Hoe kom je als sporter in de flow?

Patrick Frimpong Flow Topsport Brein Basketball

Hoe kom je als sporter in de flow?

 

Hoe kom je in de flow of zoals sporters ook wel zeggen in the zone? Zijn er technieken die helpen om deze staat van uiterste concentratie te bereiken waardoor alles vanzelf lijkt te gaan? Zo ja, welke technieken en hoe pas je ze dan toe?

 

Als sporter wil je graag goed presteren. Misschien heb je het ooit bij jezelf meegemaakt tijdens het sporten dat alles vanzelf leek te gaan. Alles wat je deed ging goed en je dacht er niet eens bij na. Alle ballen gingen raak, je passes waren perfect en het leek wel slow motion te gaan.

 

Bedenk eens wat het zou betekenen als je vaker bovenstaande ervaringen zou hebben. Wat zou dat betekenen voor jou als sporter en wat voor effect zal dat hebben op je sportbelevenis of misschien wel je sportloopbaan?

 

In deze post wil ik je o.a. laten zien;

 • Hoe je bovenstaande situaties vaker kan ervaren
 • Wat flow is
 • Welke technieken je kunt gebruiken om flow / the zone toestand te bereiken

 

Wat betekent het om in the zone te zijn?

Omdat deze post voornamelijk bedoelt is om jouw sportprestatie te verbeteren wil ik je graag een filmpje van Kobe Bryant laten zien. Voordat je het filmpje ziet is het misschien handig om te weten dat Bryant op een positieve manier is beïnvloedt door zijn coach Phil Jackson. Jackson introduceerde o.a. meditatie trainingen en probeerde voorwaarden te scheppen voor zijn spelers om in the zone te komen en een flow toestand te bereiken.

 

 

 

Wat is flow precies?

Hoogleraar psychologie Mihaly Csikszentmihalyi omschrijft flow (stroom) als de moeiteloze inspanning. Flow doet zich meestal voor wanneer iemand een duidelijk doel voor ogen heeft. Mensen raken meestal in flow als ze met een van hun favoriete activiteiten bezig zijn ( zoals sporten). Muzikanten noemen het ook wel de groove en spiritueel ingestelde mensen noemen het trance.

 

Vrijwel elke activiteit kan flow genereren, maar dan moet er wel aan relevante voorwaarden worden voldaan.

 

Wat zijn de voorwaarden om in flow te komen?

Csikszentmihalyi zegt dat de kwaliteit van je leven ook kan verbeteren door flow ervaringen. De voorwaarden om deze toestand te bereiken zijn volgens hem o.a. ;

 

 • Heldere doelen
 • Onmiddellijke feedback
 • Activiteiten die genoeg uitdaging bieden

 

 

 

 

Doelen

Het hebben van doelen is goed en nuttig. Het zorgt ervoor dat je uitgedaagd blijft en ergens naartoe streeft. Door het maken van doelen kan je ook effectiever werken. In mijn vorige post heb ik beschreven hoe je doelen kunt maken voor jezelf.

 

 

Feedback

Feedback kan in verschillende vormen komen. Als je ballen schiet op goal en je mist dan is dat feedback. Daarnaast kunnen coaches / leraren helpen met het geven van feedback. Hierdoor blijf je uitgedaagd en blijf je groeien als sporter.

 

Uitdaging

Wanneer iets te makkelijk of te moeilijk is is het lastiger om de flow toestand te bereiken. Uit een onderzoek door Csikszentmihalyi is gebleken dat 10% buiten je comfortzone spelen/trainen voor een flow toestand kan zorgen.

 

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat werd afgenomen onder schakers dat de schakers meer flow ervaringen hadden wanneer zij tegen spelers van hetzelfde of zelfs iets beter niveau speelden (in plaats van tegen makkelijke en slechtere tegenstanders te spelen). Hierdoor hadden ze misschien niet meteen succes, maar ze werden uiteindelijk wel beter en kregen daardoor ook meer flow ervaringen.

 

Mentale training – visualiseren

Een techniek die topsporters gebruiken om in the zone te komen en flow te bereiken is visualisatie. Door te visualiseren zorg je ervoor dat tijdens wedstrijden bepaalde handelingen makkelijker gaan of zelf vanzelf lijken te gaan

 

Visualiseren kan je doen door vooraf in je hoofd te ervaren welke taak je moet gaan uitvoeren en een duidelijk beeld te creëren van een bepaalde oefening of handeling. Neem bijvoorbeeld 2 minuten om een helder beeld te creëren en voor je te zien wat je ervaart en voelt tijdens het uitvoeren van een bepaalde handeling.

 

Visualisatie kan er daarnaast voor zorgen dat je minder gespannen bent omdat je de situatie al in je hoofd hebt voorbereid.

 

 

 

 

Waarom wil je de flow toestand bereiken?

Dit lijkt op zich duidelijk, want wie zou deze toestand niet willen bereiken. Om het nog even kort samen te vatten een aantal voordelen die flow brengt;

 

 • 100% focus en concentratie
 • Alles lijkt vanzelf te gaan
 • Geluk ervaring
 • Beter anticiperen wat er gebeurt tijdens wedstrijden (tijd lijkt stil te staan)
 • Intrinsieke motivatie

 

 

Conclusie

In mijn ervaring als (top)sporter heb ik gemerkt dat flow niet af te dwingen is, maar zeker te bereiken is! Ik kan helaas niet in mijn vingers knippen en in the zone komen. Wat onderzoekers nu wel hebben aangetoond is dat het mogelijk is om voorwaarden te scheppen die helpen om flow te bereiken en in the zone te komen.

 

Hoe je the zone en flow toestand bereikt;

 

 • Doelen maken
 • Zorgen voor directe feedback
 • Zorgen voor genoeg uitdaging
 • Visualisatie

 

Bonus

Hieronder nog een leuk filmpje over atleten die beschrijven wat ze voelen en wat het betekent om in the zone te zijn.

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *