Mike Tyson – Doorzetten in moeilijke tijden

Mike Tyson Topsport Brein

Mike Tyson

 

Elke keer als ik een documentaire over Mike Tyson zie dan verbaas ik me hoe bizar zijn leven is. Op zijn elfde(!) was hij al een beruchte crimineel en waren vechtpartijen en overvallen vaste routine in zijn leven. Maar na het lezen van zijn pijnlijk eerlijke biografie kreeg ik pas echt een goed beeld hoe zijn mindset in de ring en buiten de ring was.

 

Het bijzondere is dat hij op jonge leeftijd al heel succesvol was en mentaal zeer sterk moest zijn in de ring. Ondanks dat hij buiten de ring niet een leven heeft dat van een leien dakje verloopt heb ik veel geleerd over zijn topsport mindset.

 

‘’Everyone has a plan ’till they get punched in the mouth.’’ Mike Tyson

 

Succes begint in je hoofd

Het belangrijkste wat ik van hem heb geleerd is dat je doel bereiken in je hoofd begint. Dit klinkt zweverig. Maar dat is het niet, zoals Tyson zegt heeft iedereen een plan totdat er iets gebeurt en dan wijk je meteen van jouw plan af.

 

Met de juiste mindset blijf je echter doorzetten. Hoe vaak je ook neergehaald wordt, je blijft toch doorgaan en niet alleen door je plan, maar door je sterke wil en door een  ijzersterke mindset.

 

Wat is het geheim geweest van het succes van Mike Tyson?

Ik dacht namelijk dat Tyson puur en alleen een sportman was die keihard trainde aan zijn fysieke kracht en daarom zo goed was geworden. In zijn biografie heb ik hem heel anders leren kennen en 1 van zijn ‘’geheimen’’ ontdekt.

 

Zijn trainer Cus d’Amato zag het meteen zitten met Tyson. Op 14 jarige leeftijd zag d’Amato al een ”talent” in hem! Hij voorspelde voor Tyson een grootse toekomst en was er van overtuigd dat Tyson zwaargewicht kampioen kon worden. Maar daar moest keihard voor getraind worden. Maar die training zag er anders uit dan ik had verwacht.

 

https://www.youtube.com/watch?v=z7eg_Tvjfno

 

‘’75% van boksen is mentaal en emotioneel ‘’  zegt d’ Amato

 

Niet trainen maar praten

d’Amato begon niet meteen te trainen met Tyson, maar voerde urenlange gesprekken met hem. Want volgens d’Amato werden kampioenen niet alleen gemaakt door keihard te trainen, maar ook door de juiste mindset. Niet trainen, maar praten dus.

 

De geest was volgens de trainer van Tyson belangrijk en vooral een kalme geest. Je bent volgens d’Amato namelijk constant met je geest in gevecht. Je bent in je hoofd aan het malen wat je wel en niet moet doen, maar het doel is rust in je hoofd creëren zodat je volledig kan focussen op het gevecht in de ring en niet het gevecht in je hoofd.

 

Mike Tyson: ‘’ Ik geloof niet in talent’’

 

Angst is een vijand

Angst is 1 van de grootste vijanden om topprestaties te leveren. Dit wist d’Amato en hij leerde Tyson hoe hij met zijn angst kon omgaan. Een aantal van de trucs die d’Amato aan Tyson leerde waren: focus op dit moment, visualiseer een succesvolle uitkomst en imiteer succesvolle voorgangers uit de bokshistorie.

 

Echter leerde d’Amato óók dat angst een bondgenoot kan zijn. Het kan je helpen om je doel sneller te bereiken. Want wanneer je bang bent om te falen kan je door die angst nog harder trainen. De truc is alleen dat angst je niet moet verlammen, anders ben je nog verder van huis.

 

Door deze trucs stond Tyson sterk in de ring en ondanks dat hij zo nu en dan een ‘’punch in te mouth’’ kreeg was zijn plan zo diep in hem geworteld dat hij zelfs onbewust kon vasthouden aan zijn focus.

 

Uiteindelijk werd Tyson de jongste zwaargewicht kampioen. Hoewel zijn trainer overleed voordat Tyson kampioen werd, bleef Tyson terug denken aan de lessen die hij van zijn trainer had geleerd.

 

Lessen die Tyson meekreeg van zijn trainer

https://www.youtube.com/watch?v=4yAxvx_bvrw

 

Leer van je voorgangers

Wat ik niet had verwacht van Tyson was dat hij dol was op geschiedenis en vooral de boks geschiedenis. Hij las veel over oud zwaargewicht kampioenen en hoe zij zich gedroegen en met kritiek en succes omgingen.

Tyson deed dus eigenlijk aan zelfscholing om te leren wat het was om zwaargewicht kampioen te zijn voordat hij het was. Tyson leerde van zijn trainer ook om al te voelen en te denken als een zwaargewicht kampioen voordat hij het echt was. Tip: Leer dus van je voorgangers en zorg dat je hun goede eigenschappen eigen maakt.

 

 

Conclusie

 

In het geval van Tyson begon zijn succes ‘’in het hoofd’’. Door de gesprekken die Tyson had met zijn coach ontwikkelde hij een ijzersterke mindset.

 

Succesvol worden is opofferingen maken. Het gaat niet vanzelf, met talent kom je er niet. Tyson zegt zelfs dat hij niet eens gelooft in talent.

 

Sport en het leven kunnen zwaar zijn. Je kunt de dingen nog zo mooi uitstippelen, nog zo’n mooi (wedstrijd)plan hebben, maar dit betekent niet altijd dat dat plan gaat zoals jij voor ogen hebt.

 

Iedereen heeft een plan, totdat je een klap krijgt. Wat doe je dan? Tyson had met zijn trainer zichzelf zo goed voorbereid waardoor hij de basis had gelegd om zichzelf door moeilijke momenten kon vechten.

 

Deze moeilijke momenten overwinnen deed hij niet alleen door zijn fysieke training, maar ook de mentale training hielp. Zijn trainer geloofde namelijk dat boksen 75% mentaal en emotioneel is.

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *