Wat is mindset en hoe ontwikkel je jouw mindset voor succes?

Wat is mindset en hoe train je het?

Wat is mindset en hoe ontwikkel je jouw mindset voor meer succes?

Misschien heb je er wel eens over gehoord, mindset. Maar wat is het eigenlijk? Waarom wordt het de nieuwe psychologie van succes genoemd? Dit is een onderwerp waar ik al heel lang graag over wil vertellen.

 

Na het lezen van het onthullende boek, van psycholoog Carol Dweck, werd het mij namelijk nog duidelijker welke manier van denken noodzakelijk is om tot grote successen te komen!

 

Waarom zou je meer willen weten over mindset?

 

 1. Als je overtuigd bent dat je niet kunt veranderen, qua intelligentie, relaties, werk etc.

 

 1. Als je wilt weten hoe je succesvoller kunt worden in bijvoorbeeld in sport, werk, relaties of school.

 

De juiste mindset

Wat is mindset eigenlijk? Mindset is de verzameling van geloofsovertuigingen met betrekking tot jouw eigen vaardigheden. Het is een manier van denken dus.

 

Psycholoog Carol Dweck deed uitvoerig onderzoek naar de manier van denken van kinderen en volwassenen. Mensen die topprestaties leverden in verschillende gebieden, zoals muzikanten, scholieren, ondernemers en atleten.

 

Dweck kwam tot de conclusie dat er mensen zijn met een growth  mindset en een fixed mindset.

 

Het was onthullend dat Dweck erachter kwam dat de manier van denken van succesvolle mensen verschilt ten opzichte van minder succesvolle mensen.

 

Wat is een growth mindset?

Mensen met een growth mindset zijn typisch mensen die nieuwe uitdagingen aangaan en geloof hebben dat ze nieuwe dingen kunnen leren door herhaling en hard werken.

 

Hieronder een kort filmpje over deze manieren van denken en de nieuwe psychologie van succes..

 

 

Wat is een fixed mindset?

Mensen met een fixed mindset zijn er van overtuigd dat je eigenlijk niet kunt veranderen. Deze mensen denken dat je bent geboren met een bepaald talent en dit niet te ontwikkelen is, niet slimmer kunt worden of makkelijk nieuwe dingen kunt leren.

 

De belangrijkste bevinding (naar mijn mening) is:

Dat de growth mindset, de succes mindset, te ontwikkelen is!

 

Het is dus een mythe dat bij de geboorte bepaald is dat je een ‘’genie’’ of een ‘’talent’’ zult zijn of niet.

 

 

Hoe ontwikkel je jouw eigen mindset?

Hoe kan jij deze manier van denken ontwikkelen zodat je succesvoller wordt?

 

Het eerste wat je moet weten is dat de manier waarop jij over dingen nadenkt, bepalend is voor jouw succes.

 

Wanneer jij van te voren denkt dat iets niet mogelijk is, dan zul jij er nooit aan beginnen, eerder opgeven of niet 100% inzet tonen.

 

Wanneer je echter geloof hebt dat je obstakels kunt overwinnen en nieuwe dingen kunt leren, dan is er heel veel mogelijk!

 

Michael Jordan – Genieën worden niet geboren ze worden gemaakt

Jordan is hier een perfect voorbeeld van. Op zijn middelbare school werd hij niet geselecteerd voor zijn schoolteam voor basketbal.

 

Mensen met een negatieve manier van denken zouden opgeven en toegeven dat ze niet goed genoeg zijn en waarschijnlijk nooit goed zullen worden.

 

Jordan dacht daar anders over en trainde daarom des te harder om te bewijzen dat hij wel in het team hoorde. Het jaar erop werd zijn harde werken beloont en groeide hij uit tot de sterspeler van zijn team.

 

Nu wordt Jordan gezien als een basketbal genie, maar dat is pas na jaren van training gekomen. Hij heeft zichzelf tot ‘’genie’’ gemaakt en is dus niet zo geboren.

 

Stappen om jouw mindset te ontwikkelen

Een paar punten die belangrijk zijn om dit te ontwikkelen zijn ;

 • Focus op het proces ( focus op jouw taak, niet alleen het einddoel )
 • Specifieke trainingen doen ( maak leerdoelen voor jezelf  / baken goed af welke handeling je wilt leren )
 • Feedback vragen ( Leer van feedback )
 • De juiste coaching ( iemand die jou blijft uitdagen )
 • Ga juist uitdagingen aan ( ga ze niet uit de weg )
 • Geef niet op ( de aanhouder wint!)

 

Daarnaast is het ook zinvol om je bewust te worden wanneer je in ‘’fixed mindset taal’’ praat. Bijvoorbeeld door te zeggen: dit is onmogelijk, dit kan ik niet leren, dit is te moeilijk etc. Als je jezelf betrapt op deze manier van praten realiseer dan dat deze manier van denken niet bijdraagt aan succesvolle resultaten.

Bewustwording is vaak de eerste stap in verandering!

 

‘’Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything.’’ – George Bernard Shaw

 

Je hebt huiswerk 😀

Carol Dweck liet haar studenten een verslag maken waarin de studenten onderzoek moesten doen naar hun held. De studenten waren vaak van mening dat hun helden uit het niets tot succes waren gekomen (overnight success).

 

Maar elke keer als de studenten onderzoek deden kwamen ze erachter dat hun helden ongelofelijk veel werk hadden verricht en obstakels hadden overwonnen om het succes te bereiken wat ze hadden.

 

Als jij van mening bent dat je geboren wordt met talent en dat daar niets aan te veranderen is, dan daag ik jou uit om eens research te doen naar een held van jou! Wat heeft hij of zij gedaan (en wat moeten ze laten schieten) om tot dat succes te komen? Zo schreef ik vorige week over een held van mij, Kobe Bryant :).

 

Een voorbeeld: John Legend

 

Wat viel je op aan zijn verhaal? Welke woorden gebruikte hij? Wat voor mindset denk je dat hij heeft? Is zijn verhaal een voorbeeld van een ”overnight success”?

 

Carol Dweck bij Google Talks

Meer over Carol Dweck en haar onderzoek naar deze ”nieuwe psychologie van succes” in het interview bij Google Talks.

 

Belangrijkste punten

Hieronder nog even kort de belangrijkste punten samengevat;

 

 • Mindset zijn jouw geloofsovertuigingen – manier van denken – in jouw eigen kunnen.

 

 • Psycholoog Carol Dweck kwam erachter dat er mensen zijn met een growth mindset en een fixed mindset.

 

 • Mensen met een growth mindset zijn typisch mensen die nieuwe uitdagingen aangaan en geloof hebben dat ze nieuwe dingen kunnen leren door herhaling en hard werken.

 

 • Mensen met een fixed mindset zijn er van overtuigd dat je eigenlijk niet kunt veranderen. Deze mensen denken dat je bent geboren met een bepaald talent en dit niet te ontwikkelen is, niet slimmer kunt worden of makkelijk nieuwe dingen kunt leren.

 

 • De manier waarop jij over dingen nadenkt is bepalend voor jouw succes.

 

 • Een growth mindset is te trainen en te ontwikkelen!

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

2 Comments

 1. Ik ben momenteel bezig te kijken naar hoe ik mijn badminton jeugdploeg op het mentale vlak kan gaan trainen. Maar ook hoe ik als trainer/coach daar in moet ontwikkelen.

  Goed kort artikel om als startpunt te gebruiken, en zeker nodig om het sporten als geheel volwassener te maken.

  Jammer dat je niets post op Instagram 😉 ga zo door met het delen van je kennis en inzichten.

 2. Hoi Stephen! Bedankt voor je bericht en leuk om te horen hoe je bezig wil gaan met de badminton jeugdploeg op het mentale vlak! Het gaat inderdaad vaak hand in hand met je eigen ontwikkeling, dus mooi dat je daar ook rekening mee houdt.

  Wie weet dat ik ooit nog eens wat ga delen op Instagram, maar voorlopig is het vooral deze website goed in de gaten houden :D. Mocht je ooit vragen hebben dan kan je me altijd een persoonlijke bericht sturen.

  Veel succes!

  Patrick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *