Wat is de 10.000 uren regel?

 

10.000 uren regel

Wat is de 10.000 uren regel?

 

De 10.000 uren regel komt uit het onderzoek van professor Anders Ericsson. Hij deed onderzoek naar de vraag of mensen worden geboren met talent of dat iedereen kans heeft om tot de (wereld) top te komen. Ericsson onderzocht o.a. de beste schakers, muzikanten en sporters.

Waar hij achter kwam was dat de schakers, muzikanten en sporters die de meeste uren hadden gemaakt, vaak ook gezien werden als de grootste talenten. Deze mensen werden uiteindelijk ook de echte top presteerders. In de meeste gevallen kwamen de trainingsuren overeen met zo’n 10 jaar aan gerichte training of 10.000 uren.

 

Wat belangrijk is om te weten..

Deze groep die uiteindelijk tien jaar / 10.000 uur had geoefend waren niet anders dan jij of ik. Ze waren niet slimmer en waren niet talentvoller. Wat deze groep vooral onderscheidde waren de gerichte uren van training. De manier van trainen was anders dan wat hun minder succesvolle collega’s deden.

Er zijn wel randvoorwaarden waaraan er voldaan moet worden om de de top te bereiken.

 

Wat zijn dan de randvoorwaarden om de top te bereiken?

Er zijn een aantal randvoorwaarden om tot de top te komen zodat je uiteindelijk tot topprestaties kunt komen;

  • Bewust / gericht trainen (Ericsson noemt dit Deliberate practice)
  • Een goede coach die jou blijft uitdagen om te blijven groeien
  • Het juiste trainingsmateriaal en faciliteiten

Gericht trainen is dus belangrijk, maar hoe ziet gericht trainen er dan precies uit? Het krijgen van feedback en het specifiek oefenen op je zwaktes zijn voorbeelden waar gericht trainen aan moet voldoen.

In mijn volgende berichten zal ik laten zien hoe bekende sporters gericht trainen hebben toegepast. Onthoud dat om zelf tot topprestaties te komen je top presteerders moet bestuderen!

 

10000 uren Studie

Hierboven een afbeelding uit het onderzoek van Anders Ericsson. Het laat zien dat (in dit geval) pianisten die meer uren hebben getraind uiteindelijk ook gezien worden als experts. De groep die minder uren maakt blijven amateurs.

De 10.000 uren van Bill Gates en de Beatles

De term 10.000 uur is vooral populair geworden door schrijver en journalist Malcolm Gladwell. Gladwell schrijft in zijn boek hoe veel bekende personen niet opeens bekend en succesvol zijn geworden, maar dat zij minstens 10 jaar of in zijn woorden 10.000 uren hebben geoefend.

Hij schrijft o.a. over Bill Gates en de Beatles. Hij beschrijft hoe zij aan de randvoorwaarden hebben voldaan om de top te bereiken. Als je het boek nog niet hebt gelezen is het zeker de moeite waard!

Conclusie: Wat is de 10.000 uren regel?

  • Iedereen kan uitgroeien tot de top. Onderzoek laat zien dat dit niet alleen weggelegd is als je geweldige genen hebt of super slim bent.
  • Het duurt ongeveer tien jaar of 10.000 uur om de top te bereiken
  • Er zijn randvoorwaarden om de top te bereiken, zoals een goede coach die jou blijft uitdagen, gerichte feedback en het juiste trainingsmateriaal / faciliteiten
  • Er is geen succes zonder hard te werken. Zelfs de meest bekende personen hebben er keihard voor moeten werken. Kijk maar naar de Beatles en Bill Gates

 

Nog meer weten?

Wil je nog meer weten over de 10,000 uren regel? Lees dan ook mijn post : Piek – Hoe je tot buitengewone prestaties komt. Deze post gaat nog dieper in op het werk en onderzoek van Ericsson en zijn onlangs verschenen boek, Piek.

 

Tot slot – Dit is hoe jij ook de top kunt bereiken…

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

4 Comments

  1. Beste Patrick, onze zoon David Bes, 19 jaar, volleyballer, wonend in Noord-Holland, heeft 1 jaar op Papendal gezeten en daarna gekozen om zijn VWO diploma te behalen (combinatie topsport/studie was te veel). Hij heeft ondanks vertrek Papendal toch mee mogen doen aan het EK volleybal U19 in juli 2018 in Nederland. Hij heeft zijn VWO diploma behaald en is gaan studeren aan de TU in Delft september 2019 en speelt eredivisie volleybal Zaanstad. “2 Ballen” hooghouden ging niet en hij is gestopt met de studie. Hij wil zich 100% focussen op topsport volleybal nu hij nog maar 19 jaar is. Voor het fysieke gedeelte staat hij 5/6 dagen in de sportschool en hij heeft zich laten zien op de trainingen van oa Dynamo Apeldoorn top 3 eredivisie club. De topclub koos voor een middenman uit de woonplaats Apeldoorn. Helaas was woonplaats bepalend en niet de potentie/kwaliteit van de speler (teleurstellend). Hij is als speler op zoek naar, die coach, die hem verder kan brengen naar “de top”. De randvoorwaarden!! Bij de 10000 uren regel staat o.a. dat er een coach nodig is die blijft uitdagen. Wat mijn vraag als ouder is: onze zoon wil “het” bereiken, wil trainen, wil volleyballen, maar hoe kom je verder…..waar is die coach die nodig is en hoe kom je daar (de volleybal wereld is een kleine wereld en afwijzing kan plaatsvinden door woonplaats!?). Het is overigens heel interessant om “topsport brein” te lezen.

  2. Hoi Marrie,
    Bedankt voor je bericht. Mooi om te lezen dat David zijn studie heeft afgemaakt en naar het EK mocht. Als topsporter ben je vaak afhankelijk van de club en hun beslissingen. Daarom is het ook goed om te kijken naar die dingen waar je als sporter wel invloed op hebt. Ik kan mij voorstellen dat het voor David een teleurstelling was, maar het geeft wel hoop dat er interesse was.

    Maar om jouw vraag te beantwoorden: Hoe kom je als topsporter verder als je ”het” wil bereiken? En welke coach kan daarbij helpen?
    1. Als je kijkt naar de ambitie van David en naar wat de 10.000 uren regel zegt dan moet je naar specialistische coaches / mentoren gaan kijken. Dat kan volleybal specifiek zijn, maar hoeft niet. Wat zijn nu de punten waar hij nog op moet verbeteren? Zijn er coaches, oud spelers, veteranen die hem kunnen helpen met die uitdagingen?
    2. Zijn er andere vlakken waarop hij moet verbeteren? Conditioneel, voeding, mentaal? Hierin kan je ook weer zoeken naar specialistische coaches / mentoren. Elke procent verbetering helpt om een volgende stap te maken.
    3.Het zou daarom kunnen betekenen dat het niet de hoofdcoach is die hem alleen beter maakt, het kunnen dus ook andere coaches en mentoren zijn. Dan zou hij dus ook niet zo snel bij een andere club hoeven spelen.
    4. In andere sporten zie je vaak dat er ook een stap naar het buitenland wordt gemaakt omdat daar betere trainers en faciliteiten zijn. Maar aangezien hij ook gaat studeren weet ik niet of dit een optie is.
    5. Zijn er daarnaast andere volleyballers die jullie kennen die misschien net een paar jaar verder zijn, waar hij ook meer informatie kan inwinnen?
    6.Zijn er volleybalcoaches die jullie kennen waar je meer informatie kan inwinnen?

    Ik hoop dat je hier voorlopig mee uit de voeten kunt. Veel succes in ieder geval!

  3. 10 000 uur is een mythe
    Lees Essentials of Youth Fitness, Human Kinetics, American College of Sports Medecine, 2020, Avery D. Faifenbaum et allii, pag 77

    • Bedankt voor je reactie Herman. Heb je toevallig een directe link naar het onderzoek? Ik ben benieuwd in hoeverre hun onderzoek de verschillende onderzoeken van Anders Ericsson weerlegd. Ericsson heeft het namelijk niet per definitie alleen over de 10.000 uren regel. De nadruk ligt meer op de rol van deliberate practice. Doelbewuste en doelgerichte training is hierin dus veel belangrijker.
      Als ik 10.000 uur sprintjes ga trainen dan maakt mij dat nog geen top sprinter zoals Usain Bolt. 10.000 uur autorijden maakt mij ook nog geen Max Verstappen.
      Als je zegt 10.000 uur is een mythe dan snap ik het in die zin wel. Vandaar het belang van Deliberate Practice en de randvoorwaarden van deze vorm van trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *