Symposium Brainwave – Het Sportieve Brein

Patrick Frimpong als gastspreker op het symposium : Het Sportieve Brein

 

Op 31 mei 2017 werd door USNW Brainwave een symposium georganiseerd over het sportieve brein. Tijdens dit symposium waren er verschillende gastsprekers waaronder een aantal neurowetenschappers. Ik mocht ook een presentatie geven en vertellen over mijn ervaring als topsporter en hoe we de wetenschap naar de praktijk kunnen vertalen om ons brein te trainen. 

 

In deze post lijkt het me leuk om een aantal highlights met jou te delen. Ben je geïnteresseerd in wat ik had te vertellen tijdens het symposium of wil je wat tips meepakken om ook je brein te trainen dan moet je zeker verder lezen..

 

Voor zo’n zestig mensen waaronder veel studenten neurowetenschappen  mocht ik mijn verhaal vertellen. Naast mijn verhaal waren er nog drie andere gastsprekers, namelijk;

  • Prof. Dr. Eddy van der Zee ( onder meer bekend van zijn boek ”Het Vitale Brein
  • Dr. Marieke van Heuvelen ( Universitair Docent en expert op het gebied van cognitief functioneren van dementerende ouderen)
  • Dr. Marsh Konings ( werkt voor o.a. Ajax en de KNVB als neuropsycholoog )

Een kleine samenvatting

In de presentatie vertelde ik over mijn ”ontdekkingsreis” naar de kennis over het brein. Waar het mij vooral om gaat is te laten zien wat we nu hebben aan de wetenschap en hoe we dit kunnen vertalen naar de praktijk! De afgelopen jaren heb ik me verdiept in hoe je in sport tot topprestaties kunt komen. Hiervoor heb ik cursussen gevolgd met betrekking tot mentale training en dus verdiept in het brein.

 

Michael Jordan

Ik vertelde over Michael Jordan en dat ik erachter kwam dat hij niet alleen bezig is met fysieke training, maar ook het mentale. Lees ook mijn post over hem.. om erachter te komen hoe hij denkt!

 

 

De drie belangrijkste vragen..

De drie belangrijkste vragen die ik in de presentatie had besproken zijn;

  • Wat maakt de top (ik heb het over topsporters, maar dit kunnen ook andere experts zijn) succesvol?
  • Wat heeft het brein hiermee te maken?
  • Hoe kunnen wij deze kennis in de praktijk brengen?

 

Eigenschappen voor succes in je leven

Voordat ik de wetenschap zal vertalen naar de praktijk vertel ik eerst wat over mijn zoektocht naar de kennis over het brein. Bijna 8 jaar geleden had Ali B het over een boek in De Wereld Draait Door. Dit boek had hem erg geholpen om gelukkiger en succesvoller te worden. Het boek waar hij het over had is het boek van Stephen Covey – De 7 eigenschappen voor succes in je leven. Covey probeerde erachter te komen wat succesvolle mensen anders maakt dan minder succesvolle mensen.

 

Volgens Covey heeft het met te maken met de ontwikkeling van positieve eigenschappen en het aanleren van een proactieve perceptie (een effectieve kijk op (uitdagende) situaties). Ik was benieuwd en besloot het boek te lezen. Voor mij ging er een ‘’nieuwe deur open’’. Eerst was ik als topsporter alleen maar bezig met het fysieke, maar nu kwam ik erachter hoe belangrijk het mentale is. Hier meer over Covey en succesvolle eigenschappen voor topsporters. 

 

(de beeld- en geluidskwaliteit is niet optimaal, maar het geeft in ieder geval een impressie 😀 )

 

De wetenschap

Het doel van de presentatie was het vertalen van de wetenschap naar de praktijk. De drie grote principes die ik daarom deze presentatie deelde waren de volgende;

Als je al vaker mijn blog hebt gelezen dan weet je dat ik het vaker over bovenstaande principes heb. Wat het mooie is van deze principes is dat ze praktisch toepasbaar zijn. Deze principes hebben invloed op het brein. Sommige van deze principes heb ik onbewust al toegepast in mijn leven als topsporter en andere principes ben ik gaan toepassen nadat ik deze principes had bestudeerd.

Deze post zal ik verder niet ingaan op wat al deze begrippen betekenen, dus wil je hier meer over weten lees dan verder via de links.

 

De rode draad – Neuroplasticiteit

Als een rode draad door alle drie de begrippen (Mindset, de 10.000 uren regel en Grit) loopt het principe van Neuroplasticiteit. Dit wordt ook wel eens het kneedbare brein genoemd. Dit komt er op neer dat de manier waarop wij trainen en denken, nieuwe connecties in ons brein kunnen vormen, wat ons uiteindelijk betere sporters kan maken.

 

Een voorbeeld – Christiano Ronaldo

In het onderzoek van professor Anders Ericsson naar wat experts zo goed maakt heeft Ericsson het over doelgerichte training. Een van de onderdelen van doelgerichte training is dat experts goed zijn in het maken van mentale voorstellingen.

Op bladzijde 89 uit het boek Piek van Ericsson zegt hij het volgende; ‘’ Het voornaamste wat experts onderscheidt van de rest van de mensheid is dat hun jarenlange training de neurale circuits in hun hersenen heeft aangezet tot de ontwikkeling van specifieke mentale voorstellingen, die het ongelooflijke geheugen, patroonherkenning, het probleemoplossend vermogen en andere bijzondere vaardigheden die nodig zijn om te excelleren, mogelijk maken.’’

Heel toevallig liet de spreker voor mij Dr. Marsh Konings een filmpje van Chrisitiano Ronaldo zien. Dit is typisch een voorbeeld van een expert die gebruik maakt van mentale voorstellingen om effectief te zijn, bekijk het zelf maar..

 

 

Drie praktische tips – Apps – Meditatie – Ademhaling

Als we ons brein willen trainen om bijvoorbeeld meer focus te krijgen, minder stress willen ervaren en minder wedstrijddruk willen voelen dan kunnen we het volgende doen. Ik heb drie apps die helpen om deze punten te trainen. Het gaat om apps waarmee we dit kunnen trainen.

In verschillende studies wordt ook aangetoond wat het effect op ons brein is door het doen van ademhalingsoefeningen en meditatie. De volgende apps raad ik aan;

 

  • Prana Breath. Een handige app waarmee we onder begeleiding ademhalingsoefeningen kunnen doen. In de wiki pagina in de app staan verwijzingen naar de wetenschap achter de oefeningen.
  • Headspace. Ontwikkelt door wetenschappers en applicatieontwikkelaars. Een handige app om onder begeleiding te mediteren.
  • Luminosity. Een app om je brein te trainen door het doen van spelletjes!

 

Tot slot

Wil je mijn presentatie helemaal zien? Dat kan! Bekijk het via Slideshare en vergeet niet de notities erbij te lezen. Sidenote: Als je rechtsonder klikt op het logo ”in” kan je de notities erbij lezen.

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *