Doelen maken die je wél kunt bereiken – voor sporters

Bereiken van doelen

Alles over het bereiken van jouw doelen!

 

Hoe bereik ik mijn doelen, blijf ik gemotiveerd en zorg ik ervoor dat ik door blijf gaan als ik geen zin heb om te sporten? Hoe haal ik mijn doel die eigenlijk onmogelijk lijkt?

 

Je kent het vast wel, beginnen met iets en het niet afmaken.

 

Misschien ben je ooit begonnen met fitnessen, afvallen, in spieren aankomen of je bent misschien begonnen met hardlopen. Maar uiteindelijk ben je er weer mee gestopt.

 

Maar waarom stop je er mee?

 

Redenen waarom jij bent gestopt met je (soort van) doel bereiken…

 

Een van de redenen is dat je waarschijnlijk geen duidelijk doel voor ogen hebt. Het is een ‘’soort van doel’’. Eigenlijk maar iets heel vaags. Niet concreet en duidelijk wat je met dit doel wilt bereiken.

 

Of het doel lijkt misschien wel onmogelijk om te halen.

 

Je bent te moe om te beginnen met die nieuwe uitdaging (geen balans in je leven).

 

Of je hebt het nu veel te druk om te beginnen met jouw doel, dus begin je volgende week. Of die week daarop, of misschien wel volgende maand.

 

In deze post wil ik je laten zien;

 • Hoe simpel het kan zijn om doelen te maken én te halen.
 • Hoe je een doel maakt en eenvoudig kunt bereiken terwijl het onmogelijk lijkt.
 • Hoe je gemotiveerd blijft bij het bereiken van jouw (inspirerende!) doel.

 

Waarom is het eigenlijk belangrijk om een doel te hebben?

Het is belangrijk om een doel te hebben, omdat je duidelijk moet weten wat je wilt bereieken. Als je zegt dat je wilt afvallen,  maar je weet niet hoeveel kilo, hoe weet je dan wanneer je succesvol bent in je aanpak? Ben je geslaagd als je 1, 2 of 10 kilo bent afgevallen?

 

Het belangrijk dat je weet waar je naartoe wilt als je jouw eindbestemming wilt bereiken. Daarnaast kunnen doelen werken als je krachtige magneet die jouw aantrekken tot de finish!

 

Bijna alle succesvolle mensen hebben doelen. Ze hebben doelen voor hun gezondheid, financieen, werk om maar eens wat te noemen.

 

Als jij ook succesvoller wilt zijn doe dan als succesvolle mensen en maak een doel voor jezelf. Hoe je dat doet laat ik je nu zien!

 

#1 Waarom wil jij jouw doel bereiken?

Dit is de eerste stap voor meer motivatie om jouw doel te bereiken!

 

Hoezo is het belangrijk voor jouw dat je bijvoorbeeld belangrijk dat je die marathon gaat lopen of die 10 kilo gaat afvallen? Zorgt het bijvoorbeeld voor meer zelfvertrouwen? Laat je aan jezelf zien dat je dingen kunt beginnen en afmaken?

 

Waarom is dit doel voor jou belangrijk?

 

Als je deze vraag voor jezelf kunt beantwoorden heb je een reden waarom je elke dag/ week/ maand bezig bent om jouw doel te bereiken.

 

Hieronder een mooi voorbeeld.  

 

Als je verder niets van deze post leest kijk dan op zijn minst dit filmpje 😀 en je zult zien WAAROM 😉 

 

Simon Sinek is een andere spreker, schrijver en ondernemer die het heeft over het belang de waarom vraag. Hij laat zien dat leiders, organisaties en jij een waarom nodig hebben en dat dat aan de basis staat voor verandering en in jouw geval het behalen van jouw doel.

 

# 2 Focus op 1 ding 

Er zijn misschien wel 101 dingen die je wilt bereiken. Om de slagingskans zo groot mogelijk te maken dat jij jouw onmogelijke doel behaalt is het eerst belangrijk om erachter te komen welk doel het belangrijkste doel voor jou is.

 

Hoe kom je erachter welk doel je moet nastreven? Stel jezelf de volgende twee vragen:

 

 • Welk ene doel maken alle andere doelen overbodig of minder belangrijk?

 

 • Welk ene doel zou het grootste verschil kunnen maken in mijn leven?

 

 

# 3.1 Hoe bereik ik nu mijn (onmogelijke lijkende) doel?

 

De stap om een doel te bereiken lijkt soms onmogelijk omdat het zo ver weg van je staat, dat het bijna niet realistisch lijkt.

 

Rome is niet in 1 dag gebouwd wordt er wel eens gezegd. Hoe dan wel? Door elke dag iets te doen!

 

Ga voor jezelf na wanneer je een bepaald doel moet hebben bereikt of wilt bereiken.

 

Stel dat je over een jaar de  marathon wilt lopen. Dan moet je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat moet ik vandaag doen om dit doel te bereiken?
 • Wat moet ik deze week doen om dit doel te bereiken?
 • Wat moet ik deze maand doen  om dit doel te bereiken?
 • Wat moet ik binnen 6 maanden doen om dit doel te bereiken?

 

Door jouw grote doel op te splitsen in kleine overzichtelijke stappen zorg je ervoor dat de kans van slagen veel groter wordt. Het zorgt ervoor dat je op koers blijft.

Dus begin stapje voor stapje.

 

Er wordt wel eens gezegd dat de reis van 10.000 stappen begint met de eerste stap.

En wanneer zet je de eerste stap?

JUIST..

Vandaag 😀

 

# 3.2 Bereik jouw (onmogelijke lijkende) doel deel 2

Product vs proces doelen (ik wil dit doel bereiken, hoe doe ik dat)

Het vertrouwen dat je nodig hebt om jouw doel te bereiken (afhaken met jouw doel, maar door het proces zie je langzaam maar zeker verandering)  Het is Mastery  er is geen overnight success.

 

Waarom beginnen we vaak niet aan dingen? Waarom stellen we dingen uit? Waarom stellen we uit om te gaan trainen? Om een email te schrijven? Een een rapport af te maken?

 

Vaak omdat we denken dat we het helemaal moeten afmaken. We denken aan het werk dat het ons moet gaan kosten. En we zien daar vervolgens als een berg tegen op.

Dit wordt ook wel focus op het product genoemd. Je focust dan alleen maar op het eindproduct. Bijvoorbeeld als je 30 kilo wilt afvallen.

 

Daar zou je best wel tegenop kunnen zien. Maar wat als je focust op 0.5 kilo afvallen? Zou dat haalbaar zijn? Waarschijnlijk wel. Dit is proces focus.

 

Wat nou als je deze week 0.5 afvalt? En volgende week weer en die week weer. De stappen zijn klein genoeg dat het haalbaar is en je toch de motivatie voelt om het te doen.

 

Soms moet je de grote dingen wat kleiner maken zodat het haalbaar is en uiteindelijk lukt het om die 30 kilo af te vallen.

 

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het schrijven van een boek. Misschien wil je een boek schrijven (eindproduct). Om dit doel te bereiken moet je focussen op het proces. Bijvoorbeeld elke dag 1 pagina schrijven, dit is het proces. Na 365 heb je een heel boek te schrijven door je te focussen op het proces en het  halen  van een klein bereikbaar doel.

 

Basketbalcoach John Wooden zei:

Little Things Make Big Things Happen.

 

# 4 Hoe je slim jouw doel bereikt

Je hebt nu een aantal tips gehad over doelen maken. De finishing touch is om je doelen SMART te maken. Misschien heb je wel eens van deze methode gehoord. Hieronder even kort waar SMART voor staat.

 

Specifiek

Maak je doel specifiek. Ik wil afvallen is niet specifiek. Noem een specifiek getal. Ik wil een beetje hardlopen is niet duidelijk genoeg. Noem een bepaalde tijd of afstand.

 

Meetbaar

Door het concreet te worden over jouw doel is het duidelijk om te meten. Bijvoorbeeld ik wil elke dag een half uur hardlopen. Je bent specifiek en je kunt meten of je dit elke dag hebt gedaan.

 

Acceptabel

Is dit doel voor jezelf acceptabel?

 

Realistisch

Ik wil binnen 3 weken een marathon kunnen lopen is misschien niet erg realistisch. Zoals je hebt gezien is het wel mogelijk om een groot doel te bereiken door het op te breken in kleine stapjes. Zijn die kleine stapjes realistisch om te behalen?

 

Tijdsgebonden

Voor wanneer wil je het doel hebben behaald. Let op. Ik wil het doel binnenkort hebben gehaald is niet specifiek genoeg. Noem de exacte dag en datum (indien nodig het tijdstip).

 

Belangrijk: Schijf jouw doelen vervolgens op! Als je uiteindelijk jouw doelen opschrijft is de kans van slagen vele malen groter dat je de doelen zult bereiken blijkt uit onderzoek.

 

En nu aan de slag!

 

Zoals je hebt gezien moet je soms gewoon beginnen met een klein stapje! Gewoon beginnen en gewoon doen! Heb geloof in jezelf.

 

Martin Luther King jr. zei ooit;

Faith is taking the first step even when you don’t see the whole staircase.

 

Samenvatting

Het is belangrijk om doelen te hebben omdat je daardoor een duidelijke richting krijgt in je leven. Je kunt doelen maken voor sport, gezondheid, relaties en nog veel meer.

 

Het maken van doelen kan werken als een krachtige magneet. Het werken om jouw doel behalen zorgt ervoor dat je naar het doel wordt getrokken.

 

Stap 1

Weet jouw ‘’waarom’’. Waarom is het behalen van jouw doel belangrijk voor jou? Als je genoeg redenen vindt waarom je een bepaald doel wilt bereiken zorgt dat voor meer motivatie. Als je ‘’waarom’’ groot genoeg is, wordt de kans van slagen alleen maar groter!

 

Stap 2

Focus op 1 doel. Misschien heb je wel tientallen doelen, maar jouw taak is om 1 doel te vinden die het grootste verschil in je leven maakt. Welk doel zorgt ervoor dat alle andere doelen overbodig of makkelijker te bereiken zijn als je jouw nummer 1 doel behaalt?

 

Hoe kom je erachter welk doel je moet nastreven? Stel jezelf de volgende twee vragen:

 

 • Welk ene doel maken alle andere doelen overbodig of minder belangrijk?

 

 • Welk ene doel zou het grootste verschil kunnen maken in mijn leven?

 

Stap 3.1

Als je een doel hebt die heel groot of onmogelijk lijkt, is het belangrijk om je doel op te delen in kleinere stukjes. Wat is het resultaat wat je wilt bereiken en wanneer? Werk vervolgens terug in de volgende stappen;

 

Stel dat je over een jaar de  marathon wilt lopen. Dan moet je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat moet ik vandaag doen om dit doel te bereiken?
 • Wat moet ik deze week doen om dit doel te bereiken?
 • Wat moet ik deze maand doen  om dit doel te bereiken?
 • Wat moet ik binnen 6 maanden doen om dit doel te bereiken?

 

Door jouw grote doel op te splitsen in kleine overzichtelijke stappen zorg je ervoor dat de kans van slagen veel groter wordt. Het zorgt ervoor dat je op koers blijft.

 

Stap 3.2

Focus op het proces. Als je dertig kilo wilt afvallen focus dan niet op de dertig kilo, maar focus je op wat je vandaag moet doen.

 

Als je focust op het proces van elke dag dan zal het resultaat uiteindelijk komen!

 

Stap 4

Maak jouw doel SMART. Specifiek, meetbaar, tijdsgebonden, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

 

Bijvoorbeeld

Wees specifiek, dus zeggen dat je gewoon wilt hardlopen is niet voldoende. Welke dag? Hoevaak per week? Hoeveel kilometer? Etc.

 

Als je wilt afvallen wees dan specifiek in hoeveel kilo en voor wanneer? Wees realistisch in het doel. Etc.

 

Tot slot: Schrijf jouw doelen op! 

 

Veel succes met het bereiken van jouw doel! 

 


 

 

PS: Wil je nog meer lezen over het bereiken van doelen? Lees dan het boek 1 ding. Dit boek laat perfect zien hoe je grote doelen kunt bereiken. Ik heb er zelf veel aan gehad ( en nog steeds ). Ik heb ook een aantal technieken van dit boek terug laten komen is deze post. Kortom een echte aanrader! 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *