Mindset – Het mentale gevecht van Mayweather en McGregor

floyd mayweather jr mindset

 

Mindset is een woord dat je steeds vaker hoort. Maar wat heeft mindset te maken met de twee topatleten Connor McGregor en Floyd Mayweather? Deze twee vechters blinken in mijn ogen niet alleen fysiek uit, maar ook mentaal. Ze stralen zelfvertrouwen uit en misschien zelfs een beetje arrogantie. Hoe kan het dat uitgerekend deze twee mannen zo succesvol zijn geworden en wat heeft hun mindset hiermee te maken?

 

Waarom heb ik het over McGregor en Mayweather?

Natuurlijk speelt het mee dat ‘’het gevecht van de eeuw’’ net geweest is en Mayweather geschiedenis schrijft doordat hij zijn hele carrière ongeslagen is gebleven. Maar dat is niet de enige reden waarom ik het over deze twee mannen heb.

 

Al een paar jaar voordat ‘’het gevecht van de eeuw’’ zou plaatsvinden hoorde ik meer en meer over deze twee vechters.  Niet alleen over hun manier van vechten, maar ook hoe zij zich gedroegen. Arrogant of is het juist zelfvertrouwen? Ze waren in ieder geval ontzettend succesvol in wat ze deden. McGregor is de specialist in MMA en Mayweather in boksen. Ik was getriggerd en besloot meer over hun te lezen en te leren.

 

Leer om hun succesvolle mindset zelf te gebruiken

Mijn doel was om er achter te komen hoe ze dachten over trainen, op welke manier ze zich mentaal voorbereiden op wedstrijden en wat ze deden om zichzelf te motiveren. Eigenlijk wilde ik hun hele mindset begrijpen en de beste ideeën natuurlijk zelf gebruiken ;). Nu zijn we een paar jaar verder en hun populariteit is alleen maar toegenomen. Het lijkt me daarom leuk om te delen wat ik over hun succesvolle mindset heb geleerd.

 

Voordat ik vertel hoe McGregor en Mayweather’s mindset hen zo succesvol heeft gemaakt wil ik eerst even toelichten wat ik nu eigenlijk met mindset bedoel.

 

Wat is mindset?

Mindset is de verzameling van geloofsovertuigingen met betrekking tot jouw eigen vaardigheden. Het is een manier van denken dus. Psycholoog Carol Dweck deed uitvoerig onderzoek naar de manier van denken van kinderen en volwassenen. Mensen die topprestaties leverden in verschillende gebieden, zoals muzikanten, scholieren, ondernemers en atleten. Dweck kwam tot de conclusie dat er mensen zijn met een growth  mindset en een fixed mindset.

 

Wat is een growth mindset?

Mensen met een growth mindset zijn typisch mensen die nieuwe uitdagingen aangaan en geloof hebben dat ze nieuwe dingen kunnen leren door herhaling en hard werken.

 

Wat is een fixed mindset?

Mensen met een fixed mindset zijn er van overtuigd dat je eigenlijk niet kunt veranderen. Deze mensen denken dat je bent geboren met een bepaald talent en dit niet te ontwikkelen is, niet slimmer kunt worden of makkelijk nieuwe dingen kunt leren.

 

De belangrijkste bevinding (naar mijn mening) is dat de growth mindset, de succes mindset, te ontwikkelen is!Het is dus een mythe dat bij de geboorte bepaald is dat je een ‘’genie’’ of een ‘’talent’’ zult zijn of niet.

 

Als je niet alleen geïnteresseerd bent in wat die mindset van McGregor en Mayweather is, maar deze mindset ook wilt leren, dan weet je nu dat het mogelijk is!

 

Groei Mindset Topsport Brein

 

Uit welke onderdelen bestaat een growth mindset?

Volgens psycholoog Dweck bestaat een growth mindset o.a. uit de volgende punten;

  • Focus op het proces ( focus op jouw taak, niet alleen het einddoel )
  • Doelgericht trainen ( maak leerdoelen voor jezelf  / baken goed af welke vaardigheden je wilt leren )
  • Feedback vragen ( Leer van feedback )
  • De juiste coaching ( iemand die jou blijft uitdagen )
  • Ga juist uitdagingen aan ( komt uit je comfortzone )
  • Doorzettingsvermogen ( de aanhouder wint!)

 

 

Deze punten zijn eigenlijk ook weer een checklist om te kijken of McGregor en Mayweather hieraan voldoen, maar jij natuurlijk ook! Voldoe je nog niet aan alle punten dan is er werk aan de winkel :).

 

Meer over mindset en onderzoek van psycholoog Dweck…

 

 

Wat is de mindset van McGregor en wat maakt hem succesvol?

 

 

1.Visualiseren

Visualiseren lijkt wel het stopwoordje te zijn in bovenstaande clip. Het is mooi dat hij juist ook in moeilijke tijden lijkt terug te vallen op visualisatie. Hij schetst een ideaal beeld van hoe hij uiteindelijk wilt dat zijn toekomst eruit komt te zien. Ondertussen blijft hij wel keihard werken natuurlijk.

 

 2.10.000 uur

Het spreekt bijna voor zich dat hij heel veel traint. Je hebt vast wel gehoord van de 10.000 uren regel. Waar deze regel in het kort op neer komt is dat je een (hele) grote kans hebt om ergens goed in te worden als je genoeg uren traint. Professor Anders Ericsson die dit heeft onderzocht zegt dat het niet alleen om de uren gaat, maar juist ook in hoeverre je doelgericht je traint.

 

McGregor maakt dus niet alleen de uren, maar traint ook nog eens heel doelgericht. Hij werkt ook met verschillende coaches met verschillende specialismen. Op die manier kan hij meer en sneller resultaat boeken. De uren die je besteed aan doelgerichte training zijn in mijn ogen ook een belangrijke basis om zelfvertrouwen op te bouwen.

 

3.Positieve zelfspraak

De manier waarop McGregor over zichzelf praat straalt een en al vertrouwen uit. Hij weet precies wat hij wilt bereiken en wanneer. Hij praat op een positieve manier over zichzelf. Dit kan voor mensen klinken als arrogantie, maar in zijn geval maakt het hem wel ontzettend succesvol.

 

I am the greatest!

 

Een andere bokser die bekend stond om positieve zelfspraak is Muhammad Ali. Ali zei in veel interviews; I am the greatest! Ondanks dat hij op dat moment nog geen kampioen was noemde hij zichzelf al wel de allerbeste.

 

 

 

De doelgerichte training zorgt er ook weer voor dat je met vertrouwen jezelf kan toespreken. Het is niet alleen maar arrogantie, of woorden zonder inhoud. Nee, zowel McGregor als Ali waren wel als een gek aan het trainen. McGregor zegt ook in het bovenstaande filmpje; Nobody works harder inside the octagon and outside than me. Positieve zelfspraak en te doelgerichte training gaan in mijn ogen hand in hand.

 

 

4.Comfortzone

Een perfect voorbeeld van uit je comfortzone komen is dat McGregor de stap heeft genomen om van MMA over te stappen naar boksen. Hij moest anders trainen en er kwam een hele andere tactiek bij kijken. Uit je comfortzone komen houd je scherp en zorgt ervoor dat je blijft groeien als sporter en als mens.

 

 

 

>>> Meer over mentale training en een gratis E-book over mentale training<<<

 

Wat is de mindset van Mayweather en wat maakt hem succesvol?

1.Focus

Hij noemt het ook wel eyes on the prize. Mayweather zegt dat er atleten zijn die fysiek sterker zijn, misschien atletischer zijn dan hij, maar dat mentaal niemand zo sterk is als hij. Hij weet wat hij moet doen om zijn wedstrijden te winnen en heeft een game plan. Ook uit de statistieken van het gevecht blijkt dat Mayweather zijn plan perfect uitvoerde tegen McGregor.

Het artikel over de statistieken vind je via onderstaande link van Business Insider.

Deze grafiek bewijst dat Floyd Mayweather zijn strijdplan tegen Conor McGregor perfect uitvoerde

 

2.Coaching

Om de top te behalen is het belangrijk dat je de juiste coaching hebt. Mensen die weten wat er voor nodig is om resultaat te boeken. In het geval van Mayweather beschikt hij o.a. over coaching van zijn vader en zijn oom. Allebei hebben zij professionele ervaring en zijn oom is zelfs kampioen geweest. Een goede coach brengt je naar het volgende niveau, zorgt dat je scherp blijft en werkt samen met je aan een ijzersterke game plan.

 

3.Zelfvertrouwen

Net als McGregor barst Mayweather van het zelfvertrouwen. Naast het zelfvertrouwen zijn het allebei mannen met een bepaald charisma. Dit heeft er voor gezorgd dat ze niet alleen succesvol in de ring zijn, maar ook zakelijk gezien. Boksen en MMA is ook voor een groot gedeelte show en entertainment. Dit weten deze sporters allebei en wisten ook perfect hoe zij het gevecht van de eeuw kon hypen tot een gevecht dat je niet wilde missen!

 

4.Discipline

Mayweather wordt soms gehaat omdat hij strategisch bokst, misschien zelfs saai volgens mensen. Maar daarmee is hij wel ongeslagen gebleven. Hij had een duidelijke strategie en tactiek voor zijn carrière en wedstrijden. Om het succes te boeken wat hij heeft gedaan heb je een ijzeren wil nodig, vastberadenheid en discipline.

 

 

 

Waarom heeft Mayweather gewonnen?

Zoals ik al zei het gaat om de uren die je in je vak stopt. En ondanks dat het allebei vechters zijn, is er toch een verschil in welke sport ze oorspronkelijk hebben gedaan. Je kan het misschien wel vergelijken als je de beste tafeltenniser ter wereld tegen de beste tenniser ter wereld een wedstrijd tennis laat spelen tegen elkaar. Hoewel het gelijkenissen heeft is het toch een andere discipline, met andere manieren van trainen.

 

Mayweather heeft de meeste ervaring op het gebied van boksen en de meeste uren in deze sport gemaakt. Het is daarom niet verbazend dat hij heeft gewonnen. Hoewel McGregor de eerste paar rondes goed was, zeggen analisten dat dit vooral komt omdat Mayweather dit in zijn strategie heeft ingecalculeerd.

 

Tot slot

Toch is het is voor mij minder belangrijk wie uiteindelijk dit gevecht heeft gewonnen. Wat mij vooral duidelijk is geworden is dat deze twee topatleten qua mindset niet heel veel van elkaar verschillen.

Ze hebben allebei;

  • Zelfvertrouwen
  • Focus
  • Discipline

 

Ze passen allebei technieken toe die ook in de mentale training bekend staat als visualisatie en positieve zelfspraak. Door de duizenden uren die zij allebei hebben getraind zijn het echte vakmannen geworden. Nu is de vraag wat jij gaat doen met de lessen die we kunnen leren van McGregor en Mayweather. Ik wens je in ieder geval veel succes 🙂 !

 

>>> Meer over mentale training en een gratis E-book over mentale training<<<

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *