Het bestuderen van de top in jouw vakgebied is het beste wat je kunt doen om zelf de top te bereiken. Misschien wil je niet eens de top bereiken, maar gewoon een beetje verbetering zien. Wat moet je dan doen?
Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden hoe de beste topsporters trainen, dus let goed op! Voordat je kijkt naar de voorbeelden is het belangrijk om het volgende te weten. Het gaat niet alleen om het fysieke aspect van sport, maar ook het mentale aspect is cruciaal voor topsporters!
Er wordt ook wel eens gezegd dat sportpsychologie een studie naar succes is. In dit bericht zal ik echter meer focussen op het fysieke gedeelte van sport. Wil je meer weten over bijvoorbeeld mentale training dan ben je ook op mijn site aan het juiste adres! Het idee dat je toppers moet bestuderen heb ik o.a. van sport psycholoog Gary Mack overgenomen, die veel topsporters uit de Amerikaanse prof competities heeft geholpen zoals de MLB, NFL en NBA.
Gary Mack: Sportpsychologie is een studie naar succes
Wil je dus echt beter worden, dan moet je de succesvolle voorbeelden bestuderen. Ben je een sporter observeer dan goed hoe de beste sporters trainen. Wat eten ze en hoe komen ze tot rust? Wil je een betere muzikant worden bestudeer dan hoe de beste muzikanten oefenen. Wat voor materiaal gebruiken ze en hoeveel uur trainen ze?
En dan nu een aantal voorbeelden hoe de beste atleten ter wereld trainen!
Een goede coach voor de beste training
Als ik zeg lightning Bolt, dan zeg jij… JUIST, Usain Bolt! De snelste man van de wereld.
De beste topsporters hebben de beste coaches.
De beste atleten en coaches weten dat ze moeten werken aan hun zwaktes. Usain Bolt weet dit ook. Soms kunnen zwaktes heel klein zijn, maar in het geval van sprinten kan het verschil minimaal zijn om het podium wel of niet te bereiken. Goud of brons gaat soms maar om een neuslengte verschil.
In deze YouTube Clip zie je hoe Usain Bolt getraind wordt om nog beter te worden!
Uit je comfortzone
LeBron James op dit moment een van de beste spelers van NBA en traint om zijn ‘zwaktes’ te verbeteren. Dit doet hij samen met Hakeem Olajuwon. Een speler die twee keer kampioen is geworden en bekend stond om zijn sierlijke moves dichtbij de basket.
Keep it fun, maar maak het niet te makkelijk
Als je tot betere prestaties wilt komen moet je uitdaging hebben. Als de training te makkelijk is dan gaat de lol er snel vanaf. Daarnaast zie je minder snel verbetering. Als de training te moeilijk is zul je eerder opgeven en weinig leren.
Het gaat om de juiste balans te vinden. Sommige mensen noemen dit de stretch zone. Je bent in de stretch zone als de oefeningen die je doet tussen de 50 en 70 % succesvol zijn. Als je meer dan 90 % slaagt in wat je doet is het een duidelijk teken dat je toe bent aan de volgende stap.
De spelers van Barcelona spelen Footbasket. Dit is een leuke manier om jezelf te stretchen, maar ook gemotiveerd te blijven om nieuwe dingen te proberen.
Hoe trainen de beste topsporters – Een wetenschappelijke aanpak
Wil je zelf stappen maken om als topsporter te trainen? Ben je benieuwd wat de wetenschap zegt hoe de topsporters te werk gaan? Ten eerste heb ik goed nieuws. Wetenschapper Anders Ericsson heeft jarenlang onderzocht hoe topsporters tot de wereldtop komen. Ten tweede, ik heb er een hele post over geschreven die je hier kunt vinden :).
Ik zal een tipje van de sluier oplichten.. Het gaat onder andere over de 10.000 uren regel.
- Meer lezen: Wat is de 10.000 uren regel?
- Meer lezen: De wetenschappelijke tips van Anders Ericsson uit zijn boek Piek.