De wet van de kleine verbeteringen – tips voor meer motivatie

Wielrennen en mentale training kleine verbeteringen kaizen

 

Wat moet je doen als je niet weet waar je moet beginnen om jouw doelen te bereiken? Wat doe je als je geen motivatie hebt om te trainen? Top coaches, topteams en topspelers weten het. En jij na het lezen van dit bericht ook. Dit is misschien wel de oplossing voor mensen die grote dromen en doelen hebben.

 

‘’Ik wil niet over vijf jaar heel goed zijn, ik wil het nu! Niet over tien jaar kampioen, maar nu.’’

Als ik kijk naar fanatieke sporters (en naar mezelf) dan willen we meteen resultaat. Als je niet meteen verschil ziet, dan raak je gefrustreerd en verlies je misschien wel motivatie. Maar wat doe je als deze gedachten door je hoofd heen spoken? Hier komt de wet van de kleine verbeteringen om de hoek kijken.

 

In deze post laat ik je zien;

  • Hoe je meer motivatie krijgt
  • Hoe je eerder doelen kunt bereiken
  • Welke technieken de beste sportteams en spelers gebruiken

 

 

Wat is de wet van de kleine verbeteringen?

De wet van de kleine verbeteringen wil zeggen dat als je een groot resultaat wilt boeken, klein moet beginnen. Het is vaak lastig om in een keer 100% procent verandering te zien, maar elke dag 1% verandering is te overzien. Deze manier van denken is niet nieuw. Zoals ik al zei weten de top coaches, topteams en topspelers het al, maar ook wetenschappers en filosofen. De wet van de kleine verbeteringen ken je misschien wel onder de noemers;

 

  • Kaizen
  • Marginal Gains
  • Compound effect
  • The Slight Edge
  • Sneeuwbaleffect

 

Veel van deze principes lijken op elkaar. Het zijn principes die je als sporter perfect kunt toepassen als je doelen wilt bereiken of bij gebrek aan motivatie. Hieronder wil ik een aantal van deze principes toelichten zodat je de principes gaat herkennen in andere succesvolle organisaties, sporters en teams. En dat jij de beste ideeën eruit kunt pikken om voor jezelf te gaan toepassen.

 

Laozi;

 

‘’A journey of a thousand miles begins with a single step.’’

 

Wat is kaizen?

Het principe Kaizen werd en wordt veel toegepast in de Japanse auto-industrie. Op Wikipedia wordt de betekenis van Kaizen omschreven als: veranderen naar beter of uiteen halen en opnieuw in elkaar steken op een betere manier. In de auto-industrie werkte dit principe heel succesvol. In de auto-industrie werd aan teams elke dag een specifieke vraag gesteld, namelijk;

 

What extremely small step can i take to improve the process or the product.

 

Geen motivatie? (Kaizen)

Later is dit principe niet alleen toegepast in de auto-industrie, maar ook in de psychologie. Ook wetenschappelijke studies laten zien dat Kaizen bijvoorbeeld kan helpen bij het ”emotionele welzijn” van werknemers. In de psychologie wordt het principe van Kaizen ingezet om bijvoorbeeld situaties waar we tegenop kijken makkelijker te maken, zodat we uiteindelijk wel het gewenste resultaat behalen. Denk aan situaties waarin we geen motivatie hebben of geen vertrouwen hebben dat iets gaat lukken.

 

Stel dat je elke dag een half uur wil hardlopen, maar dit heb je nog nooit gedaan. Je hebt geen motivatie en kijkt als berg op tegen de doelstelling die je voor jezelf hebt gezet. Begin daarom eerst met een kleine eerste stap. Begin bijvoorbeeld eerst met een rondje om het huis. Vervolgens een rondje in de wijk. Uiteindelijk groei je naar het half uur per dag toe, maar dit doe je door elke keer een kleine verbetering te maken.

 

 

Wat zijn Marginal Gains?

Marginal gains is het principe dat ik heb leren kennen door de Olympische wielerploeg van Groot-Brittannië. Marginal gains wordt ook wel eens de 1% factor genoemd. Dit principe werd door Sir David Brailsford geïntroduceerd in de Olympische wielerploeg van Groot-Brittannië en de wielerploeg Team Sky.

 

De top van de berg was nog heel ver weg voor beide ploegen. Het doel was namelijk het winnen van de Olympische spelen en het winnen van een Tour de France. Om dit doel te behalen werd er een cultuur gecreëerd binnen de ploeg waarin constante verbetering en constant blijven leren centraal stonden. Er werd ook een duidelijk verschil gemaakt tussen de dromen van de sporters en duidelijke doelen waar je als sporter zelf invloed op hebt.

 

Binnen recordtempo werden de wielerploegen omgeturnd van middelmatige teams, tot de meest succesvolle teams die er op dat moment waren. Door het invoeren van de marginal gains werden er meerdere Olympische medailles behaald en meerdere Tour de France overwinningen geboekt.

 

 

Het CORE-principe

De basis voor de wielerploegen was dat er heel duidelijk was omschreven wat er van iedereen verwacht werd. Het was belangrijk voor de ploegen om consistent te zijn en een goede houding te hebben. Om uiteindelijk alle doelstellingen te behalen kwam het team tot het idee van het CORE-principe. Dit principe ging samen met het proces van marginal gains. Het CORE-principe staat voor:

 

1.Commitment

Echte toewijding hebben aan het doel en het proces om steeds beter te worden.

 

2.Ownership

Als sporter moet jij ‘’eigenaar’’ worden van het proces. Durf actief mee te denken over de koers die gevaren wordt. Durf te zeggen wat je als speler vindt zoals het wedstrijdplan en trainingsprogramma.

 

3.Responsibilty

Weten wat jouw verantwoordelijkheid is in het proces. Wat zijn jouw taken en doelstellingen?

 

4.Excellence

Excellence is een persoonlijk doel. Excellence of uitmuntendheid komt voort uit een combinatie van bovenste principes. Uitmuntendheid gaat over de vraag: wat is het beste resultaat dat jij kunt halen?

 

 

Wat is het compound effect?   

Het compound effect is misschien wel het makkelijkst uit te leggen door de volgende vragen te stellen;

 

  • Heb je liever nu 3 miljoen euro?
  • Of heb je liever nu 1 cent die zich 31 dagen lang blijft verdubbelen?

 

Stel dat een vriend van jou kiest voor 3 miljoen euro en jij kiest voor de 1 cent die zich blijft verdubbelen. Na 10 dagen is er geen groot verschil. De 1 cent is na 10 dagen gegroeid naar ongeveer 5 euro. Na 20 dagen is het bedrag gegroeid naar ongeveer 5000 euro. Je vriend is blij met de 3 miljoen en jij begint de balen van de keuze. Het is namelijk nog steeds niet een groot verschil. Maar het bedrag blijft zich verdubbelen en na 31 dagen is jouw bedrag gegroeid tot meer dan 10 miljoen euro.

 

Dit effect wordt ook wel het compound effect genoemd. Het laat zien dat een klein verschil kan uitgroeien tot een heel groot resultaat, maar dat dat niet meteen zichtbaar wordt. Dit principe kunnen we toepassen op heel veel dingen in ons leven. Als je begint te trainen voor een marathon zal je ook niet meteen de hele afstand in een keer gaan lopen. Je verdeelt alles in kleinere stukken die je kunt overzien en behalen.

 

Albert Einstein;

 

‘’Compound interest is the eight wonder in the world. He who understands it earns it. He who doesn’t pays it.’’

 

 

Wat is de Slight Edge?

Net als de bovenstaande principes heeft de Slight Edge het ook over dat kleine verbeteringen kunnen leiden tot een groot resultaat. Het gaat ook over de optie die we steeds krijgen om elke dag een stapje in de goede richting te zetten. Dit stapje lijkt niet speciaal en dat is het misschien ook niet. Want om elke dag te kiezen voor een kleine verbetering is makkelijk om te doen, maar je ziet niet meteen resultaat. Het is daarom ook makkelijk om niet te kiezen voor die kleine verbetering.

 

Het is makkelijk om elke dag een appel te eten, maar het is ook makkelijk om niet te doen. Op de korte termijn merk je niet veel verschil, maar uiteindelijk zal het eten van bijvoorbeeld fruit genoeg voordelen met zich mee brengen.

 

 

 

Hoe bereik je een groot succes?

 

1.Doelen omschrijven

Bijna alle succesvolle teams en sporters hebben duidelijk hun doelen omschreven. Ze weten heel precies wat ze willen bereiken en hoe ze dat moeten doen. Ze hebben een duidelijke visie, de top van de berg hebben ze dus helder voor ogen. Het ultieme doel is bijvoorbeeld het winnen van een WK of Olympisch goud. Vervolgens hebben ze heel specifiek omschreven wat ze daar elke dag voor moeten doen.

 

Wat moet je doen als je meerdere doelen hebt? En wat moet je doen als je niet precies weet welk doel je moet nastreven? Er zijn misschien wel 101 dingen die je wil bereiken. We willen ervoor zorgen dat de slagingskans zo groot mogelijk wordt om jouw doel te behalen. Het is daarom eerst belangrijk om erachter te komen welk doel het belangrijkste doel voor jou is.

 

Hoe kom je erachter welk doel je moet nastreven? Stel jezelf de volgende twee vragen:

 

  • Welk ene doel maken alle andere doelen overbodig of minder belangrijk?

 

  • Welk ene doel zou het grootste verschil kunnen maken in mijn leven?

 

Schrijf vervolgens ook op welk doel jij wil behalen. Door jouw grote doel op te splitsen in kleine overzichtelijke stappen zorg je ervoor dat de kans van slagen veel groter wordt. Het zorgt ervoor dat je op koers blijft. Dus begin stapje voor stapje. Schrijf dan op:

 

  • Wat moet ik nu doen om dit doel te bereiken?
  • Wat moet ik vandaag doen om dit doel te bereiken?
  • Wat moet ik deze week doen om dit doel te bereiken?
  • Wat moet ik deze maand doen om dit doel te bereiken?
  • Wat moet ik binnen 6 maanden doen om dit doel te bereiken?

 

2.Obstakels

Tijdens het hele proces zullen er ook obstakels op de weg komen. Problemen, uitdagingen en tegenslagen. Uiteindelijk krijgen we er allemaal mee te maken. Bereid jezelf daarop voor. Zorg dat je omschrijft en helder krijgt wat die obstakels kunnen zijn en wat je doet om het obstakel te overwinnen.

 

Door goed hierop voorbereid te zijn weet je precies wat je moet doen op het moment dat je een tegenslag hebt. Je schrikt er niet eens van, je weet namelijk dat het kon gebeuren, je weet meteen hoe je hier mee om moet gaan.

 

Wat doe jij bijvoorbeeld als je geen zin hebt om te sporten? Een obstakel is dus de motivatie vinden om naar de sportschool te gaan. Hoe kan jij die drempel lager maken om toch naar de sportschool te gaan? Die drempel kan je bijvoorbeeld verlagen door de avond van te voren je sportkleren al in te pakken en direct vanuit school of werk naar de sportschool te gaan.

 

3.Mentaal

In een van de filmpjes over de wielrenners zei Brailsford dat het allemaal begint met het hebben van de juiste attitude. Het is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste houding hebt en de juiste mindset. De juiste houding en mindset kunnen we trainen. Er zijn heel veel oefeningen om mentaal sterker te worden en de juiste houding te ontwikkelen. Mentale training richt zich heel specifiek om de juiste mindset te ontwikkelen.

 

4.Vertrouw het proces

Rome is niet in een dag gebouwd wordt er wel eens gezegd. Soms hebben we het gevoel dat we direct resultaat moeten zien. Maar jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. Het is daarom belangrijk om er steeds van bewust te zijn dat het om een proces gaat. Als we een lange termijn doelstelling hebben, moeten we focussen op het proces en op de dingen die we op die dag moeten doen.

 

Het focussen op het proces is iets wat centraal staat bij topspelers en topteams. Ook bij een van de meest succesvolle college Football coaches op dit moment, Nick Saban. Zijn ideeën en manier van denken over het bereiken van succes is iets waar elke sporter wat aan heeft.

 

 

Nick Saban;

 

‘’Know what you want to accomplish and focus on the process rather than the outcome.’’

 

‘’A good process produces good results.’’

 

Tot slot

Het gaat erom dat je realiseert dat het niet 1 stap is die zorgt dat je tot hele grote prestaties komt. Het gaat om heel veel stappen die gezet moeten worden. Maar om jouw doel te behalen is het wel belangrijk dat je focust om elke dag een stap in de goede richting te zetten. Dit hoeven geen grote stappen te zijn, zo lang je maar een beetje verder komt. Hierdoor behoud je ook motivatie. Helemaal als je merkt dat je succes begint te krijgen en de ”finish” dichterbij komt. Door elke dag een stapje te zetten in de goede richting zal je uiteindelijk het doel bereiken.  John Wooden zei ooit;

 

‘’It takes time to create excellence. If it could be done quickly more people would do it.’’

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *