Recap Workshop Mentale Training

Workshop Mentale Training Topsport Brein Patrick Frimpong
Workshop Mentale Training – De hoogtepunten

Op 1 augustus heb ik Leeuwarden een workshop mentale training gegeven aan o.a. topsporters en top coaches. Het was een mooie opkomst met deelnemers uit heel Nederland er waren zelfs deelnemers uit België.

In dit bericht deel ik een aantal van de hoogtepunten van de workshop. Thema’s zoals mindset, uit je comfortzone komen, motivatie, zelfvertrouwen, doelen behalen en met wedstrijddruk leren omgaan stonden centraal.

De deelnemers – eredivisiecoaches – (jeugd) topsporters en ex topsporters

Het was een mooi gezelschap van jong en oud. Er waren eredivisiecoaches, (jeugd) topsporters, ex topsporters, mental coaches, maar ook ouders die als mental support voor hun kind aanwezig waren. Het leuke is dat in Nederland voetbal de grootste sport is, maar dat er in de workshop ook deelnemers waren die aan sporten deden zoals; atletiek, golf en basketbal.

Een aantal van de reacties:

  • ”Ik wist al wat over mentale training, maar dit was echt verfrissend”
  • ”Het was leuk en het gaf me nieuwe inzichten”
  • ”Een mooie verhouding tussen theorie en praktijk”
  • ”Praktisch toepasbaar”
  • ”Leuke opdrachten en oefeningen”

Hoewel een aantal van de deelnemers al tot mooie prestaties was gekomen zoals top-10 plaatsen bij Nationale kampioenschappen, (club) kampioenschappen winnen of de overstap naar een eredivisieclub, toch was er ruimte voor groei. Groeien op het mentale vlak. Want hoe ga je bijvoorbeeld om met stress of wedstrijddruk?

Niets is wat het lijkt. En zo is het ook met mindset of de dingen die we willen behalen in het leven. Is het glas half vol of half leeg? Het hangt er vanaf hoe je naar de situatie kijkt. En de manier van anders leren kijken naar situaties is te leren. Het is mogelijk om de manier waarop jij je voelt en de manier waarop jij denkt te beïnvloeden. De vraag is hoe?

Jezelf beïnvloeden om tot topprestaties te komen

Hoe beïnvloeden we de manier waarop jij denkt en voelt? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf zo kunt beïnvloeden dat je tot topprestaties komt? Het komt niet zomaar aanwaaien. Zeker niet als jij structureel top wilt presteren. Net zoals jij je fysieke vaardigheden moet trainen, zo moet je dat ook doen als je mentaal sterker wilt worden.


Groei komt voort uit de balans tussen trainen, spelen, oefenen in hoge druk situaties en onze vaardigheden. Als we hier balans in weten te vinden dan zal je ook eerder in de flow komen. Alleen moet je heel bewust zijn van alle mentale en lichamelijk processen. Je moet jezelf door en door leren kennen. Hoe beter jij jezelf kent hoe sneller jij negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten en ook eerder in de flow zal komen. Dit zorgt er ook voor de je beter met wedstrijddruk en stress leert omgaan.

Een mentaal game plan

Om top te presteren is het ontzettend waardevol om te werken met een mentaal game plan. In zo’n mentaal game plan hou je rekening met vragen zoals;

  • Wat doe je voor de wedstrijd om in de ideale prestatietoestand te komen?
  • Wat doe je tijdens de wedstrijd om in de ideale prestatietoestand te komen en te blijven?

De volgende presentatie bijwonen? Bekijk hier het aankomende evenement.

Waar je op focust groeit

Een tijdje geleden zei een topondernemer nog tegen mij; Patrick waar je op focust groeit. En daar ben ik het helemaal mee eens! Hoe meer aandacht jij geeft aan wat je wilt in je sportloopbaan hoe meer positieve situaties jij tegenkomt.


Er is ook onderzoek gedaan naar het belang van optimisme. Een van de grondleggers van de positieve psychologie, Martin Seligman, kwam er ook achter dat de meest succesvolle teams in de MLB (de Amerikaanse hoogste honkbalcompetitie) optimistischer waren dan hun tegenstanders.

Workshop Mentale Training voor topsporters en top coaches

Doelen behalen en obstakels overwinnen

Een van de meest krachtige manieren om doelen te behalen is zowel te focussen op het einddoel, maar ook de weg naar dat einddoel. Wat moet je elke dag, week, maand, kwartaal doen om dat einddoel te behalen? Deze tussenliggende stappen worden ook wel procesdoelstellingen genoemd.

In de workshop hadden we hier ook aandacht voor en bespraken de volgende vragen:
– Wat zijn je doelen?
– Wat is ”productdoel” en wat is je ”procesdoel”?
– Hoe kom jij uit je comfortzone?
– Wat zijn je obstakels en wat doe je om deze te overwinnen?

Little things make big things happen

John Wooden

The power of the mind

En natuurlijk waren er veel voorbeelden, kleine experimenten en oefeningen. Ademhalingsoefeningen, bodyscans en visualisaties kwamen allemaal voorbij tijdens de workshop. Allemaal om the power of the mind te benadrukken en verder te trainen. Want zoals Lebron James zegt;

The mind is like a muscle and the more you train it the stronger it becomes.

Lebron James

Meedoen?

Wil jij de volgende keer meedoen? Bestel dan nu je kaarten voor de aankomende presentatie mentale training op 4 oktober. Locatie Hotel Van der Valk Utrecht. Bestel hier je tickets.

Ben jij er dan bij? Het lijkt me leuk om je dan te zien! Tot 4 oktober!

Patrick

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *