Rituelen van topsporters en waarom jij ze ook moet hebben

Rituelen in de topsport

Haka Ritueel uit de topsport

 

Waarom hebben topsporters rituelen? Misschien heb je er nog nooit echt bewust op gelet. Maar als je even goed oplet zie je dat veel prestatiegerichte mensen rituelen hebben. Zou jij daarom nu ook rituelen moeten creëren voor jezelf?

Niet alleen topsporters hebben overigens rituelen. Ook bekende schrijvers, kunstenaars, filmmakers en andere creatievelingen. De inspiratie om deze post te schrijven kwam voort uit het boek dat ik las: Dagelijkse Rituelen. Hier worden de rituelen beschreven van mensen zoals Mozart, Beethoven en Van Gogh om maar eens wat te noemen.

 

Toen bedacht ik me: topsporters hebben ook rituelen!

 

Denk maar eens aan voetballers die het veld opkomen. Wat doen ze vaak? Juist, een kruisje slaan. Ik weet nog dat ik een keer in het stadion van FC Barcelona was waar een kleine kapel is vlak naast de kleedkamer van FC Barcelona. Hier kwamen spelers zoals Ronaldinho, Messi en vele anderen om hun gebedje te doen. Dit is 1 vorm van een ritueel, maar er zijn veel verschillende vormen van rituelen.

 

Wat zijn rituelen eigenlijk?

Rituelen zijn uitingen van mensen die in bepaalde omstandigheden herhaald worden. Het kan bestaan uit één handeling of meerdere handelingen. Hierbij kun je denken aan bepaalde woorden, dansen of gebaren. Ook het dragen van bepaalde voorwerpen en lichaamsbeschilderingen kunnen rituelen zijn. Kijk maar eens naar American Footbal spelers die voor een wedstrijd hun gezicht beschilderen om er extra krachtig uit te zien.

 

Eén van de stoerste rituelen (naar mijn mening 🙂 ) in de sport is de Haka. Dit is een eeuwenoud ritueel van de krijgers van de Maori stam uit Nieuw Zeeland. Onder andere de rugby spelers voeren dit ritueel uit voor hun wedstrijden. In mijn ogen een typisch voorbeeld van een ritueel in de vorm van dansen, gebaren en natuurlijk (een beetje) intimiderend!

 

 

5 redenen waarom topsporters rituelen hebben

Waarom hebben topsporters rituelen? Hieronder geef ik vijf voorbeelden hoe rituelen topsporters helpen. Rituelen zijn dus niet alleen nuttig voor topsporters, maar ook voor bijvoorbeeld schrijvers, studenten,  managers en wellicht voor jou!

 

De voordelen van rituelen;

 

Focus

Je hersenen kunnen zich moeilijk op twee dingen tegelijk concentreren. Elke keer dat jij bezig bent met een ritueel ben je daar op gefocust. Het houd je bij de les. Een ritueel doe je bijvoorbeeld elke keer voor de wedstrijd en wordt uiteindelijk een automatisme.  Door het automatisme kun je jezelf dus telkens makkelijker focussen.

 

Wilskracht

Wilskracht is als een spier die je kunt trainen, maar ook vermoeid kan raken. Door telkens dezelfde maaltijd te eten bijvoorbeeld voor een wedstrijd zorg je dat je je focus kunt bewaren en je wilskracht voor de wedstrijd kunt inzetten. Elke keer dat je een ritueel uitvoert houd je meer wilskracht over voor dingen die je nog moet doen.

 

Daarom wordt in timemanagement ook vaak aangeraden om met de meest uitdagende en belangrijkste taak als eerst te beginnen. Want je wilskracht ‘’spier’’ is dan nog niet volledig gebruikt.

Een voorbeeld van iemand die zijn wilskracht spaart is Mark Zuckerberg. Hij draagt namelijk elke dag hetzelfde type shirt. Daardoor hoeft hij in de ochtend in ieder geval 1 keuze minder te maken. Hierdoor kan hij zijn wilskracht om keuzes te maken bewaren voor andere belangrijkere zaken.

 

Vertrouwen

Sommige tekens, gebaren, houdingen kunnen rituelen worden. Deze gebaren kunnen een bepaald gevoel bij je oproepen. Bijvoorbeeld een gevoel van kracht, energie of geluk.

 

Denk maar eens na wat voor gevoel je krijgt als je jezelf op je borst slaat (kracht en power). Of wat voor gevoel je krijgt als je jezelf een schouderklopje geeft (trots en tevreden).

 

Als je bewust bepaalde gebaren een terugkerend ritueel laat zijn kun je met een bepaald gebaar een emotie oproepen zoals kracht, energie of vertrouwen. Deze techniek wordt veel gebruikt door sport psychologen. Mental coaches gebruiken deze techniek ook met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

 

Mentale boost

Rituelen kunnen mentaal heel handig zijn. Het kan je een boost geven. De energie om tot een topprestatie te komen. Aan de andere kant kan een ritueel er ook voor zorgen dat je rustig en ontspannen wordt op momenten waarop de druk groot is. Denk bijvoorbeeld aan sporters die bidden voor strafschoppen.

 

Ritme

Wat ik in het boek Dagelijkse Rituelen zag was dat de schrijvers en kunstenaars ze allemaal hadden. Het was voor hen een manier om in hun veeleisende werkritme te komen. Bedenk maar eens als je heel veel op een dag moet doen hoe druk dat kan zijn. Door bijvoorbeeld een gestructureerd ochtendritueel te hebben hoef je niet meer overal bij na te denken. Hierdoor blijf je productief en je komt in een lekker ritme!

 

Dat rituelen niet alleen nuttig zijn, maar ook leuk zijn om naar te kijken bewijzen de spelers uit de NBA. Kijk maar eens naar dit filmpje van de beste basketballers ter wereld.

 

Steeds vaker zien atleten de voordelen van een goede mentale voorbereiding. Hier een voorbeeld van rugbyspeler James Haskell  (vanaf 01.00 minuut)

 

Viel het je ook op dat hij zei dat hij hard aan zijn pre game rituelen heeft gewerkt met zijn sport psycholoog? Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar let er maar eens op in interviews. Vaak zie je sporters dezelfde dingen doen voordat ze met de wedstrijd beginnen.

 

 Waarom jij rituelen zou moeten hebben

Eigenlijk vind ik dat je vrij moet zijn om te kiezen of je rituelen voor jezelf moet creëren of niet. Ik weet dat het kan helpen en de beste atleten hebben ze niet voor niets. Je zou ook eens voor jezelf kunnen testen of routines werken voor jou.

 

Hier een voorbeeld van een ritueel van één van de beste basketballers uit de NBA Russel Westbrook

 

 

Denk eens na wat je soms voor een belangrijke gebeurtenis doet. Iets wat je nog niet structureel doet, maar wel fijn vindt om te doen.

 

Bijvoorbeeld voor het spelen van een wedstrijd. Eet jij net als Russel Westbrook wel  eens boterham met pindakaas en jam? Als je dit af en toe doet en het werkt voor jou, zorg dat dat je er een ritueel van maakt.

 

Of lees jij voor een belangrijk examen wel eens je aantekeningen door vlak voordat je het examen moet maken? Als je merkt dat dit verschil kan maken zorg er dan voor dat je dit dan standaard gaat doen.

 

Conclusie

Veel van de beste schrijvers, kunstenaars en filmmakers hebben rituelen. Maar ook topsporters hebben rituelen. Topsporters hebben o.a. rituelen om;

 

  • Hun Focus te verbeteren
  • Hun wilskracht te reguleren
  • Vertrouwen opdoen
  • Mentale boost
  • In een goed Ritme komen

 

Ook jij kunt profijt hebben om rituelen te gebruiken. Wat voor handelingen geven jou  een gevoel van vertrouwen, rust en vastberadenheid dat je het kunt halen? Als je handelingen hebt gevonden die prettig voor jou voelen, misschien is het dan een idee om altijd te doen.

 

Belangrijk om te weten is dat je rituelen moet blijven doen en oefenen. Net zoals je traint in de sportschool, moet je ook je rituelen blijven oefenen. Train net zo lang totdat het een automatisme is en in jouw voordel werkt! Op die manier word jij een echte Master in jouw eigen ritueel :D.

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *