Wat is de 10.000 uren regel?

 

10.000 uren regel

Wat is de 10.000 uren regel?

 

De 10.000 uren regel komt uit het onderzoek van professor Anders Ericsson. Hij deed onderzoek naar de vraag of mensen worden geboren met talent of dat iedereen kans heeft om tot de (wereld) top te komen. Ericsson onderzocht o.a. de beste schakers, muzikanten en sporters.

Waar hij achter kwam was dat de schakers, muzikanten en sporters die de meeste uren hadden gemaakt, vaak ook gezien werden als de grootste talenten. Deze mensen werden uiteindelijk ook de echte top presteerders. In de meeste gevallen kwamen de trainingsuren overeen met zo’n 10 jaar aan gerichte training of 10.000 uren.

 

Wat belangrijk is om te weten..

Deze groep die uiteindelijk tien jaar / 10.000 uur had geoefend waren niet anders dan jij of ik. Ze waren niet slimmer en waren niet talentvoller. Wat deze groep vooral onderscheidde waren de gerichte uren van training. De manier van trainen was anders dan wat hun minder succesvolle collega’s deden.

Er zijn wel randvoorwaarden waaraan er voldaan moet worden om de de top te bereiken.

 

Wat zijn dan de randvoorwaarden om de top te bereiken?

Er zijn een aantal randvoorwaarden om tot de top te komen zodat je uiteindelijk tot topprestaties kunt komen;

  • Bewust / gericht trainen (Ericsson noemt dit Deliberate practice)
  • Een goede coach die jou blijft uitdagen om te blijven groeien
  • Het juiste trainingsmateriaal en faciliteiten

Gericht trainen is dus belangrijk, maar hoe ziet gericht trainen er dan precies uit? Het krijgen van feedback en het specifiek oefenen op je zwaktes zijn voorbeelden waar gericht trainen aan moet voldoen.

In mijn volgende berichten zal ik laten zien hoe bekende sporters gericht trainen hebben toegepast. Onthoud dat om zelf tot topprestaties te komen je top presteerders moet bestuderen!

 

10000 uren Studie

Hierboven een afbeelding uit het onderzoek van Anders Ericsson. Het laat zien dat (in dit geval) pianisten die meer uren hebben getraind uiteindelijk ook gezien worden als experts. De groep die minder uren maakt blijven amateurs.

De 10.000 uren van Bill Gates en de Beatles

De term 10.000 uur is vooral populair geworden door schrijver en journalist Malcolm Gladwell. Gladwell schrijft in zijn boek hoe veel bekende personen niet opeens bekend en succesvol zijn geworden, maar dat zij minstens 10 jaar of in zijn woorden 10.000 uren hebben geoefend.

Hij schrijft o.a. over Bill Gates en de Beatles. Hij beschrijft hoe zij aan de randvoorwaarden hebben voldaan om de top te bereiken. Als je het boek nog niet hebt gelezen is het zeker de moeite waard!

Conclusie: Wat is de 10.000 uren regel?

  • Iedereen kan uitgroeien tot de top. Onderzoek laat zien dat dit niet alleen weggelegd is als je geweldige genen hebt of super slim bent.
  • Het duurt ongeveer tien jaar of 10.000 uur om de top te bereiken
  • Er zijn randvoorwaarden om de top te bereiken, zoals een goede coach die jou blijft uitdagen, gerichte feedback en het juiste trainingsmateriaal / faciliteiten
  • Er is geen succes zonder hard te werken. Zelfs de meest bekende personen hebben er keihard voor moeten werken. Kijk maar naar de Beatles en Bill Gates

 

Nog meer weten?

Wil je nog meer weten over de 10,000 uren regel? Lees dan ook mijn post : Piek – Hoe je tot buitengewone prestaties komt. Deze post gaat nog dieper in op het werk en onderzoek van Ericsson en zijn onlangs verschenen boek, Piek.

 

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *