Je hebt geen talent nodig om topsporter te worden

Talent is overrated - topsport - Patrick Frimpong

 

Talent is overrated is mijn stelling. Zonder talent kan je ook topsporter worden en je hoeft geen wonderkind te zijn. Hoeveel kansen en dromen laten we schieten omdat we ervan overtuigd zijn dat we het talent er niet voor hebben? We denken dat talent een must is. In mijn ogen zijn er andere dingen die belangrijker zijn dan talent als we de top willen bereiken.

 

Talent is een beladen onderwerp. Dat begrijp ik, want iedereen heeft hier wel een mening over. Als je in je eigen omgeving kijkt heb je vast voorbeelden van mensen die een natuurlijke aanleg hebben voor iets. Ze proberen iets voor de eerste keer en het lukt meteen. Dat geloof ik meteen.

 

Of je zegt; ‘’ ja maar er is maar één Michael Jordan, Lionel Messi of Roger Federer.’’ Dat klopt ook.

 

Als je zegt dat talent dé bepalende factor is om de top te behalen dan ben ik het daar niet mee eens. In deze post ga ik je uitleggen wat in mijn ogen belangrijker is dan talent. En welke ingrediënten nodig zijn om de top te bereiken.

 

Wat is talent?

Talent wordt omschreven als een natuurlijk vermogen om iets goed te kunnen. De vraag is heb je dit natuurlijk vermogen ook nodig om bijvoorbeeld een topsporter te worden en de top te behalen?

 

Helpt talent je om de top te behalen? Ja, ik denk dat het scheelt als je bijvoorbeeld lang bent en een goede basketballer of volleyballer wilt worden. Ik denk echter dat er belangrijkere ingrediënten zijn dan talent.

 

Malcolm Gladwell, journalist en schrijver van het boek Outliers, zegt bijvoorbeeld dat talent niet de enige factor is om de top te behalen. Hij zegt dat 10.000 uren aan training belangrijk is, maar ook de omgeving waarin we opgroeien en de mogelijkheid krijgen om te werken aan onze skills.

 

Hij gaf het voorbeeld van de Beatles die voordat ze bekend werden acht uur per dag konden optreden in een club in Duitsland. Hij gaf ook het voorbeeld van de jonge Bill Gates die op de basisschool al geleerd had om te programmeren en met computers te werken. Gates kreeg ook onbeperkt toegang tot het computerlokaal zodat hij zijn uren kon blijven maken.

 

 

 

 

Op latere leeftijd topsporter worden?

Het is mogelijk. Ik ben zelf pas op 17-jarige leeftijd begonnen met basketbal. In mijn geval had ik wel  ‘’geluk’’ dat ik ruim over de twee meter ben en een redelijk atletische bouw heb.

 

Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van sporters die op latere leeftijd topsporter zijn geworden. Roeien is bijvoorbeeld zo’n sport. Veel toproeiers beginnen pas in hun studententijd met fanatiek roeien. Zie ook het artikel op NOS.nl 

 

Uit een ander wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat onderzochte Deense elite atleten zich pas relatief laat specialiseerden in hun sport. Pas op latere leeftijd begonnen zij met echte intensieve training.

 

Wat is in mijn ogen belangrijker dan talent?

Als je echt de ambitie hebt op de top te bereiken dan geloof ik dat er één ding belangrijker is dan talent en dat is mindset.

 

Mindset is een manier van denken en alle geloofsovertuigingen die je hebt over je eigen kunnen. Om specifiek te zijn is een groei mindset belangrijk om de top te behalen. Een groei mindset is de overtuiging dat je nieuwe dingen kunt leren, openstaat voor feedback, overtuigd bent dat je tegenslag kunt overkomen en de potentie hebt om te blijven groeien als mens.

 

Psycholoog Carol Dweck heeft meer onderzoek gedaan naar dit principe. Meer over hoe je jouw eigen mindset verbeterd vind je hier.

 

Wat heb je nodig om topsporter te worden?

Naast mindset zijn er nog een aantal ingrediënten nodig om de top te behalen. Hieronder beschrijf ik een aantal van die onmisbare ingrediënten.

 

Passie

Als je denkt dat je zomaar een hele goede topsporter wordt dan moet ik je uit je droom helpen. Er is heel veel voor nodig. En ik denk dat de grootste reden is dat mensen de top niet bereiken, omdat ze er uiteindelijk achter komen hoeveel je er voor moet opgeven.

 

Weinig feestjes, minder vaak met vrienden afspreken, opletten wat je eet en voldoende slaap. Als je deze dingen opgeeft dan moet je echt passie hebben voor je sport. Je moet ook houden van het proces om telkens beter te worden en urenlang trainen zonder direct vooruitgang te zien.

 

Doorzettingsvermogen

Ik had het al over de 10.000 uren regel. Om al die uren te blijven trainen voordat je de top bereikt moet je doorzettingsvermogen hebben. Er zullen genoeg momenten komen waarop je zegt dat je geen zin meer hebt. Of momenten waarop je niet geselecteerd wordt voor een bepaald team. Laat je je hierdoor uit het veld slaan of gebruik je dit als extra motivatie?

 

Voor Michael Jordan was het extra motivatie toen hij niet geselecteerd werd voor zijn high school team. Hij had kunnen beslissen dat hij niet goed genoeg was en dan hadden wij nooit van hem gehoord. Maar hij besloot nog veel harder te trainen en iedereen ongelijk te bewijzen.

 

Groei mindset

In mijn ogen is dit principe onmisbaar. Als je alle topatleten bestudeerd dan kom je er vanzelf achter dat ze een andere manier van denken hebben. De mooiste conclusie uit het onderzoek van psycholoog Carol Dweck vind ik dat een groei mindset te trainen is.

 

Doelgerichte training

Tot slot is doelgerichte training een van de belangrijkste onderdelen om te top te bereiken. De 10.000 uren aan training zijn niet voldoende. Het gaat erom hoe je die 10.000 uren invulling geeft. Professor Anders Ericsson heeft veel onderzoek gedaan naar wat de echte top anders maakt en dat is doelgerichte training. Meer over doelgerichte training vind je hier.

 

 

Mijn conclusie

Talent helpt zeker als je topsporter wilt worden, maar er zijn een aantal dingen die in mijn ogen net zo belangrijk zijn, misschien wel belangrijker. Een groei mindset en doelgerichte training zijn cruciale ingrediënten voor ( toekomstige ) topsporters. Het scheelt als je een sport vindt die goed bij je past en hier passie voor hebt.

 

Een toepasselijke quote vind ik; Hard work beats talent, when talent fails to work hard. Wat vind jij? Ben jij het eens met mijn stelling dat talent overrated is en dat we het niet perse nodig hebben?

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *