Grit – de kracht van doorzettingsvermogen en passie

wat is grit en hoe ontwikkel je grit topsport mindset

 

Grit lijkt een belangrijke succesfactor te zijn die bepalend is voor succes op de lange termijn, dit blijkt uit het onderzoek van Angela Duckworth. Het is ook mogelijk om  grit te trainen. Ook sporters kunnen belang hebben bij het ontwikkelen van grit. Maar hoe ontwikkel je grit? In deze post geef ik je 3 tips hoe je grit ontwikkelt.  

Een belangrijk onderdeel van grit is het blijven vasthouden aan een doel om iets te bereiken voor op de lange termijn. Daarnaast is het de passie die je hebt voor het behalen van dat doel. Voordat ik uitleg hoe je grit ontwikkelt zal ik eerst, of eigenlijk Angela Duckworth, grit verder toelichten.

 

Sidenote: Duckworth wordt regelmatig ingehuurd door professionele sportteams uit de NBA en NFL.

 

Angela Duckworth in haar eigen woorden

 

Hieronder 3 tips om grit te ontwikkelen

Tip 1 – het vinden van een passie

Sommige mensen willen grit ontwikkelen maar weten niet in welk domein. Bijvoorbeeld: Welke sport wil ik gaan doen? Hoe vind je uit wat je nu echt leuk vindt? Duckworth zegt dat interesses niet ontdekt worden door introspectie. Dus bij jezelf te rade gaan wat je leuk vindt, maar door interactie met de buitenwereld. Door te doen dus.

Het proces van het vinden van je passie en interesses kan rommelig verlopen. Dit is omdat je niet echt kan voorspellen wat je aandacht zal pakken en wat niet. Het is namelijk lastig om jezelf te forceren om iets leuk te vinden. Zonder te experimenteren kan je er niet achter komen welke interesses nu echt bij jou passen en welke niet.

Tip 2 – betekenis

Wat geeft jou betekenis. Het gaat erom dat je iets vindt dat je niet alleen voor jezelf doet, maar ook voor de wereld om jou heen. Om echt vast te houden aan een doel op de lange termijn is betekenis en zingeving belangrijk.

Tip 3 – hoop

Hoop gaat niet over dagdromen. Het is dus niet dat je denkt ‘’ik hoop dat ik de beste sporter ooit wordt’’, en vervolgens geen praktische stappen neemt om dat te bereiken. Hoop gaat eerder over het vermogen om jezelf te motiveren om door te blijven gaan. Hoop is in dit geval een positieve kijk op het behalen van jouw doelen.

De tip die ze ons geeft is positieve zelfspraak ook wel positieve binnenpraat genoemd. Positieve zelfspraak leidt tot een ontwikkeling van een groei mindset en je zult daardoor beter kunnen doorzetten bij tegenslagen en aan jouw doelen blijven vasthouden.

 

Voorbeelden van positieve zelfspraak

  • Ik kan het
  • Ik kan blijven ontwikkelen
  • Als ik mijn best blijf doen wordt ik een betere speler

 

Nog een tip van Duckworth is doelbewuste training. Het is de doelbewuste training waar Anders Ericsson over schrijft in Piek en onderzoek naar heeft gedaan wat experts anders maakt dan minder succesvolle mensen. Het is ook de training waarop de 10.000 uren regel op is gebaseerd.

 

Meer over doelbewuste training vind je in mijn vorige posts:

 

Niet IQ maar grit

Uit haar studie blijkt dat grit nauwkeuriger kan bepalen of mensen bijvoorbeeld hun studie afmaken en succesvol zullen zijn. Best opmerkelijk omdat het belang van een hoog IQ vaak wordt gezien als de factor die succes bepaald op het gebied van studie bijvoorbeeld.

 

Waarom grit bijzonder is

Het bijzondere aan haar onderzoek vind ik dat ze heeft gekeken naar de resultaten van andere wetenschappers zoals Carol Dweck, Mihaly Cziksentmihaly en Anders Ericsson en ze heeft gekeken of dit overeen kwam met elkaar of elkaar juist tegensprak.

Een belangrijke conclusie is dat grit als een rode draad loopt door zowel de bevindingen van Dweck over Mindset als van Ericsson (doelbewuste training / peak performance).

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *