Het nut van lichaamstaal voor sporters

Usain Bolt Power Pose Topsport Lichaamshouding

De Power Pose van Usain Bolt

 

Hoe belangrijk is lichaamstaal voor sporters? Valt het je wel eens op dat sommige sporters bepaalde gebaren maken als ze hebben gewonnen of na een belangrijk moment in de wedstrijd een bepaalde houding aannemen? Ontdek hoe jij je eigen lichaamstaal kunt beïnvloeden om beter te presteren.

 

Voordat je verder leest heb ik een uitdaging voor je. Let op dit moment op je lichaamshouding. Zit je in elkaar gedoken? Of heb je een rechte rug? Oefen jezelf tijdens het lezen van dit stuk je bewust te zijn van je eigen lichaamshouding. Hoe voelt het als je in elkaar zit gedoken of juist met een rechte rug zit?

 

Jouw eigen lichaamstaal beïnvloeden 

Lichaamstaal heeft, zo blijkt uit onderzoek, invloed op hoe andere mensen ons beoordelen en zien. Maar het blijkt ook dat onze lichaamshouding invloed heeft op hoe we ons voelen.

 

Er is bijvoorbeeld een onderzoek gedaan onder mensen die voor een bepaalde tijd een pen tussen hun tanden moesten houden. Hierdoor werden ze geforceerd een lachende beweging te maken met hun mond en tanden. Er was ook een controle groep die dit niet hoefde te doen. Het bleek dat de groep die de pen tussen hun tanden moest houden zich gelukkiger voelden dan de controlegroep.

 

 

 

Tich Nath Hanh:

 

‘’Sometimes your joy is the source of your smile, but sometimes your smile can be the source of your joy.’’

 

Gebruik lichaamstaal in jouw voordeel – Tips

Er zijn een aantal manieren waarop je jouw eigen lichaamstaal kan beïnvloeden. Ik geef je drie tips;

 

  1. Modelleer de succesvolste sporter 

Hoe loopt de meest zelfverzekerde speler die jij kent? Hoe loop je als je jezelf zelfverzekerd voelt? Het nadoen van succesvolle sporters kan helpen hetzelfde gevoel op te wekken bij onszelf.

 

  1. Een winnend gebaar maken

Twee handen te lucht in! Een juichende beweging maken kan helpen jezelf het winnende gevoel te geven en je zelfverzekerder te voelen. Je hoeft dit natuurlijk niet in alle drukte te doen. Maar dit kan je ook afgezonderd van mensen doen.

 

Extra tip: Kijk of je nog andere power poses kunt vinden bijvoorbeeld via Google of YouTube van bekende sporters of succesvolle mensen.

 

  1. Slechte lichaamshouding

Zoals Amy Cuddy zegt heeft lichaamshouding ook effect op hoe andere mensen ons beoordelen en zien. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn als je slechte lichaamshouding hebt. Basketbalcoach Mike Brey legt uit hoe hij spelers helpt met hun slechte lichaamshouding.

 

 

Zoals Amy Cuddy in haar Ted presenatie zei;

 

..Our bodies can change our minds

..and our minds change our behavior

..and our behavior changes our outcomes.

 

Voorbeelden van Power Poses

 

Usain Bolt

Op dit moment misschien wel een van de bekendste Olympiërs op dit moment is Usain Bolt. Bolt staat er om bekend om voor en na zijn wedstrijd gebaren te maken..

 

 

LeBron James

LeBron heeft een aantal standaard rituelen met zijn teamgenoten. Maar een tijdje geleden werd vooral een bepaalde move ontzettend populair, dit is bij uitstek een echte power pose!

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *