verschil wist hij de race te winnen en won goud. Dit kan de kracht zijn van een worst case visualisatie. Phelps zei later deze manier van visualiseren het verschil had gemaakt. Obstakels horen net als in topsport bij het leven. Het gaat er alleen om hoe we met deze obstakels omgaan.
”Prepare for the worst, expect the best, and take what comes.”