7 eigenschappen voor succesvolle sporters

7 eigenschappen voor succesvolle sporters

7 eigenschappen voor succesvolle sporters

 

Zijn de lessen van persoonlijke effectiviteits guru Stephen Covey toepasbaar voor sporters? Heb je nog nooit van Covey gehoord dan zijn zijn boeken zeker de moeite waard. Wat er echter nooit van is gekomen is een boek speciaal voor sporters. Jammer! Maar ik laat zien dat het mogelijk is om de 7 eigenschappen die succesvolle mensen bezitten toe te passen in jouw sportleven.

 

Waarom vind ik dit boek belangrijk voor sporters?

Ik ben gefascineerd door mentale training. Er is zoveel mogelijk door onze manier van denken te veranderen. Om tot topprestaties te komen zijn er verschillende technieken te gebruiken uit de mentale training. Alleen Covey laat zien dat het bereiken van succes niet alleen ligt in het uitvoeren pragmatische technieken, maar dat het juist ook gaat om eigenschappen en het vormen van een succesvol karakter!

 

Het pragmatische denken is volgens Covey vaak een snelle oplossing. Hierdoor komen we niet altijd tot de kern en zorgen dus niet voor langdurig resultaat. Echter kan de pragmatische instelling wel hand in hand gaan met de principes waar Covey het over heeft. Toch begint het echter bij het aanleren van de juiste principes. Van binnen naar buiten noemt de expert op het gebied van persoonlijke effectiviteit het.

 

Hij deed onderzoek naar wat werkt en wat niet. Wat maken de echte top presteerders en succesvolle mensen nu echt succesvol? Dat is wat hij heeft laten zien in zijn boek de 7 eigenschappen voor succes in je leven.

 

Mijn doel deze post is om jou te laten zien hoe jij zijn eigenschappen voor succes kan toepassen in jouw sportleven! In totaal zijn er 7 eigenschappen. Deze week omschrijf ik de basis van het boek en de eerste eigenschap. Volgende week zal ik de rest van de eigenschappen beschrijven!

 

Begin bij de wortels

Wat Covey laat zien is dat succes begint bij ons karakter. Het is niet een trucje om snel succesvol te worden. Wil je dus succesvol worden dan moet je bij de wortels beginnen, het karakter. Werk van binnen naar buiten zegt Covey. Dus begint eerst om je eigen karakter te verbeteren voordat je bezig gaat met de omgeving te veranderen.

 

Hoe verbeter je het karakter?

Covey beschrijft dat het gaat om de manier waarop wij de wereld en situaties zien. Hij noemt dit een paradigma. Het is een referentiekader waarmee wij situaties beoordelen. Willen we veranderen als persoon dan moet er een paradigmaverschuiving plaatsvinden.

 

Wat wordt er bedoelt met eigenschappen?

Een eigenschap bestaat uit kennis, vaardigheid en motivatie. Een eigenschap moet aan al deze drie begrippen voldoen.

 

  • Kennis = wat moet er gedaan worden en waarom.
  • Vaardigheid = hoe moet het gedaan worden.
  • Motivatie = de wil om het te doen.

 

Aristoteles zei ooit: we zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid is dan geen handeling, maar een eigenschap.

 

De basketballer Shaquille O’neal was zo gefascineerd door deze uitspraak dat hij zichzelf benoemde tot: The Big Aristotle. Shaq die natuurlijk zijn lengte en atletische vermogen mee had, moest alsnog keihard werken aan zijn zijn fysieke vaardigheden, mentale  vaardigheden en karakter eigenschappen door herhaaldelijk te oefenen, waardoor hij uiteindelijk een van de beste basketballers ooit is geworden.

Als we het hebben over karakter en de filosofie van Topsport Brein dan gaat het niet alleen om sport. Een Topsport Brein en topsportmentaliteit zijn niet alleen toepasbaar in sport. Maar zoals Shaq en veel ex topsporters laten zien, kunnen ze ook slimme zakenmannen en vrouwen zijn die hebben gestudeerd en in Shaqs geval  heeft hij zelfs zijn PhD gehaald! Ook andersom is het mogelijk dat mensen uit de top van kunst, muziek of zakenwereld beschikken over een topsportmentaliteit en daarnaast als hobby heel fanatiek en gezond bezig zijn met sport.

 

Shaq over business – een mooi voorbeeld van karakter

 

 

 

 

 

Eigenschap 1 – Wees proactief

Proactief betekent meer dan initiatief nemen. Het betekent de verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen. Dit is trouwens ook een belangrijk principe wat hoort bij een gezond zelfvertrouwen, waar ik vorige week over heb geschreven.

 

Reactieve mensen worden sterk beïnvloedt door omstandigheden. Proactieve mensen zijn bewuste mensen en kunnen hun eigen ‘’antwoord’’  kiezen. Ze geven niet de schuld aan de situatie. Hoe proactieve mensen handelen is een bewuste keuze gebaseerd op waarden en niet op basis van omstandigheden of gevoelens.

 

Voorbeeld

Als het regent en je moet een wedstrijd spelen, hoe reageer je na afloop van bijvoorbeeld een verliespartij? Zeg je dan: Ik heb verloren omdat het regent. Of neem je zelf verantwoordelijkheid voor je eigen spel? Verantwoordelijkheid nemen voor de dingen waar jij controle op hebt, dat is waar het om gaat.

 

Wat we laten gebeuren raakt ons meer dan wat er gebeurt zegt Covey.

 

Dit principe komt overeen met de manier van positieve zelfpraat. Een techniek uit de mentale training die bedoelt is om proactief te zijn in plaats van reactief. Het zorgt er ook voor dat je meer focus hebt en jezelf richt op de zaken waar je wel controle over hebt.

 

Voorbeelden van reactieve taal

Ik kan er niets aan doen.

Zo ben ik nu eenmaal.

Hij maakt me zo kwaad.

Ik kan het niet.

 

Voorbeelden van proactieve taal

Ik kan het ook anders aanpakken

Ik bepaal zelf mijn gevoelens.

Ik kan kiezen.

Dat ga ik doen.

 

De cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed

Je kunt je meer van je proactiviteit bewust worden door te kijken naar de dingen waar je de meeste tijd en energie in steekt.

 

Door een cirkel van betrokkenheid te trekken kun je afstand nemen van dingen waar je mentaal of emotioneel niet zoveel mee te maken wil hebben. Als we kijken naar wat zich binnen onze cirkel van betrokkenheid bevindt, zien we dat op sommige dingen we niet echt invloed kunnen uitoefenen en op andere wel.

 

De zaken waar we wel wat over te zeggen hebben, kunnen we nog eens binnen een kleinere cirkel plaatsen; een cirkel van invloed.

Door vast te stellen aan welke van deze twee cirkels je de meest tijd en energie besteedt, kun je erachter komen hoe proactief je bent.

 

Proactieve mensen richten zich vooral op hun cirkel van invloed. Ze spannen zich in voor zaken waar ze echt iets aan kunnen doen. Ze hebben een positieve energie die zich steeds verder uitstrekt en hun cirkel van invloed vergroot.

 

Een voorbeeld van de cirkel van invloed – the winning circle

 

Deel 1

 

 

Deel 2

 

 

 

Verantwoordelijkheid is een van de begrippen die de schrijver veel terug laat komen. We moeten de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven en voor onze eigen keuzes.

 

Centraal in de cirkel van invloed staat het vermogen om beloftes te doen en je eraan te houden. Trouw blijven aan wat we onszelf voornemen en wat we aan anderen toezeggen, is niet alleen de duidelijkste vorm van proactiviteit maar ook de essentie van proactiviteit, zegt Covey.

 

Een belofte aan jezelf maken kan je doen in de vorm van doelen voor jezelf te formuleren. Dit is de kern van onze groei. Jezelf blijven  uitdagen. We kunnen hierdoor ons talent ontwikkelen en dingen veranderen of juist uit ons leven bannen.

 

Oefening

Let vandaag eens op hoe je praat. Praat je in proactieve taal of reactieve taal? Hoe praten de mensen in jouw omgeving? Gebruiken ze vaak:  kan niet, onmogelijk, maar, als  etc. ?

 

Volgende week gaan we verder met deel 2..

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *