Wat zijn de beste boeken op het gebied van mentale training voor topsporters? Door de jaren heen heb ik ontzettend veel gelezen dat ik zoveel boeken kan noemen. Alleen zijn er maar weinig boeken die van kaft tot kaft blijven boeien. In dit bericht wil ik 7 boeken noemen die elke topsporter gelezen moet hebben. Maar wat je zal merken is dat deze boeken niet alleen gericht zijn op de sport, ze zijn ook toepasbaar in andere aspecten van het leven.
Niet elk boek in dit bericht is sport specifiek. Ik ben van mening dat topsport een belangrijk deel kan zijn van het leven, maar ook dat er veel meer bij komt kijken om optimaal te presteren. Hierin moet je niet alleen kijken naar de sport zelf, maar ook naar je totale levenshouding. Hoe bewuster je in het leven staat hoe beter je je eigen mindset kan sturen.
Mindset – Carol Dweck
In mijn ogen is dit echt de basis als je het hebt over het mentale aspect in de topsport en het leven. Dit boek is voor topsporters interessant omdat het laat zien dat er in de basis twee verschillende manieren zijn van denken.
Psycholoog Dweck laat zien in haar boek dat succesvolle sporters een groei mindset hebben. Dit zijn de topsporters die o.a. uit hun comfortzone komen, nieuwe doelen stellen, optimistischer zijn en uiteindelijk meer succes hebben. Lees ook mijn bericht over mindset waar ik dieper op dit onderwerp in ga.
Legacy – James Kerr
Topsport kan heel oppervlakkig en monotoon zijn ‘’compete, eat, sleep, train, repeat’’. Het kan oppervlakkig zijn omdat je hele leven in het teken staat van presteren en de beste zijn. Na een tijd kan dit saai worden en het kan zorgen voor motivatie verlies. ‘’Waar doe je het allemaal voor’’ denken sommige topsporters.
In het boek van James Kerr gaat het over meer betekenis vinden in de topsport. Het laat zoveel aspecten zien wat topsport zo mooi maakt. Hoe komt het dat een heel klein land, Nieuw-Zeeland, misschien wel het meest succesvolle sportteam aller tijden heeft kunnen produceren?
Better people make better All Blacks
Gezegde van The All Blacks
Het boek beschrijft wat het nationale rugby team van Nieuw-Zeeland (The All Blacks) zo succesvol maakt. Wat zijn alle ingrediënten waardoor ze jaar in jaar uit meedoen in de top? Het laat op een prachtige manier zien welke rol mentale training speelt, welke rituelen ze hebben en hoe ze hierop trainen en het gaat over de WHY. Waarom doen ze wat ze doen?
The Champion’s Mind– Jim Afremow
Wil je puur en alleen een boek lezen over sportpsychologie met praktische tips en voorbeelden dan is het boek van Jim Afremow – The Champion’s Mind een aanrader. Er staan veel voorbeelden in die helpen om beter te presteren door het toepassen van bijvoorbeeld visualisatie of zelfspraak.
Er worden mooie voorbeelden genoemd van bijvoorbeeld Muhammad Ali en de kracht van zelfspraak. Hoewel er al veel boeken zijn geschreven over sportpsychologie blijkt het dat deze niet altijd even praktisch zijn. Dit boek is juist ontzettend praktisch en er wordt ook beschreven hoe je een (mentaal) game plan voor jezelf maakt. Je leert om jezelf in de juiste stemming te brengen om de optimale prestatie te leveren.
Chasing Excellence – Ben Bergeron
In het boek Chasing Excellence beschrijft Ben Bergeron, trainer van de beste CrossFit atleten ter wereld, wat er voor nodig is om de top te bereiken. Hij zegt dat het verschil, ook in CrossFit, mentaal wordt gemaakt. In het boek zegt Bergeron dat sporters zich niet alleen kunnen laten motiveren door de mooie dingen en mooie doelen, maar juist ook dat tegenslagen ons kunnen motiveren.
Motivatie vinden door tegenslag is een terugkerend thema bij elite topsporters. Voor Katrin Davidsdottir was het niet halen van de eindronde van de Cross Fit games een grote motivator. Het jaar daarop haalde ze niet alleen de Cross Fit games, maar ze won gelijk het hele toernooi.
Voor Michael Jordan was het niet halen van zijn highschool team een grote motivatiebron. Het boek geeft een mooie basis om aan de slag te gaan op het gebied van mentale training, dus zeker een aanrader!
De 7 eigenschappen van succes in je leven – Stephen Covey
Stephen Covey wordt nog steeds gezien als de expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Veel topsporters lezen zijn boeken, waaronder de snelste marathonloper ooit Eliud Kipchoge. In dit mooie artikel vertelt Kipchoge openhartig over het belang van lezen en over een van zijn favoriete boeken, je raadt het al, de 7 eigenschappen.
Dit boek heb ik nu ongeveer elf jaar geleden voor het eerst gelezen. En Covey liet mij zien dat succes begint bij het karakter. Wil je dus succesvol worden dan moet je bij de wortels beginnen, het karakter dus. Werk van binnen naar buiten zegt Covey.
Begin daarom eerst om je eigen karakter te verbeteren voordat je bezig gaat met de omgeving te veranderen. Als topsporter kan je geneigd zijn om de schuld te geven aan de scheidsrechters, teamgenoten, tegenstanders of coach, maar dit is niet effectief.
Covey beschrijft dat het gaat om de manier waarop wij de wereld en situaties zien (je zou kunnen zeggen onze mindset). Hij noemt dit een paradigma. Het is een referentiekader waarmee wij situaties beoordelen. Willen we veranderen als persoon dan moet er een paradigmaverschuiving plaatsvinden. Denk ook aan het ‘’aha-moment’’ en opeens heb je het door, je komt tot een nieuw inzicht.
Wil je meer leren over de lessen van Covey? Lees dan ook dit bericht waarin ik beschrijf hoe topsporters de lessen van Covey kunnen toepassen.
Bewustzijn – Anthony de Mello
Dit is totaal geen boek over sport, sterker nog, het heeft er helemaal niets mee te maken! Waarom staat het er dan toch tussen deze lijst? Anthony de Mello was schrijver, psycholoog en spiritueel leraar. Zonder doekjes erom heen te winden laat hij zien wat er nodig is om optimaal te functioneren en het echte geluk te vinden. Hoe doe je dat dan? De Mello noemt het in een woord; bewustzijn. Niet meer niet minder. Maar wat heeft een topsporter hieraan?
Vaak zitten we vast in ons eigen denkpatroon. Ook een topsporter kan lijden aan ‘’overmatig denken’’. Dit is natuurlijk funest om tot topprestaties te komen. We kiezen jammer genoeg vaak voor een quick fix en een snelle truc om ons beter te voelen. Maar De Mello laat zien dat dat onzin is.
Hij is heel direct en tijdens het lezen moest ik regelmatig hardop lachen. Hij laat zien hoe moeilijk wij het leven soms maken en hoe makkelijk het eigenlijk kan zijn. Op elke pagina staat wel een oplossing, maar het komt altijd terug op bewustzijn 😊.
Illusies – Ingeborg Bosch
Dit boek laat op een hele inzichtvolle manier zien hoe wij als mensen functioneren. Als je druk voelt, angstig bent, bang bent om te falen of twijfelt aan jezelf kan dit boek heel waardevol zijn. Maar ook als je het gevoel hebt dat je niet het optimale uit je topsportleven haalt.
De psycholoog en schrijfster Ingeborg Bosch laat zien hoe wij als (jonge) kinderen afweermechanismes ontwikkelen. Hierdoor kunnen we in onze jongste jaren goed overleven, maar dit zorgt er wel voor dat we op latere leeftijd emoties kunnen onderdrukken.
Het kan ervoor zorgen dat we tijdens de sport in situaties komen die op onbewust niveau een negatieve emotie triggert. We komen dan in een afweermechanisme terecht volgen Bosch.
Hoewel dit boek niet gericht is op sport geloof ik wel dat het een echte meerwaarde heeft voor topsporters. Het boek bevat een vragenlijst om meer inzicht te krijgen welke afweermechanismes het meest actief zijn bij jou en wat je kan doen om hier mee om te leren gaan. Het resultaat kan zijn dat je o.a. meer rust in jezelf vindt en uiteindelijk tot betere sportprestaties komt.
E-book Mentale Training
Wil je meer leren over mentale training? Lees dan ook mijn nieuwste E-book. Leer o.a. hoe je kunt visualiseren, je eigen mindset traint en meer zelfvertrouwen krijgt.
>>DOWNLOAD GRATIS E-BOOK MENTALE TRAINING<<
2 bonus boeken
1 ding – Gary Keller
Dit boek zorgt voor veel meer focus en motivatie. Het leest ontzettend makkelijk en je kan het direct toepassen. Ik hou van de quote van de basketballegende en topcoach John Wooden; Little things make big things happen. En als ik het boek 1 ding zou moeten omschrijven door middel van een quote dan is het de quote van coach Wooden.
Hou het simpel – Massimo Allegri
Ik ben altijd al benieuwd geweest hoe buitenlandse voetbalcoaches het mentale aspect zien. Hoe belangrijk vinden ze het mentale in de topsport? Hoe besteden ze hier aandacht aan? Hoe gaan ze om met tegenslagen en hoe trainen ze dan op dit vlak?
Op een echte Cruijffiaanse manier legt topcoach Allegri uit hoe hij van dag tot dag zijn team klaarstoomt om optimaal te presteren. Hij vertelt hoe belangrijk het mentale aspect is om tot topprestaties te komen en hoe je de beste voetballer (ooit?) Cristiano Ronaldo coacht om het maximale te bereiken. De rode draad is; hou het simpel. En zoals voetballegende Johan Cruijff ooit zei;
‘’Voetbal is simpel het is echter moeilijk om simpel te voetballen’’.
Johan Cruijff