Mindfulness voor sporters

Mindfulness voor sporters
Mindfulness voor sporters

Is mindfulness alleen voor zweverige types of heb je er ook wat aan als sporter? Wat ik jou wil laten zien deze post is dat mindfulness helemaal niet zweverig hoeft te zijn en zelfs praktisch is!

Je zult leren  welke mindfulness technieken je kunt gebruiken om meer focus te krijgen en welke succesvolle sporters ook aan mindfulness doen!

”Ik vond mindfulness altijd een beetje zweverig”

Om eerlijk te zijn vond ik mindfulnes altijd een beetje zweverig. Ik houd van praktisch, als ik iets leer wil ik het direct kunnen toepassen. Bij mindfulnes had ik altijd het idee dat het een mooie gedachte was, maar totaal niet praktisch is. En al helemaal niet in sport, maar…

Toen ben ik me gaan verdiepen in top coaches en hun manier van coachen. Ik kwam erachter dat veel topteams gebruik maken van mindfulness technieken. Dit betekende niet automatisch dat het werkt, maar het was wel een aanwijzing dat het toch iets was om verder uit te zoeken.

Dus ik ben nog meer gaan lezen over mindfulness en ik heb gekeken hoe andere sporters mindfulness toepasten in sport en hoe ik dat ook kon doen. Toen ik er eenmaal achter kwam dat Phil Jackson, coach van o.a. Michael Jordan en Kobe Bryant, mindfulness ‘’les’’ gaf aan zijn spelers, was ik om! 😀

Grappig dat Phil Jackson zegt dat hoe hard we ook werken om onze fysieke kracht te verbeteren, we ook onze mentale kracht moeten verbeteren.

Wat is mindfulness? 

Mindfulness is doelbewust ergens aandacht aan besteden, in het huidige moment en zonder te oordelen. Deze omschrijving, de term en het begrip mindfulness is bij het grote publiek bekend geworden door Jon Kabat Zinn. Kabat Zinn heeft verschillende wetenschappelijk studies gedaan naar het positieve effect van mindfulness.

In een aantal van zijn onderzoeken toont hij aan dat mindfulness helpt bij het verminderen van angst, stress en pijn. Mindfulness kan dus superhandig zijn, en daarnaast kan de training hierin ook nog helpen om meer focus te krijgen.

Waarom mindfulness toepassen in sport?

Een paar redenen om mindfulness toe te passen in sport;

  • Als je snel bent afgeleid
  • Geen focus hebt
  • Het lastig vindt om te presteren onder druk.

Zoals ik het zie is het een manier om je geest te trainen om meer bewust te zijn. Je leert beter je aandacht te houden bij dit moment en je bent daardoor meer gefocust. Als je dus beter wilt presteren kan het heel nuttig zijn om mindfulness toe te passen in sport.

Hoe pas je mindfulness toe in sport?

# 1. Focus op nu

In mentale training wordt dit taakgerichte focus genoemd. Je bent dan niet bezig met het eindresultaat maar constant met de handeling die je op dit moment moet uitvoeren. De focus ligt dus op ‘’nu’’. Mindfulness is met aandacht bewust bezig zijn met het huidige moment.

Train jezelf erin om elke keer dat je merkt dat je afgeleid bent op het veld, tijdens het sporten, weer terug te keren naar het huidige moment. Focus op de taak die je op dit moment moet uitvoeren. Hoe meer je dit oefent hoe sterker jouw focus wordt.

In het boek van George Leonard – Mastery schrijft Leonard dat ons dagelijkse leven vol zit met tussendoor momentjes. Even de afwas doen, strijken, eten koken even snel nog naar de sportschool. Maar al deze kleine momentjes bepalen het grootste gedeelte van onze dag.

Vaak is het zo dat we al deze momenten niet bewust bezig zijn met wat we op dat moment doen. We denken op het moment dat we in de sportschool zijn al aan wat we gaan doen als we thuis zijn. Wees daarom bewust dat deze ”tussendoor momenten” een groot deel van de dag bepalen. Zorg dat je bewust bent en focust op de taak die je op dit moment doet.

Arnold Schwarzenegger zei ooit over krachttraining dat 1 herhaling met gerichte focus meer waard is dan 10 herhalingen zonder focus.

Hieronder de Zen principes die Phil Jackson gebruikte om Dennis Rodman te coachen..

# 2. Ademhaling

Je hoofd is er niet meer bij. Wedstrijddruk of stress op je werk. Allemaal hectisch. Maar door af en toe even stil te staan en bewust adem te halen is het enige waarop jij je kunt focussen jouw ademhaling. De rest laat je dan even achter je.

Let maar eens op hoe je ademhaalt als je veel stress voelt. Waarschijnlijk adem je dan hoog in plaats van diep.

Meer focus door ademhaling

Hoe moet je dan precies ademhalen als je meer focus wilt en minder stress?

  • Haal 5 seconde diep adem door je neus (laat je adem tot in je buik komen)
  • Adem 5 seconde uit
  • Herhaal dit 4 keer

Je kan ook een timer instellen op jouw telefoon met een herinnering dat je even bewust moet ademhalen. Stel bijvoorbeeld een timer in verdeeld over drie momenten op de dag. Dit kan een mooi geheugensteuntje zijn om je focus terug te vinden.

Shaq over mindfulness – en routines (vanaf minuut 1.20)..

# 3. De bel

Tich Nath Hanh , boeddhistische monnik en schrijver van veel boeken over mindfulness, geeft ons de volgende tip. Elke keer dat er een bel klinkt is dat een teken voor ons om terug te keren naar het nu. Als we afgeleid zijn is een bel, klok, zoemer een goed geheugensteuntje om weer alert te worden.

Kijk hoe je deze les toe kunt passen tijdens het sporten. Zorg dat je weer bewust wordt en bijvoorbeeld focust op het geluid en jouw eigen ademhaling. Focus weer op dit moment, focus op het spel en jouw taak.

Onderzoek

Verschillende onderzoeken laten zien dat mindfulness en meditatie verschillende positieve effecten hebben op ons. We ervaren minder stress, hebben betere focus en ervaren meer geluk.

Onderzoekers zijn al jaren bezig om het effect van mindfulness en meditatie in de hersenen te meten. Onlangs zijn ze erachter gekomen dat er een verband bestaat tussen mindfulness/meditatie en geluk. Dit hebben ze ontdekt door het scannen van hersenen van onder andere boeddhistische monniken.

Uiteindelijk hebben ze ook de ‘’gelukkigste man op aarde’’ weten te de vinden, namelijk boeddhistische monnik Matthieu Ricard.

De gelukkigste man op aarde..

Tot Slot

Veel succes met de tips! Welke techniek werkt voor jou het best? Zijn er technieken die voor jou beter werken om je focus te herpakken en meer rust te ervaren? Let me know!

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *