Mentale Gezondheid in het voetbal

Mentale Gezondheid in het voetbal
Mentale Gezondheid in het voetbal

Een jaar lang is er extra veel aandacht in de Engelse voetbalcompetitie voor mentale gezondheid. In verschillende interviews doen spelers en coaches uit de doeken hoe zij omgaan met tegenslagen en delen ze hun tips hoe ze mentaal ‘’gezond’’ blijven of zijn geworden.

In Engeland was er namelijk een probleem. Er werd te weinig aandacht geschonken aan mentale gezondheid. Zowel in het voetbal als in het maatschappelijke leven. Daarom hebben verschillende organisaties in samenwerking met de premier league besloten om een jaar mentale gezondheid extra in de spotlight te zetten.

Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid is het psychologisch, emotioneel en sociaal welzijn van een persoon. Mentale gezondheid heeft ook invloed op de manier waarop we omgaan met stress, andere personen en de keuzes die we maken.

Vroeger werd mentale gezondheid ook wel eens omschreven als het uitblijven van geestesziekte, maar tegenwoordig lijkt deze omschrijving de lading van mentale gezondheid niet te dekken. Er wordt ook wel over mentale veerkracht of mentale fitheid gesproken.

Waarom is mentale gezondheid belangrijk?

Als je je mentaal niet ‘’fit’’ voelt of als je spreekt over de keerzijde van mentale gezondheid kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met stress, depressie of een burn-out. Dit zijn natuurlijk vervelende verschijnselen, maar gelukkig zijn er steeds betere behandel methodes om juist weer mentaal fit te worden. In een grote studie (meta-analyse) is bijvoorbeeld aangetoond dat mindfulness gerichte therapie zeer effectief kan zijn in het verhelpen van stress, angst en depressie.

Voor topsporters is mentale gezondheid natuurlijk ontzettend van belang. Als je niet goed met stress om kunt gaan dan zal dat invloed kunnen hebben op jouw sportprestaties. Voor beroepssporters kan de manier waarop je omgaat met stress en wedstrijddruk bepalend zijn voor winnen of verliezen. Denk maar eens aan een strafschoppenserie. Wie kan dan het beste met de druk en emoties omgaan?

Daarom vind ik het ontzettend goed dat er in Engeland een heel jaar lang nog meer aandacht is voor dit thema. Wat mij betreft kunnen we in Nederland hier nog veel meer aandacht aan besteden.

Ebook Killer Mindset Voetbal

Download nu mijn nieuwste en gratis Ebook speciaal voor voetballers: Killer Mindset. Ontdek de 5 levels voor echt succes.

Mentale gezondheid en de vooroordelen

Naast het feit dat er te weinig aandacht aan mentale gezondheid werd gegeven waren er ook vooroordelen over het thema mentale gezondheid. Er werd nauwelijks over gepraat. Ook niet in de ‘’stoere’’ topsportwereld. Gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen. Want in verschillende interviews vertellen onder andere Jesse Lingard (Manchester United) en Jorgen Klopp (Liverpool)  openhartig over mentale gezondheid.

Ik vind het belangrijk dat er voldoende aandacht is voor mentale gezondheid en niet alleen in Engeland. Ik denk dat wij in Nederland nog meer aandacht kunnen schenken aan mentale gezondheid en zeker ook in de soms harde topsportwereld.

In dit onderstaande bericht deel ik een aantal van de interviews uit de Engelse campagne van Heads Together. Ook benoem ik een aantal van de hoogtepunten uit de interviews met de topvoetballers en topcoach.

Jesse Lingard over Mentale Gezondheid

In het onderstaande gesprek vertelt Manchester United speler Jesse Lingard over zijn mentale gezondheid. Hij zegt o.a. dat hij veel van zijn gedachten had opgekropt en dat hij door een moeilijke periode ging buiten het voetbal om.

Deze periode had ook veel impact op zijn spel. Lingard zegt dat het helpt om je meer open te stellen en met iemand te praten. Dus bijvoorbeeld met familie, een goede vriend en iemand die je vertrouwt. Er wordt ook in het interview gezegd:

A problem shared is a problem halved.

Voetballer Jesse Lingard over Mentale Gezondheid

Hieronder gaat Lingard nog wat dieper in op zijn mentale tegenslag en wat hij heeft gedaan om hier uit te komen. Hij zegt dat de lockdown goed uitkwam. Hierdoor kon hij zichzelf eens onder de loep nemen en kijken hoe hij mentaal er weer bovenop kon komen. Hij ging o.a. oude beelden kijken van zichzelf van het nationale team. Dat gaf hem vertrouwen dat hij zeker kon spelen. Ook blijft hij nu positief en heeft een groep mensen om hem heen die hem support geven.

Natuurlijk wil hij weer zo snel mogelijk spelen, maar hij weet dat hij geduldig moet zijn en klaar moet zijn wanneer hij weer de kans krijgt. Hij zegt meerdere keren in het interview dat hij zowel mentaal als fysieke in vorm is. Het opmerkelijke is dat hij zowel het mentale als fysieke aspect noemt. Maar aan de andere kant zou dit niet meer dan logisch moeten zijn, want het mentale is een bepalende factor in het leveren van topprestaties.

İlkay Gündoğan over het mentale aspect

İlkay Gündoğan is speler van Manchester City en praat over het belang van mentale gezondheid. Hij zegt dat het helpt om met iemand te praten. Voor hem betekent dit regelmatig praten met zijn ouders. Zijn ouders noemt hij zijn psychologen. İlkay zegt dat door het praten met iemand dat hij zich lichter voelt alsof er een last van zijn schouders is valt.

Jorgen Klopp over mentale gezondheid

Jorgen Klopp is de hoofdcoach van Liverpool en zegt over mentale gezondheid dat het belangrijk is om erover te praten. Je hoeft je er niet voor te schamen. Klopp zegt dat er geen probleem is hoe klein het ook mag zijn, waar je niet over kunt praten. Het leven zit vol met obstakels, maar er is altijd hulp. Hij zegt dat op het moment dat je erover praat het je zal verbazen hoeveel mensen soortgelijke dingen meemaken.

Heads Up FA CUP

Het hele seizoen staat mentale gezondheid dus volop in de schijnwerpers in Engeland. Het thema wordt zelfs zo serieus genomen dat prins William en de FA Cup zich hebben verbonden aan het thema. Daarom wordt dit seizoen de FA Cup ook de Heads Up Fa Cup genoemd om extra veel aandacht aan het onderwerp te schenken.

Tips voor mentale gezondheid

  1. Mindfulness
  2. Voldoende slaap (kwaliteit van slapen is ontzettend belangrijk)
  3. Goede verhouding tussen spanning en ontspanning
  4. Optimisme*
  5. Gezonde voeding

*Geleerd optimisme komt uit het werk van Martin Seligman. Seligman is onderzoeker en wordt ook wel de vader van de positieve psychologie genoemd. Seligman heeft ergens een keer genoemd dat toen hij net begon met onderzoek dat er in de psychologie vooral onderzoek werd gedaan naar de overeenkomsten tussen de ‘’zieke’’ mensen en de mensen met psychologische klachten.

Hij zei dat er nog niet uitvoerig onderzoek werd gedaan naar wat alle mensen die mentaal sterk en veerkrachtig zijn gemeen hebben. Hoe komt het dat de mensen die gelukkig en mentaal fit zijn beter met stress en tegenslagen om kunnen gaan? Seligman kwam erachter dat dit met optimisme te maken heeft en dat optimisme te trainen is.

Een aantal van de tips lijken open deuren, zoals goed eten en goed slapen. Maar dit zijn wel de bouwblokken en het fundament van topprestaties. Goede slaap kan je niet inhalen. En mindfulness en geleerd optimisme zijn eigenlijk vaardigheden waar je op moet trainen. En juist dat element van trainen is ontzettend belangrijk als je mentaal gezond wilt blijven of juist mentaal fitter wil worden.

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *