Mentale fitness

LeBron James – Mentale Fitness

Vandaag heb ik een prachtig interview gelezen met LeBron James. In het interview praat hij over het belang van mentale fitness. 8 jaar geleden besloot LeBron na een verloren NBA finale te investeren in mentale fitness om beter om te kunnen gaan met stress en de druk.

LeBron staat erom bekend om elk jaar minimaal een miljoen dollar in zichzelf te investeren, maar nu praat hij ook heel specifiek over wat hij op het mentale vlak doet en de obstakels die hij heeft overwonnen.

Als je mijn artikelen vaker leest dan weet je dat ik veel inspiratie haal uit de verhalen van andere topsporters. Soms zijn het de lessen die ze onbewust delen, maar soms zijn het hele bewuste acties die ervoor zorgen dat wij kunnen leren van de absolute wereldtop. Nu heeft LeBron een overeenkomst gesloten met de app Calm zodat sporters mentaal sterker kunnen worden. Waarover later meer.

Waarom besloot LeBron James te investeren in mentale fitness?

Liefde voor het spel ging verloren


Zelfs de beste sporters ter wereld kunnen het plezier in hun sport verliezen. En LeBron heeft daar ook mee te maken gehad vertelde hij in een interview. De liefde ging deels verloren omdat hij ervoor koos om zijn club The Cleveland Cavaliers te verlaten voor The Miami Heat. Vooral het eerste jaar werd LeBron gezien als de vijand. Dit zorgde ervoor dat LeBron ”boos” (en als de villain) ging spelen. Een manier waarop hij helemaal niet wilde spelen.


Ook had hij last van stress en de druk die hij voelde om top te presteren. Niet zomaar druk. Want alleen het winnen van een kampioenschap was voldoende. Uiteindelijk heeft hij deze obstakels overwonnen en speelt hij veel vrijer en heeft hij de laatste jaren zichtbaar veel meer lol op het veld. Zelfs met zijn bijna 35 jaar speelt hij nog steeds geweldig.

Hoe heeft hij dat gedaan?


Door bewust zijn rustmomenten te pakken. Al is het maar een minuut zijn ogen dicht doen. Een kleine ”meditatie” om zijn rust te vinden en klaar te zijn voor het volgende moment. LeBron zegt in een interview dat veel atleten vergeten dat er meer is dan alleen het fysieke lichaam. Hij zegt dat iedereen zijn fysieke lichaam traint, maar dat er een maximum op zit tot hoever je dit kunt doen.


Vaak is alleen fysiek trainen niet genoeg. Wat belangrijker is volgens LeBron is het mentale. Het succes wat hij nu heeft komt door zijn brein minimaal net zo hard te trainen als zijn lichaam.

The mind is like a muscle. The more you train it the stronger it becomes.” LeBron James

Partnership met Calm


Om mentale training meer op de kaart te zetten en het belang ervan te ondersteunen is LeBron een partnership aangegaan met de app Calm. En hoewel het een partnership is, vind ik dit helemaal niet erg. Het is een geweldige kans om een kijkje in het brein te krijgen van de beste sporter ter wereld. Dit gecombineerd met de kennis en kunde van de mensen van Calm, zorgt ervoor dat ik enthousiast ben over het de lessen van LeBron!

Als je het mij vraagt is dit dus een prachtig initiatief. De NBA heeft al een overeenkomst met de app Headspace. Dus mocht je überhaupt nog geen gebruik maken van een app dan zijn Headspace en Calm goede apps om meer te leren over mentale training / mindfulness / meditatie. De specifieke module van LeBron zal onder andere gaan over:

  • Het managen van emoties
  • Slaap
  • En balans vinden in het leven

Download hier alvast een voorproefje. Op de website van Calm vind je een gratis PDF met daarin 13 lessen om je ”mental strength” te trainen.

90 procent is mentaal


In het NBA programma The Jump praat LeBron over het belang van mentale fitness. Maar ook voormalig NBA speler Matt Barnes. Barnes zegt dat de sport 90 procent mentaal is en dat hij hierover veel heeft geleerd van zijn oud teamgenoot Kobe Bryant. Barnes zegt;

Your mental approach is everything.

Hier kan ik me ook in vinden. Als jij het hier ook mee eens bent kijk dan ook goed naar hoeveel tijd jij besteed aan het trainen van je brein. Net zoals je je oefeningen op het veld doet, moet je die ook voor je brein doen.

Veel succes!

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *