Als je gelukkig bent presteer je beter

gelukkiger en verbetering van sportprestaties

Als je gelukkig bent presteer je beter

Is geluk het belangrijkste in het leven? Presteer je echt beter als je gelukkig bent? Naar mijn mening is gelukkig zijn het allerbelangrijkste wat er is. Je kunt al het geld van de wereld hebben, maar als je niet gelukkig bent.. Tja wat dan?

 

Er is goed nieuws en misschien minder goed nieuws. Als je gelukkiger wilt zijn  dan kan dat! Maar daar moet je wel wat voor doen. Elke dag!

 

Aan wat moet ik werken om gelukkiger te worden?

 

Gelukkig heb ik dat niet allemaal zelf hoeven te bedenken wat je kunt doen om gelukkiger te worden. Er zijn de laatste jaren veel wetenschappers die dit onderwerp hebben bestudeerd.

 

Eerst zal ik vertellen hoe wetenschapper erachter zijn gekomen wat ons structureel gelukkiger kan maken. Daarna zal ik vertellen wat gelukkig zijn met beter presteren heeft te maken.

 

Gelukkige mensen bestuderen was en is de key

Martin Seligman  wordt wel eens de grondlegger van de positieve psychologie genoemd. Seligman besloot om gelukkige mensen te bestuderen om erachter te komen hoe je gelukkiger kan worden.

 

Het klinkt best logisch om gelukkige mensen te bestuderen, maar dat was het niet!

 

Er werd eerst vooral onderzocht hoe mensen angsten en depressies konden overkomen. Wetenschappers onderzochten mensen die ongelukkig waren en te maken hadden met angsten en depressies.

 

Uiteindelijk werden er oplossingen gevonden om deze angsten en depressies te verhelpen, maar de mensen die geholpen waren, werden daar niet perse gelukkiger door. Ze gingen van een ‘negatief’ gevoel naar een ‘neutraal’ gevoel. Maar wat je eigenlijk wilt weten is hoe je naar een positief gevoel gaat! Toch?

 

Toen kwam onder andere Martin Seligman en besloot juist gelukkige mensen te bestuderen. Met als doel om niet alleen van een negatief gevoel naar een neutraal  gevoel te gaan, maar zelfs naar een positiever gevoel, een gelukkiger gevoel.

 

Gelukkiger worden doe je stapje voor stapje

‘’Gelukkig word je niet van de ene op de andere dag. Het is een proces en je kunt gelukkiger worden’’ zegt Psycholoog Tal Ben-Sahar. Ben-Sahar is ook docent aan de befaamde Harvard Universiteit.

 

Hij zegt dat het gaat erom om elke dag een beetje gelukkig-er te worden.

 

Goed..

 

Je weet nu een de achtergrond van de studie naar gelukkiger worden, maar hoe doe je dat nu precies?

 

 

Technieken om gelukkiger te worden – de wonder cocktail

Psycholoog Tal Ben-Sahar heeft het over een ‘wonder cocktail’. Als we deze mix nemen dan zullen we naar verloop van tijd zeker meer geluk ervaren. Het mooie van deze mix is dat dit allemaal gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek!

 

Onderstaand de wonder mix 😀

 

 • Benoem elke dag 5 dingen waarvoor je dankbaar ben en schrijf het op.
 • Werk met doelen. Als je een doel hebt is het belangrijk dat je een balans weet te vinden tussen iets wat je nu gelukkig maakt en iets wat jou in de toekomst gelukkig kan maken. Schrijf je doelen ook op.
 • Leer te mislukken. De ‘mantra’ die Ben-Sahar  vaak gebruikt is; learn to fail or fail to learn. Hij zegt dat perfectionisme een soort van faalangst is, maar om gelukkiger en succesvoller te worden is het belangrijk om te leren en te ervaren dat mislukkingen ook bij het leven horen.

 

 

Waarschijnlijk ken je de quote  wel van Michael Jordan;

I’ve failed over and over and over and thats why i succeeded.

 

 

Maar nu misschien iets wat je nog niet wist. Nike wilde Michael Jordan voor deze clip een ‘rauwe’ uitstraling geven. Een capuchon of kleding van iemand van de straat, dit wilde ze heel graag. Maar Jordan bezweek niet en zei dat dit niet bij hem paste. Hij wilde trouw blijven aan zijn waarden. Hij had vertrouwen in zichzelf en niet alleen in zijn spel. Ook in wat bij hem past vanuit het oogpunt van zijn merk ‘’The Jordan Brand’’.

 

Terug naar de wonder cocktail…

 

 • Beweeg/sport elke dag minimaal een half uur achter elkaar.
 • Neem elke dag drie bewuste ademhalingen. 5 seconde in via de neus en 5 seconde uit via de neus. Neem een ontspannen houding aan met je rug recht. Probeer bewust adem te halen via je buik.

 

Als je blijft werken aan deze punten kun je al snel verschil merken. Ben-Sahar zegt dat je diepste dal, uiteindelijk minder diep komt te liggen.  En je hoogste piek van geluk zal (nog) hoger komen te liggen.

Gelukkiger zijn als basis voor de beste sportprestaties

In sport is een van de belangrijkste onderdelen zelfvertrouwen. Denk maar eens aan een strafschoppen serie. Sommige spelers zijn ‘bang’ om een strafschop te nemen. Ze hebben op dat moment niet het vertrouwen.

 

Ben-Sahar en andere psychologen noemen zelfvertrouwen ook een noodzakelijk onderdeel om gelukkiger te worden. Een van de experts op het gebied van zelfvertrouwen was psycholoog Nathaniel Branden.

 

Branden zegt dat zelfvertrouwen onder andere het gevoel is dat we kunnen omgaan met tegenslag en een keuze hebben om geluk te ervaren in ons leven. Dat we kunnen blijven leren en effectief kunnen omgaan met verandering.

 

Dit zijn eigenschappen die jou dus ook kunnen helpen met jouw sportdoelen!

 

 

Bewustwording voor meer zelfvertrouwen

Branden noemt bewustwording als een belangrijke eigenschap om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bewustwording is onder andere de realisatie dat je een keuze hebt.

 

Je hebt een keuze over hoe je denkt over bepaalde situaties.

 

Winston Churchill zei ooit:

A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.

 

Gelijkenissen tussen geluk en de optimale sportprestatie

Een aantal technieken om gelukkiger te worden zoals Ben-Sahar beschreef worden ook toegepast door topsporters om hun doelen te bereiken. In samenwerking met sport psychologen of mentale trainers werken ze aan deze technieken.

 

 • Ademhalingsoefeningen
 • Doelen stellen
 • Omgaan met winnen en verliezen. (Leren verliezen om te kunnen winnen)

 

Conclusie

Wetenschappers hebben eigenschappen gevonden die gelukkige mensen hebben die hen gelukkiger maakt. Ze zijn achter deze eigenschappen gekomen door gelukkige mensen te bestuderen.

 

Je kunt telkens gelukkiger worden. Stapje voor stapje. Het is een proces.

 

Er zijn eigenschappen die je kunt gebruiken om gelukkiger te worden. Deze eigenschappen kunnen je ook helpen om jouw sportprestaties te verbeteren.

 

Een aantal van de eigenschappen die je kunt toepassen om gelukkiger te worden, maar ook kunt gebruiken om jouw sportprestatie te verbeteren zijn;

 

 • Ademhalingsoefeningen
 • Doelen stellen
 • Bewustwording; zie in elke tegenslag iets positief. Wat kun je leren van je tegenslag?

 

Dus als je lekker in je vel zit zul je niet alleen gelukkiger zijn, maar ook betere resultaten halen met jouw sportdoelen!


 

Als je meer wilt weten over hoe je gelukkiger kunt worden, dan raad ik je onder andere het boek van Tal Ben-Sahar – Gelukkiger, aan! Of zoek op YouTube en je zult zeker interessante lezingen van hem vinden.

Daarnaast is Nathaniel Branden de expert op het gebied van zelfvertrouwen. Hij heeft veel boeken geschreven over dit onderwerp en met een beetje zoeken vind je zeker iets wat past bij jou.

 

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *