Gemotiveerd blijven en 10.000 uren aan training?

Wil jij de top bereiken in sport, muziek of wat anders? Dan moet je in ieder geval 10.000 uren oefenen. Maar het is niet altijd makkelijk om gemotiveerd te blijven.

In een van mijn vorige posts had ik het over de 10.000 uren regel. Deze regel gaat erover dat iedereen de top kan bereiken, zolang je voldoet aan de randvoorwaarden.

De randvoorwaarden zijn;

  • Bewust / gericht trainen (Ericsson noemt dit Deliberate practice)
  • Een goede coach die jou blijft uitdagen om te blijven groeien
  • Het juiste trainingsmateriaal en faciliteiten

Lees hier meer over de 10.000 uren regel.

 

Maar 10.000 uur bereik je niet zomaar..

 

Hoe blijf je gemotiveerd om dag in dag uit te blijven oefenen?

Hieronder geef ik een 6 tips hoe je het makkelijker voor jezelf kunt maken om 10.000 uren te trainen en tot topprestaties kunt komen!

 

1.Maak kleine doelen voor jezelf

Als je een heel groot doel hebt bijvoorbeeld het lopen van een marathon. Begin je niet meteen met het lopen van 42 kilometer. Je breekt het op in kleinere doelen. Bijvoorbeeld in de eerste week loop je 2 kilometer en de week daarop 4 totdat je uiteindelijk een hele marathon kunt lopen.

 

2. Oefen samen met mensen die hetzelfde doen als jij

Zorg dat je mensen uitzoekt die positief zijn en jou gemotiveerd houden. Het is niet altijd mogelijk om samen met mensen te trainen, maar er zijn wel groepen op internet van mensen die bezig zijn met hetzelfde als jij. Maak hier gebruik van! Denk bijvoorbeeld aan Linkedin of Facebook groepen.

 

3.Oefen met mensen zijn die beter zijn dan jij

Dit zorgt ervoor dat je blijft groeien en uitgedaagd blijft om beter te worden. Je kunt ontzettend veel leren van mensen die beter zijn dan jij. Stel veel vragen en luister goed.

 

4.De kracht van muziek

Muziek kan je een echte boost geven of helpen ontspannen. Gebruik muziek bijvoorbeeld tijdens het studeren of fitnessen. Experimenteer welke muziek jou helpt om beter te presteren.

 

5.Zorg voor een vaste routine

Zorg dat je vaste dagen en tijden hebt om te trainen. Hierdoor train je jezelf om je aan je trainingsprogramma te houden. Dit zorgt er ook voor dat het uiteindelijk niet te veel wilskracht kost om je dagelijkse doelen te bereiken. De allerbeste muzikanten, sporters en zakenmensen hebben allemaal routines. Probeer ook uit te zoeken wat jouw idolen voor routines gebruiken en kopieer de beste routines die zij hebben.

 

6.Denk aan de eindstreep

Als je volop bezig bent met trainen vergeet je weleens waarvoor je het allemaal doet. Als je eenmaal gaat om de top te bereiken moet je duidelijk hebben waarom je dat zo graag wilt. Doe je het voor jezelf of doe je het voor anderen? Bedenk zoveel mogelijk redenen waarom jij dat grote doel wilt bereiken. Wat wacht er voor jou bij de eindstreep?

Is het misschien dat je 15 kilo bent afgevallen? Heb je dan een boek geschreven? Hoop je dan prof sporter te zijn? Denk aan de eindstreep, maar vergeet niet de dagelijkse acties die je moet nemen om de eindstreep te halen! Focus op het proces en niet alleen op het eindproduct.

 

Conclusie

Er zijn veel verschillende technieken die je kunt inzetten om gemotiveerd te blijven. Hierboven heb ik 6 tips gegeven hoe jij gemotiveerd kunt blijven. Gebruik de tips die het best werken voor jou. Het belangrijkste is dat je weet wat je wilt bereiken (de eindstreep) en dat je elke dag iets doet om die eindstreep te behalen. 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *