Mentale vakantie

Mentale vakantie omgaan met wedstrijddruk

Mentale vakantie

 

Het klinkt misschien een beetje gek, maar neem jij wel eens een mentale vakantie tijdens het sporten? Een mentale vakantie kan het verschil maken tijdens een wedstrijd waar de druk heel groot is. Hoe je een mentale vakantie neemt en wat het is leg ik je uit! 

Een mentale vakantie is een moment tijdens de wedstrijd, bijvoorbeeld tijdens de pauze, time-out of tussen de sets waarin je met je gedachte terug gaat naar een ontspannen moment. Op dat moment neem een kleine persoonlijke time-out waarin je letterlijk en figuurlijk op adem kan komen, zowel fysiek als mentaal.

Visualisatie en de mentale vakantie

De mentale vakantie is een techniek die Phil Jackson, basketbalcoach van de Chicago Bulls en LA Lakers introduceerde bij zijn spelers (zoals Kobe Bryant). Deze vakantie hielp de spelers te ontspannen. Ontspannen en gefocust blijven blijkt vaak lastig te zijn bijvoorbeeld tijdens een finale of play off wedstrijd. Jackson noemt de mentale vakantie ook wel een safe spot en een korte visualisatie.

Zelf doen

Probeer het zelf eens. Probeer bijvoorbeeld tijdens de training tijdens een dood moment even terug te gaan in gedachten naar een moment waarop je volledig ontspannen was. Dit kan een relaxte vakantie zijn of voor sommige mensen is dit een gezellig moment met je vrienden of kinderen.

Dit is hoe de top het verschil maakt

Jim Loehr is sport psycholoog en heeft veel top tennissers gecoacht en bestudeerd. Hij ontdekte dat het verschil tussen de top tennissers en minder succesvolle tennissers werd gemaakt tijdens de punten en sets. Juist op momenten dat je tijd hebt om na te denken en misschien wel in een negatieve spiraal kan raken weten de top tennissers te ontspannen en te focussen. Zie ook het artikel van Jim Loehr via de New York Times.

Tot slot

Ik hoop dat je ziet hoe belangrijk het is om opnieuw je focus te pakken op belangrijke momenten. Dit kan het verschil maken op momenten in de wedstrijd. Een andere manier waardoor je je focus kunt verbeteren is mediteren. En dat meditatie ook voor sporters is wordt nog eens onderstreept door Kobe Bryant!

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *