Ben je nieuwsgierig hoe het leven van een topsporter eruit ziet? Wil jij weten wat ervoor nodig is om tot topprestaties te komen, zowel fysiek als mentaal? Dan geef ik je nu een kijkje achter de schermen.
In deze post deel ik niet alleen hoe een topsporter leeft, maar ook tips en inzichten hoe de beste topsporters zich mentaal en fysiek voorbereiden om optimaal te presteren. Hoe ziet een week, wedstrijddag en alles eromheen er uit?
In dit bericht deel ik mijn eigen ervaringen als voormalig topsporter en nu als (mental) coach. Daarnaast deel ik de inzichten die ik heb opgedaan door te onderzoeken hoe andere elite topsporters hun leven vormgeven.
Als je wilt weten hoe het leven van een topsporter eruit ziet moet je eerst weten wat er wordt verstaan onder de term topsporter.
De verschillen tussen topsporters
Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten topsporters. Je hebt full profs, semi profs of jeugd topsporters. Er zit daarnaast nog veel verschil tussen wat voor soort sport je beoefent.
Als je het hebt over het leven van een topsporter en je wilt weten hoe dat eruit ziet, moet je ook weten dat er veel verschil zit in het moment van het jaar.
Is het bijvoorbeeld pre-season dan ziet het schema en het leven van een topsporter er anders uit dan wanneer het seizoen is begonnen. Maar ook na het seizoen is er vaak nog aandacht voor specifieke training en herstel.
Een dag in het leven van Lionel Messi
Wanneer ben je eigenlijk een topsporter?
De term topsporter wordt heel vaak gebruikt, maar het is niet altijd duidelijk wanneer iemand nu echt een topsporter is.
Het online woordenboek van Van Dale noemt topsport, sport op het hoogste niveau. Maar wanneer is iets het hoogste niveau? Ben je alleen topsporter als je sport beoefend op het hoogste niveau?
Als je in Nederland voetbalt is dat misschien hier het hoogste niveau, maar de Spaanse competitie is weer hoger dan de Nederlandse competitie. Betekent het nu dat je geen topsporter bent? Of dat het niveau van de Nederlandse competitie geen topsport is?
Wikipedia zegt dat je topsporter bent als je op het hoogste niveau sport, nationaal of internationaal. Het is overigens niet zo dat het ook je fulltime beroep moet zijn. Er zijn ook sporters die er nog een baan of studie naast volgen.
Definities van het NOC*NSF – De topsportstatus
Dan hebben we nog de definities van het NOC*NSF.
A-status: Deze status wordt toegekend bij: top-8 prestaties op WK, Olympische Spelen en/of Internationale topsportevenementen met een zwaar internationaal deelnemersveld.
HP-Status: Deze high potential status wordt toegekend als een sporter kans heeft op een snelle aansluiting bij de mondiale top-8 en een hoog perspectief heeft op een positie bij de mondiale top-3 tijdens een WK, Olympische Spelen, Paralympische Spelen of een ander internationaal topsportevenement dat wat betreft deelnemersveld en geleverde competitie gelijk is aan een WK. Deze status wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend.
Selectie-Status: Deze status is nieuw en is niet gekoppeld aan een prestatie-eis. De bond bepaalt op basis van haar eigen intern selectiebeleid welke sporters voor deze status in aanmerking komen.
Ook voor de jonge sporters zijn er verschillende statussen die worden omschreven bij een LOOT-traject. De status van internationaal talent, nationaal talent en belofte.
Hoeveel uur traint een topsporter?
Topsporters (senioren) trainen al snel minimaal 20 tot 30 uur per week.
Wetenschapper Anders Ericsson deed onderzoek naar wat de absolute wereldtop onderscheid van de mensen onder dat niveau. Waar Ericsson achter kwam was dat de wereldtop zo’n 10.000 uur had getraind om tot dat uitzonderlijke niveau te komen. In dit geval hebben we het niet over zomaar een training. Nee. Het gaat hier om doelbewuste training.
Hoe ziet het trainingsschema eruit?
Er zijn zoveel verschillende topsporters waardoor het lastig is om een kant en klaar schema van een topsporter te geven. Maar in hoofdlijnen kan ik je wel een inzicht geven van hoe zo’n schema eruit ziet. Hierbij ben ik uitgegaan van een topsporter in het seizoen, met 1 wedstrijd per week en meer gericht op teamsport.
Het schema van een topsporter
|
|||
Maandag | Ochtendtraining
(1 tot 3 uur) Techniek, tactisch, mobiliteit. Scenario’s bespreken van afgelopen wedstrijd. |
Videoanalyse
|
Middag/avondtraining
(2 – 3 uur) |
Dinsdag | Ochtendtraining
(1 tot 3 uur) krachttraining/ mobiliteit |
Clinic/Rust | Middag/avondtraining
(2 – 3 uur) |
Woensdag | Ochtendtraining
(1 tot 3 uur) Techniek, tactisch, mobiliteit |
Fysio | Middag/avondtraining
(2 – 3 uur) |
Donderdag | Ochtendtraining
(1 tot 3 uur) krachttraining/ mobiliteit |
Rust | Middag/avondtraining
(2 – 3 uur) |
Vrijdag | Ochtendtraining
(1 tot 3 uur) wedstrijd specifiek. |
Rust/Videoanalyse | Middag/avondtraining
(2 – 3 uur) |
Zaterdag | Ochtendtraining
(1 tot 1.5 uur) wedstrijd specifiek en gericht op individuele wedstrijdsituaties |
Wedstrijd | |
Zondag | Rustdag | Rustdag | Rustdag |
Arsene Wenger over zijn dagindeling en routines op de wedstrijddag
Wenger zegt ook dat iedere speler zijn eigen routine heeft om zich mentaal voor te bereiden op de wedstrijd. In mijn post over rituelen en routines beschrijf ik waarom het zo belangrijk is om vaste routines te hebben.
Hoeveel vrije tijd heb je?
Zoals je ziet hebben topsporters in de middagen vaak vrij. Maar dat betekent niet dat ze dan helemaal niets doen. Voor sommige sporters is het gebruikelijk dat ze op de club blijven. Anders sporters kunnen juist naar huis.
De middag wordt vaak gebruikt om even te relaxen en even wat te slapen. Er is ook veel onderzoek gedaan dat slaap een positief effect kan hebben op de sportprestaties.
Daarnaast is het zo dat veel topsporters ook nog clinics geven of sociaal en maatschappelijk worden ingezet door de club. Dit heb ik zelf ook gedaan. Je gaat dan vaak met een teamgenoot en een aantal medewerkers van de club naar een basisschool of verzorgingshuis om met mensen te praten en te sporten zodat je sociaal en maatschappelijk betrokken blijft.
Dit vond ik altijd leuke momenten omdat je dan echt uit je eigen bubbel komt. Je bent vaak alleen maar bezig met sport, maar door met andere mensen te praten leer je nog veel meer van de regio en van de mensen uit de regio.
Er is natuurlijk ook tijd voor andere dingen zoals gamen :D, lezen, even wat eten in de stad of tijd met je gezin doorbrengen. Dit is natuurlijk per sporter verschillend.
Is het leuk om topsporter te zijn?
Het kan hartstikke leuk zijn om topsporter te zijn, maar het kan ook echt verschrikkelijk zijn. Dit moet ik misschien even uitleggen voor degene die zelf geen topsporter zijn.
Van de buitenkant zie je vaak niet wat een topsporter beleeft, hoe hij zich voelt, wat hij denkt en of hij op dat moment door een moeilijke periode heen gaat. De fans verwachten natuurlijk topprestaties, maar soms is dat eenvoudiger gezegd dan gedaan.
Er zijn natuurlijk zoveel mooie kanten van topsport. Het brengt je op veel plaatsen. Als je van je hobby je werk kan maken is dat geweldig en helemaal als je dat voor jaren kunt doen.
Maar..
Topsport is hard
Er wordt ook wel eens gezegd dat topsport hard is. Is dat echt zo? Is topsport hard?
Misschien wel.
Als het je beroep is dan komen er hele andere belangen bij. Er wordt namelijk wel van jou verwacht dat je presteert. En dat kan soms voor wedstrijddruk of extra spanning zorgen.
Er komt ook veel onzekerheid bij kijken op het moment dat je een aflopend contract heb. Want, wordt jouw contract wel verlengd of vind je straks wel een nieuwe club?
Dan zijn er nog gevallen van sporters die niet betaalt worden door hun club. In het buitenland hoor je vaak over verhalen dat het team niet presteert en dat de club weigert om de spelers te betalen. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk om dan nog een topprestatie neer te zetten.
Spelen met pijn en blessures
Van sommige sporters weet je dat ze geblesseerd zijn, want ze doen niet mee aan de wedstrijd. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat sporters spelen met (veel) pijn of blessures.
Andre Agassi vertelt, in zijn biografie Open, dat hij ontzettend veel last heeft gehad van zijn rug en dat hij als jonge topsporter al een afwijking had. In sommige gevallen was het zo erg dat hij niet meer rechtop kon staan, of van de baan moest worden gedragen.
De toeschouwer, maar soms zelfs de club, is niet altijd op de hoogte van hoe een speler er fysiek aan toe is. Maar er wordt altijd verwacht dat je topprestaties levert.
Dit is misschien de minder mooie kant van sport, maar het zegt ook wat over het committent en doorzettingsvermogen dat sommige topsporters hebben om ondanks alles toch door te gaan.
Een compleet plaatje
Ik heb je proberen te laten zien dat topsport goede kanten heeft en minder goede kanten. En het is misschien niet voor iedereen weggelegd. Maar zoals ik al zei, topsport heeft zoveel te bieden. Je ziet wat van de wereld, je kan maatschappelijk wat betekenen voor je stad, regio of land. En met een beetje geluk heb je ook nog eens veel vrije tijd.
Toen ik zelf nog topsporter was schoot er wel eens door mijn hoofd; ‘’Patrick, je had nu ook op kantoor kunnen zitten.’’ En dan besefte ik me maar weer eens hoe dankbaar ik kon zijn voor de positie die ik op dat moment had.
Patrick Peterson NFL – Play en Fun
Kijkje in het hoofd
We begonnen dus met een kijkje achter de schermen. En ik beantwoordde vragen zoals;
Hoeveel uur traint een topsporter en hoe ziet een trainingsschema er uit.
Maar ik wil je ook een kijkje geven in het hoofd van de topsporter.
Als je het dus hebt over het leven van een topsporter komen er veel meer dingen bij kijken dan je van te voren misschien had verwacht. Het is ook niet voor iedereen weggelegd om topsporter te worden. Want voor dat leven is wel een bepaalde instelling vereist, namelijk een echte topsportmentaliteit.
Dus het leven als topsporter vereist de topsportmentaliteit en bepaalde karaktereigenschappen.
Om het plaatje nu nog iets completer te maken beantwoord ik nog een aantal veel gestelde vragen. Ik beantwoord nog meer vragen over topsport en de bijbehorende karaktereigenschappen die dat leven mogelijk maken;
Kan iedereen topsporter worden?
Als het over topsport gaat, dan wordt er vaak meteen gesproken over talent. Maar talent is overrated in mijn ogen. Talent helpt zeker als je topsporter wilt worden, maar er zijn een aantal dingen die in mijn ogen net zo belangrijk zijn, misschien nog wel belangrijker. Een groei mindset en doelgerichte training zijn cruciale ingrediënten voor (toekomstige) topsporters. Het scheelt ook als je een sport vindt die goed bij je past en je hier passie voor hebt (GRIT).
Een toepasselijke quote vind ik;
Hard work beats talent, when talent fails to work hard.
Topsporter worden op latere leeftijd – is dat mogelijk?
Wanneer ben je te oud om topsporter te worden? Het ligt er waarschijnlijk aan welke sport je beoefend. In een artikel van de NOS wordt er beschreven dat roeiers vaak nog op latere leeftijd door kunnen stromen naar de top.
Vroeger had ik de droom om profvoetballer te worden. Uiteindelijk besloot ik rond mijn 14e te stoppen met voetbal. Mijn droom was afgezwakt en ik begon het idee te krijgen dat ik nooit topsporter zou worden.
Na het beoefenen van een aantal andere sporten, besloot ik op mijn 17e te gaan basketballen. En binnen een aantal jaar speelde ik mijn eerste eredivisie minuten. Ondanks dat sommige mensen zeiden dat het niet mogelijk was, had ik de drive om het wel te halen.
In mijn post: hoe word je een topsporter ga ik dieper op deze vraag in.
Wat zijn de eigenschappen van een topsporter?
Topsporters worden vaak gezien als rolmodellen en hebben vaak een voorbeeldfunctie. Ze zijn een uithangbord van de club en soms zelfs een ambassadeur van de sport. Maar we hebben het ook over karaktereigenschappen van de topsporters.
Persoonlijke effectiviteits guru Stephen Covey laat in zijn boeken zien dat het bereiken van succes niet alleen ligt in het uitvoeren pragmatische technieken, maar dat het juist ook gaat om eigenschappen en het vormen van een succesvol karakter.
Hij deed onderzoek naar wat werkt en wat niet werkt. Wat maken de echte top presteerders en succesvolle mensen nu echt succesvol? Dat is wat hij heeft laten zien in zijn boek ‘de 7 eigenschappen voor succes in je leven’.
Hieronder geef ik een kleine samenvatting van karaktereigenschappen die de meest succesvolle topsporters bezitten. Ik gebruik de eigenschappen van Covey als leidraad.
Begin bij de wortels
Wat Covey laat zien is dat succes begint bij ons karakter. Het is niet een trucje om snel succesvol te worden. Wil je dus succesvol worden dan moet je bij de wortels beginnen, het karakter. Werk van binnen naar buiten, zegt Covey. Dus begin eerst bij het verbeteren van je eigen karakter, voordat je bezig gaat met het vervanderen van de omgeving.
Wat wordt er bedoelt met eigenschappen?
Een eigenschap bestaat uit kennis, vaardigheid en motivatie. Een eigenschap moet aan al deze drie begrippen voldoen.
Kennis = wat moet er gedaan worden en waarom.
Vaardigheid = hoe moet het gedaan worden.
Motivatie = de wil om het te doen.
Eigenschappen:
1. Wees proactief
Topsporters zijn proactief. In het nemen van initiatieven, maar ook in het nemen van verantwoordelijkheid over je eigen leven. Je bepaalt zelf je koers en je doelen. Ook de manier waarop succesvolle sporters over zichzelf praten en tegen zichzelf praten is optimistisch en proactief.
-
Begin met het einde voor ogen (doelen)
Het principe ‘begin met het einde voor ogen’ betekent dat alles twee keer wordt gecreëerd. De eerste keer in het hoofd en de tweede keer in het echt. Hoe scherper jij het einddoel voor ogen ziet, hoe groter de kans van slagen. Topsporters bezitten de eigenschap om heel helder voor zichzelf te beschrijven wat ze precies willen bereiken en wanneer.
-
Belangrijke zaken eerst (prioriteiten en effectiviteit)
Topsporters zijn enorm effectief. Iedereen heeft dezelfde 24 uur in de dag, maar de absolute wereldtop besteed die 24 uur veel effectiever dan gewone sporters. Het gaat erom dat je de juiste dingen doet op het juiste moment.
Deze eigenschap is eigenlijk heel praktisch. Het gaat er om dat je de dingen doet die je moet doen om jouw doelen op het gebied van sport te realiseren. Covey heeft het erover dat je moet weten wat jouw prioriteiten zijn. Op het moment dat je goed voor ogen hebt wat je prioriteiten zijn kan je betere keuzes maken. Je weet waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen kunt zeggen.
-
Denken in win – win (sociaal en oplossingsgericht)
Win – win houdt in dat een oplossing voordelig is voor beide partijen. Een win–win-oplossing zorgt ervoor dat alle partijen tevreden zijn met de oplossing. Win – win betekent ook samenwerken in plaats van rivaliteit.
Deze karaktereigenschap is onmisbaar voor de teamsporters, maar ook voor individuele sporters in relatie met bijvoorbeeld de coach of begeleiders.
-
Eerst begrijpen dan begrepen worden – communicatie
Communicatie is de belangrijkste vaardigheid in je leven, zegt Covey. In het boek The Champions Mind las ik over een Amerikaans volleybal duo, Misty May-Treanor en Kerry Walsh Jennings. Het duo had een communicatie expert ingehuurd om hun onderlinge communicatie te verbeteren. Dit legde o.a. de basis voor hun gouden medailles op de Olympische Spelen.
Covey zegt dat als hij in één zin zou moeten samenvatten wat het belangrijkste is in relaties (dus bijvoorbeeld in sport met je teamgenoten of coach), dan zou hij zeggen: eerst begrijpen… dan begrepen worden. Dit principe is volgens hem het geheim van effectieve communicatie.
Luister dus niet om een antwoord te kunnen geven. Luister om de ander te begrijpen.
-
Synergie ”Team work, makes the dream work”
De zesde eigenschap gaat over synergie, maar wat is synergie eigenlijk? Simpel gezegd is het de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de delen. Er wordt ook wel eens gezegd dat 1 + 1 = 2. Bij synergie is 1 + 1 = 3 of zelfs meer.
Topsporters weten binnen het veld, maar ook buiten het veld mensen om zich heen te verzamelen die hen helpen om nog succesvoller te worden. Door de juiste samenwerking te zoeken kan je nog veel succesvoller worden. Soms heb je echt het gevoel dat het klikt en die klik, de juiste coach, de juiste expert, die nieuwe teamgenoot kan je net dat extra zetje geven om naar het volgende niveau te gaan.
-
Houd de zaag scherp – blijven groeien
De laatste eigenschap heeft betrekking op het onderhoud van de verbetering van het beste instrument dat je hebt – jezelf. Daarbij gaat het om onderhoud van je lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal-emotionele vaardigheden. Die principe lijkt ook op een groeimindset.
De meest succesvolle sporters kijken daarom constant naar hoe zij kunnen groeien als mens en als sporter. Van LeBron James is het bekend dat hij jaarlijks meer dan een miljoen dollar investeert in zijn lichaam, door middel van trainers, slaapexperts en persoonlijke coaching.
De mentale kant van topsport
Hoe belangrijk is het mentale aspect in sport? Sportpsycholoog Mack stelde deze vraag regelmatig tijdens zijn presentaties. Voor hoeveel procent is sport mentaal, vroeg hij dan. Meer dan 10, 20, 30, 40 procent?
Als jij een percentage zou noemen, hoe mentaal vind jij de sport die jij beoefent? Als je nu meer dan 10, 20, 30 of 40 procent hebt genoemd, besteed je dan ook net zoveel aandacht aan het mentale aspect? Train je dan bijvoorbeeld ook 40 procent op het mentale gedeelte?
Michael Jordan – wat maakt het verschil in de top?
Het verschil wordt mentaal gemaakt
Er wordt vaak gezegd dat in de topsport het verschil mentaal wordt gemaakt. Het is niet voor niets dat sporters en topsporters steeds vaker gebruik maken van mentale training. Van sporters zoals Kobe Bryant, Novak Djokovic en Serena Williams is het bekend dat zij de hulp inschakelen van coaches, mentale trainers, sport psychologen en oefeningen doen.
Vooraanstaand sportpsycholoog Jason Selk zegt dat als we fysiek sterker willen worden en gaan werken met een schema en een personal trainer dat het onvermijdelijk is dat we sterker worden. Maar waarom doen we dat niet met mentale training? Waarom werken we niet met een mentaal workout plan?
In mijn post over mentale training vertel ik meer over hoe we mentaal sterker kunnen worden. Daarnaast vind je hier mijn E-book om direct aan de slag te gaan met technieken uit de mentale training.
Conclusie
- Als je wilt weten hoe het leven van een topsporter eruit ziet moet je eerst weten wat er wordt verstaan onder de term topsporter.
- Je hebt full profs, semi profs of jeugd topsporters. Er zit daarnaast nog veel verschil tussen wat voor soort sport je beoefent.
- Het NOC*NSF beschrijft welke verschillende statussen topsporters kunnen hebben. Waaronder een A-status, HP-status en selectie-status.
- Topsport wordt vaak omschreven als het beoefenen van sport op het hoogste niveau, zowel nationaal als internationaal. Dit kan (maar hoeft niet) op professionele basis zijn. Sommige topsporters hebben nog een baan of studeren naast hun topsport carrière.
- Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week.
- Het trainingsschema van een topsporter bestaat vaak uit een ochtend en avond/middag training.
- Topsport kan harde kanten hebben, want het is vaak een professionele setting. En in een professionele setting zijn er andere belangen dan in de amateursport. Er wordt van je verwacht dat je presteert.
- Topsporters spelen soms met pijn of blessures.
- Ondanks de harde kant van topsport kan het ook geweldig zijn.
- Je ziet wat van de wereld.
- Je kan maatschappelijk wat betekenen voor je stad, regio of land.
- Met een beetje geluk heb je ook nog eens veel vrije tijd.
- En hoe mooi en dankbaar is het dat je van je hobby je werk kunt maken!
- Het leven van een topsporter is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor heb je een succesvol karakter nodig.
- Gelukkig is het mogelijk om een succesvol karakter te ontwikkelen.
- Bij het leven als sporter denken we vaak niet meteen aan de mentale kant van de sport. Echter maakt de absolute top het verschil omdat zij mentaal ijzersterk zijn!