7 eigenschappen voor succesvolle sporters (Deel 2)

7 eigenschappen voor succesvolle sporters

 

In dit tweede deel ga ik verder met de 7 eigenschappen die sporters kunnen toepassen in hun leven om succesvoller te worden in hun sportbeoefening. In het eerste deel liet ik zien hoe de lessen van persoonlijke effectiviteits guru, Stephen Covey, toepasbaar zijn voor sporters. In deze post ga ik verder met eigenschappen 2 t/m 7.

 

Voordat je doorleest wil ik nog even wat zeggen. Op elke pagina van zijn boek staan veel tips en wijze lessen. Er staat zoveel in dat ik tijdens het lezen bijna alles wil markeren en onderstrepen. Er is daarom ook te veel materiaal om in deze blog te delen.

 

Wat ik daarom heb gedaan zijn de lessen delen die in mijn ogen het meest toepasbaar zijn voor sporters en waar ik zelf ervaring mee heb. Op deze manier weet ik en jij zo meteen ook dat je er praktisch wat aan hebt. (win-win dus 🙂 ).

 

2. Begin met het einde voor ogen

Het principe ‘begin met het einde voor ogen’ betekent dat alles twee keer wordt gecreëerd. De eerste keer in het hoofd en de tweede keer in het echt. Hoe scherper jij het einddoel voor ogen ziet hoe groter de kans van slagen.

 

Bijvoorbeeld wanneer je een huis bouwt bedenk je eerst van te voren wat voor soort huis. Welke ramen, bouwmaterialen, type dak etc. Vervolgens wordt er een bouwtekening van gemaakt en uiteindelijk wordt het huis gebouwd.

 

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een wedstrijd. Voordat je begint aan je wedstrijd denk je aan je eigen kwaliteiten en je denkt aan de kwaliteiten van je tegenstander. Je ziet voor je wat hun manier van spelen is en bereid je daar mentaal op voor. Coaches schrijven vaak ook op papier wat de tactiek is voor een bepaalde wedstrijd en maken een wedstrijdplan.

 

Een ander voorbeeld. Je wilt afvallen, maar bent nog niet begonnen. Voordat je begint zie je jezelf helemaal zoals je wilt zijn. Je hebt het eindresultaat al helemaal voor ogen. Door vervolgens de stappen op te schrijven die jij moet doorlopen om dat eindresultaat te behalen wordt de kans van slagen ook veel groter.

 

Gebruik je rechterhersenhelft – visualiseren

Mensen kunnen heel analytisch zijn. Maar hoe beter je het voor je het kan zien hoe groter de kans van slagen is dat jij je doel haalt. Visualiseren is een handig middel dat je daarbij kan helpen.

 

Covey heeft het onder andere over een onderzoek van dokter Charles Garfield. Garfield  deed onderzoek naar mensen die topprestaties leveren, zowel op sportgebied als in het bedrijfsleven. Een van de belangrijkste bevindingen van zijn onderzoek is dat bijna alle topsporters en andere mensen die maximaal presteren erg goed kunnen visualiseren. Ze zien het voor zich, ze voelen het; ze beleven het vooraf. Ze beginnen met het eind voor ogen.

 

Covey heeft het daarnaast nog over het stellen van doelen. Hoewel het natuurlijk een onmisbaar onderdeel is van het boek en onmisbaar is voor een succesvolle sporter heb ik al verschillende keren geschreven hoe je succesvol doelen kunt maken. Dus als je meer wilt weten over het behalen van doelen zit je hier goed!

 

Voorbeeld – Tiger Woods en visualisatie

 

 

3. Belangrijke zaken eerst

In het boek gaat het vaak over de term effectiviteit. Als ik effectiviteit zou moeten omschrijven zou ik zeggen dat het betekent dat je jouw vooropgestelde doel(en) hebt behaald, jouw aanpak heeft dus effect. Je doet de juiste dingen op het juiste moment.

 

Deze eigenschap is eigenlijk heel praktisch. Het gaat erom dat je de dingen doet die je moet doen om jouw doelen op het gebied van sport te realiseren. Covey heeft het erover dat je moet weten wat jouw prioriteiten zijn. Op het moment dat je goed voor ogen hebt wat je prioriteiten zijn kan je betere keuzes maken. Je weet waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen kunt zeggen.

 

Daarnaast hebben onderzoekers aangetoond dat wilskracht een bepalende factor is in hoe succesvol je zult zijn. Wilskracht werkt als een soort spier, hoe meer kleine klusjes je doet die misschien wel belangrijk zijn, maar niet noodzakelijk hoe vermoeider jouw wilskracht spier raakt.

 

Door meteen met de belangrijke zaken eerst te beginnen maak je het makkelijker voor jezelf. Je wilskracht spier is nog sterk en je zult dus ook langer volhouden en je belangrijke taken af kunnen maken.

 

Voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld van plan om meer te fitnessen, maar je stelt het toch telkens weer uit. Door meteen in de ochtend te sporten heb je de belangrijkste taak al uitgevoerd.

Een andere tip is om na je werk of school meteen te gaan fitnessen en te zorgen dat je al je fitnesskleren al bij je hebt. Hierdoor is de drempel om te gaan fitnessen nog kleiner en kost het je minder wilskracht.

 

4. Win – win

Win – win houdt in dat een oplossing voordelig is voor beide partijen Een winwin-oplossing zorgt ervoor dat alle partijen tevreden zijn met de oplossing. Win – win betekent ook samenwerken in plaats van rivaliteit.

 

Karakter is de basis van win-windenken, en al het andere bouwt op die basis voort. Voor win-windenken zijn drie karaktertrekken van belang.

 

Integriteit. Dit betekent de waarden die we onszelf opleggen. Als we een duidelijk beeld van onze waarden hebben en op basis daarvan ons dagelijks leven proactief inrichten, kunnen we onze beloften nakomen.

 

Leven in harmonie met je hoogste waarden is een voorwaarde om te winnen. Als je niet trouw kunt zijn aan dingen die je jezelf en anderen hebt toegezegd, verliest elke belofte haar betekenis. Zonder een basis van vertrouwen is win-win niet meer dan een en ineffectieve truc.

 

Volwassenheid. Volwassenheid is het evenwicht tussen moed en consideratie. Covey citeert  professor aan de Harvard Business School Hrand Saxenian:

 

‘Volwassenheid is het vermogen om voor je eigen overtuiging en gevoelens op te komen zonder voorbij te gaan aan die van anderen.’ 

 

Een overvloed mentaliteit. De derde karaktertrek die essentieel is voor win-windenken is een overvloed mentaliteit. Volgens dit paradigma is er genoeg voor iedereen.

De meeste mensen zijn vergroeid met wat Covey en schaarstementaliteit noemt. Mensen die zo denken, kunnen erkenning, krediet, macht en profijt niet gemakkelijk delen, zelfs niet met mensen die eraan hebben bijgedragen. Ze kunnen ook niet zo goed het succes van anderen verdragen.

 

De overvloed mentaliteit daarentegen vloeit voort uit een strek innerlijk besef van eigenwaarde en zekerheid. Dit paradigma zegt dat er genoeg is voor iedereen. Vanuit daar ontwikkelt zich een bereidheid om prestige erkenning en winst te delen en om anderen bij bepaald besluiten te betrekken. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden en meer creativiteit. Een onmisbare karaktereigenschap voor elke (team)sporter dus!

 

 

5. Eerst begrijpen dan begrepen worden

Communicatie is de belangrijkste vaardigheid in je leven zegt Covey. Niet zo gek dus dat er een heel hoofdstuk aan is gewijd. Van alle uren dat we niet slapen besteden we het meeste tijd aan communiceren. We hebben in onze ontwikkeling veel tijd besteed aan lezen, schrijven en spreken. Maar hebben we ook echt leren luisteren?

 

In het boek The Champions Mind las ik over een Amerikaans volleybal duo, Misty May-Treanor en Kerry Walsh Jennings. Het duo had een communicatie expert ingehuurd om hun onderlinge communicatie te verbeteren. Dit legde o.a. de basis voor hun gouden medailles.

 

 

 

 

 

Covey zegt dat wanneer je op een effectieve manier met iemand wilt omgaan, iemand wilt beïnvloeden moet je hem eerst begrijpen. Wil je iemand echt kunnen beïnvloeden, dan moet je een voorbeeld zijn. Het gaat om je gedrag. Daarin manifesteert zich je persoonlijkheid.

 

Michael Jordan is hier een voorbeeld van. Zeker in het begin van zijn carrière was hij vooral een leider door het geven van het goede voorbeeld. Zijn persoonlijkheid, manier van handelen (communicatie) sprak  voor zich.

 

Covey zegt dat als hij in één zin zou moeten samenvatten wat het belangrijkste is in relaties (dus bijvoorbeeld in sport met je teamgenoten of coach), dan zou hij zeggen: eerst begrijpen… dan begrepen worden. Dit principe is volgens hem het geheim van effectieve communicatie.

 

Luister dus niet om een antwoord te kunnen geven. Luister om de ander te begrijpen.

 

6. Synergie

De zesde eigenschap gaat over synergie, maar wat is synergie eigenlijk? Simpel gezegd  is het de meerwaarde van het geheel ten opzichte van de delen. Er wordt ook wel eens gezegd dat 1 + 1 = 2. Bij synergie is 1 + 1 = 3 of zelfs meer.

 

Een voorbeeld van synergie in teamsport is terug te vinden in de sportfilm en het boek Moneyball. Hierin werd een team van honkballers samengesteld op basis van o.a. statistieken. Er werd niet perse gekozen voor de individuele beste sporters, maar er werd juist gekeken naar specifieke kwaliteiten die uiteindelijk het hele team beter zouden maken. Deze manier van denken was uniek en werd uiteindelijk een groot succes in de MLB, wat de hoogste honkbalklasse is in Amerika.

 

 

 

7. Houd de zaag scherp

De laatste eigenschap heeft betrekking op het onderhoud van de verbetering van het beste instrument dat je hebt – jezelf. Daarbij gaat het om onderhoud van je lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal-emotionele vaardigheden.

 

De zaag schep houden is de belangrijkste investering die je in je leven kunt doen. We zijn ons eigen middel om te presteren.

 

Lichamelijk

  • Beweging
  • Voeding
  • Stressbeheersing

 

Sociaal-emotioneel

  • Dienstbaarheid
  • Empathie
  • Synergie
  • Innerlijke zekerheid

 

Spiritueel

  • Streven naar duidelijke waarden
  • Toewijding
  • Studie
  • Meditatie

 

Geestelijk

  • Lezen
  • Visualiseren
  • Plannen
  • Schrijven

 

Tot slot over de 7 eigenschappen

Het werken aan deze eigenschappen blijft een proces. Zoals ik al in het begin van deze post schreef is er bijna te veel informatie om hier te delen. Wat ik van Covey heb geleerd is dat als je succesvoller wilt zijn je van binnen naar buiten moet werken. Werk eerst aan jezelf voordat je de rest wilt veranderen.

Covey zegt ook dat we moeten oppassen dat we niet alleen voor snelle oplossingen gaan. Het gaat erom dat we weken aan ons karakter en eigenschappen. Zoals Aristoteles zei:

We zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid is dan ook geen handeling, maar een eigenschap. 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *