Ademhalingsoefening om sportprestaties te verbeteren

Ademhalingsoefening voor topsporters

Topsporters gebruiken steeds vaker ademhalingsoefeningen om hun sportprestaties te verbeteren. Of je nu meer energie wilt voelen of minder stress. Het kan met behulp van een ademhalingsoefening. Een goede lichamelijke indicatie dat je vooruitgang boekt met je ademhalingsoefeningen en uiteindelijk voortuitgang kan boeken met jouw sportprestaties is je hartritmevariabiliteit (HRV). Wat HRV is en hoe jij met behulp van een ademhalingsoefening kunt verbeteren lees je in dit bericht.

Wat is hartritmevariabiliteit (HRV)?

De hartritmevariabiliteit, ook wel HRV genoemd, is een meting van de variatie tussen elke hartslag. Dit wordt veroorzaakt door het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel stuurt heel veel processen in jouw lichaam aan zonder dat jij daar bewust iets voor hoeft te doen, waaronder het regelen van je hartslag en ademhaling.

Voordat ik nu verder uitleg wat HRV nog meer betekent is het eerst handig dat je weet dat je door middel van je ademhaling invloed kunt uitoefenen op je zenuwstelsel en je stress / relax systeem, ook wel het sympathische en parasympatische systeem.

Zenuwstelsel: sympathisch en parasympatisch

Je zenuwstelsel kan in de basis onderverdeeld worden in 2 systemen, namelijk je sympathische en parasympatische systeem.

Het sympathische systeem:

  • Vechten
  • Vluchten
  • Bevriezen
  • Hogere hartslag
  • Snellere ademhaling
  • Stress

Het parasympatische systeem:

  • Relax modus
  • Lagere hartslag
  • Langzamere ademhaling

De beste topsporters weten o.a. met behulp van ademhalingsoefeningen de juiste balans te vinden tussen stress en ontspanning en de twee bovengenoemde systemen.

Waarom een hogere HRV leidt tot betere sportprestaties

Met behulp van een hartslagmeter kan je jouw eigen HRV meten. Dit doe ik bijvoorbeeld ook met de PolarH10 en een app Elite HRV. Hiermee krijg je inzichtelijk wat jouw HRV is. De HRV meting geeft ook aan of je meer in je sympathische systeem (stress) zit of parasympatische systeem (relax) zit. Een hogere HRV is een goede indicatie van je algehele fitheid en door middel van ademhalingsoefeningen en een gezonde levensstijl is het ook mogelijk om je HRV en dus ook je sportprestaties te verbeteren.

Een ademhalingsoefening om je sportprestaties te verbeteren

De onderstaande ademhalingsoefening kan een goed hulpmiddel zijn om meer in balans te komen, meer focus te vinden, stress te verminderen en meer te ontspannen. In het boek van sport en prestatiepsycholoog Leah Lagos (Heart Breath Mind) wordt een 10 weken programma beschreven waarin de onderstaande ademhalingsoefening het fundament is voor een verbetering van sportprestaties. Ook in de methode van Oxygen Advantage wordt deze ademhalingsoefening regelmatig gebruikt.

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *