Michael Jordan – Hoe blijf je gefocust?

 

Hoe zorg je ervoor dat je gefocust blijft tijdens een wedstrijd? Of je nu voor of achter staat, wat zorgt ervoor dat je gedachten niet afdwalen? Slaat de angst opeens toe wanneer je achter staat of raak je overmoedig wanneer je dik voor staat? Laatst hoorde ik een super tip die Michael Jordan en zijn teamgenoten hadden ingevoerd om hun focus te bewaren en zich beter te kunnen concentreren.

 

Wat maakt Michael Jordan uniek? Misschien wel een te lange lijst om op te noemen. Maar ik zag laatst een interview met een teamgenoot van Michael Jordan en hij vertelde over de mindset van Jordan. Deze tip helpt om je beter te kunnen concentreren en te kunnen focussen.

 

De 0-0 Mindset

Zoals je misschien wel weet was het team van Michael Jordan in de jaren negentig het meest dominante sportteam dat er was. Een valkuil voor topteams is dan vaak dat je te gemakkelijk gaat denken over wedstrijden en niet meer gefocust bent. Gelukkig had het team van Michael Jordan als coach Phil Jackson, die ook wel de zen-master wordt genoemd. Misschien is het dan ook niet zo gek dat de Chicago Bulls en Jordan de 0-0 mindset gebruikten om hun focus te bewaren in wedstrijden.

 

 

Wat is de 0-0 mindset?

De 0-0 mindset is een manier van denken die de Chicago Bulls hielp om gefocust te blijven. Of ze nu voor, gelijk of achter stonden in de wedstrijden, voor hen was de stand op het scorebord altijd 0-0. Waarom deden ze dit? Deze topatleten hadden geleerd dat het scorebord vaak alleen maar zorgt voor afleiding. Jordan en de Bulls wisten dat als zij hun focus vestigden op het huidige moment dat alle randzaken niet meer belangrijk waren. Hun focus en concentratie was volledig gericht op hun huidige taak. Stress, angst of overmoedigheid was daardoor niet meer van toepassing.

 

In de sportpsychologie wordt er ook wel gesproken over taakgerichtheid. Dit is een perfecte techniek om toe te passen op het moment wanneer de paniek toeslaat. Dus voortaan wanneer de paniek toeslaat dan kan je je focus herpakken door terug te gaan naar de taak die je op dat moment moet uitvoeren. Jordan wist op die manier alle randzaken uit te schakelen en op en top gefocust te blijven.

 

Kijken vanaf 13:00

 

 

 

Beginners mind

Heb je ervaring met mindfulness dan heb je misschien wel eens gehoord van het principe van beginners mind. Phil Jackson had het hier vaak over. Jackson was coach van Michael Jordan dus het is misschien niet zo heel gek dat Jordan de 0-0 mindset had.

 

 

 

Wil je meer weten over mindfulness en topsport? Of hoe je gefocust blijft, beter leert concentreren, beter met angst of stress leert omgaan? Kijk dan ook eens naar George Mumford op YouTube. Hij was de Mindfulness trainer van de Chicago Bulls en Los Angeles Lakers in de tijden van Michael Jordan en Kobe Bryant. Of lees mijn bericht met 5 tips voor meer focus.

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *