Je hebt vast wel eens van de term visualiseren gehoord. Leer hoe het helpt om succesvol doelen te bereiken en hoe je wedstrijddruk kan verminderen.
In deze post wil ik graag met jou delen wat visualiseren precies is en hoe jij het kunt leren. Daarnaast laat ik zien wat de wetenschap zegt over visualiseren en welke andere topsporters er gebruik van maken.
Een voorbeeld uit de NBA
Op dit moment zijn in Amerika de basketbal play offs bezig. Dat betekent nog meer aandacht voor de spelers en de druk wordt nog wat opgevoerd. Soms kan dat ervoor zorgen dat spelers minder goed presteren door alle druk en aandacht. Basketballer CJ McCollum kreeg van oud speler Tracy McGrady de tip om te visualiseren. McGrady zei dat het hem een betere speler heeft gemaakt en dat het voor hem negen van de tien keer heeft gewerkt!
Wat is visualisatie?
Visualisatie is een techniek die vaak in de sportpsychologie en mentale training wordt gebruikt om een gewenst resultaat te bereiken. Als je visualiseert maak je een mentaal beeld van een ideale situatie. Je speelt als het ware een film af in je hoofd. Door dit beeld in je hoofd af te spelen zorg je ervoor dat je er in het echt profijt van hebt. Dit komt omdat je beter voorbereid bent in de situaties die je in je hoofd al eens hebt meegemaakt.
Visualisatie wordt vaak gebruikt bij;
- Het behalen van een doel
- Het wegnemen van wedstrijddruk
- Verminderen van faalangst
- Het vergroten van zelfvertrouwen
Helpt visualiseren echt? ( Het bewijs )
Verschillende onderzoeken tonen aan wat de kracht van visualiseren is. Er is bijvoorbeeld een onderzoek uitgevoerd waarin kandidaten hun elleboog spieren met 13,5 % hebben versterkt binnen 12 weken door te visualiseren.
The mind is more important than the body – Arnold Schwarzenegger
Tiger Woods, Kobe Bryant en vele andere topsporters maken gebruik van visualisatie. Hieronder een voorbeeld van Michael Phelps hoe hij zijn succes visualiseerde.
Een ander bekend onderzoek is uitgevoerd door Dr Blaslotto van de Universiteit van Chicago. Dr Blaslotto wilde het effect van visualisatie aantonen door een onderzoek uit te voeren. Hij verdeelde basketballers op in drie groepen. Aan de hand van vrije worden (en de mogelijke vooruitgang) zou worden gemeten of visualisatie kan werken.
- De derde groep (de controle groep) die niet visualiseerde en niet vrije worpen oefende ging niet vooruit.
- De eerste groep die fysieke vrije worpen schoten gingen als groep met 24% procent vooruit. Deze groep schoot elke dag een uur lang vrije worpen.
- De twee groep die alleen mentaal vrije worpen schoot door te visualiseren gingen als groep met 23 % vooruit!
Visualisatie – het brein – sportprestaties
Hieronder een mooi voorbeeld wat visualisatie met je brein doet. Wat ook interessant is dat het filmpje laat zien dat door middel van visualisatie hockeyers en tennissers accurater gingen serveren en schieten!
Het gaat nu om jou en vooral of het voor jou gaat werken!
Leren visualiseren – stap voor stap
- Zorg dat je een plek vindt waar je geconcentreerd kan oefenen en niet gestoord wordt.
- Bepaal het doel wat jij wilt bereiken. Bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, kalmer in spannende wedstrijdsituaties worden, het verbeteren van bepaalde bewegingen, acties, schoten, vrije worpen etc.
- Ga comfortabel zitten met een rechte rug en sluit je ogen.
- Maak voor jezelf een beeld hoe de ideale situatie er voor jou uitziet.
- Speel dit beeld in je hoofd af. Zie het door je eigen ogen alsof je het doet.
- Gebruik al je zintuigen. Wat voel, hoor, zie en ruik je?
- Formuleer je doel op een positieve manier. Focus op wat je wilt dat er gaat gebeuren. Zeg dus niet; ik wil niet meer zenuwachtig zijn. Maar bijvoorbeeld; ik ben kalm en focus op mijn taak op het veld, let op mijn ademhaling en loop op het veld als een zelfverzekerde sporter.
- Oefenen, oefenen, oefenen. De kracht zit in de herhaling en hoe vaker jij oefent hoe beter het zal gaan!