Piek – hoe je tot buitengewone prestaties komt

Piek Anders Ericsson doelbewuste training 10.000 uren

 

Hoe kunnen gewone mensen buitengewoon presteren? Wat is talent en bestaan er echte wonderkinderen? Anders Ericsson heeft onderzoek gedaan naar deze vragen en is de ultieme expert op dit gebied. Onlangs heeft hij een boek uitgebracht, Piek. Het boek geeft antwoord op al deze vragen en doorbreekt een aantal vastgeroeste mythes.

 

Toen dit boek uitkwam was ik blij. Heel blij, omdat eindelijk de pionier op het gebied van excellente prestaties met zijn eigen boek kwam. Er zijn veel andere boeken geschreven over wat talent echt is en hoe je tot uitzonderlijke prestaties komt, maar iedereen refereert aan Anders Ericsson. Het boek bundelt zijn jarenlange onderzoek onder toppresteerders zoals schakers, muzikanten en sporters en bundelt dit in hele nuttige en praktische lessen.

 

Boeken waarin de resultaten worden vernoemd zijn o.a. ;

  • Bounce
  • Outliers
  • The Talent Code
  • Talent is overrated

Veel van de dingen die Ericsson behandelt in zijn boek staan ook in deze bovengenoemde boeken. Echter legt Ericsson perfect uit wat er voor nodig is om tot topprestaties te komen en hoe gewone mensen dat kunnen doen.

 

Hoe je tot buitengewone prestaties komt

Denk aan mensen zoals Michael Jordan, Pablo Picasso of Benjamin Franklin. Deze mannen hebben geschiedenis geschreven. En worden vaak gezien als creatief en uitermate talentvol. Het zijn eigenschappen die alleen weggelegd zijn voor een paar speciale mensen. Fout (!), want Ericsson is erachter gekomen door zijn bestudering van toppresteerders  zoals sporters, doktoren en muzikanten dat toppresteerders goed worden door, wat Ericsson doelbewuste training noemt.

 

Het is best een uitdaging om zijn jarenlange studie samen te vatten in deze post, maar ik heb mijn best gedaan. Hieronder heb ik zoveel mogelijk de basisprincipes proberen te delen die zijn onderzoek zo speciaal maken.

 

De reden dat ik het onderzoek speciaal noem is omdat we met zijn lessen een hele andere visie kunnen krijgen. We kunnen met deze principes doelen bereiken die we anders niet voor mogelijk hadden gehouden.

 

 

Wat is doelbewuste training?

Doelbewuste training is doelgerichte training met het besef wat het doel is en hoe daar naartoe gewerkt moet worden. Doelbewuste training heeft een aantal eigenschappen, namelijk;

 

  • Het ontwikkelt vaardigheden waarover anderen al beschikken en waarvoor effectieve trainingstechnieken bestaan.
  • Het vindt plaats buiten iemands comfortzone.
  • Het gaat uit van een duidelijk gedefinieerde doelstelling en draait om het verbeteren van een bepaald aspect van de beoogde prestatie en niet om een vage algehele verbetering.
  • Het is doel-bewust. Dat betekent dat het iemands volle aandacht en bewuste inspanning vergt.
  • Commentaar op en bijstelling van de training als reactie op dat commentaar vormen een essentieel kenmerk van doelbewuste training.
  • Het leidt tot de ontwikkeling van effectieve mentale voorstellingen.

Wat zijn mentale voorstellingen?

Een mentale voorstelling is een mentaal model van een voorwerp, een idee, een hoeveelheid informatie of wat dan ook, concreet of abstract, waar onze hersenen mee bezig zijn.

 

Het gemeenschappelijke kenmerk van alle mentale voorstellingen is dat ze het mogelijk maken om grote hoeveelheden informatie in korte tijd te verwerken, ondanks de beperkingen van het kortetermijngeheugen. We zouden een mentale voorstelling kunnen definiëren als een conceptuele structuur , bedoeld om de gebruikelijke beperkingen die het kortetermijngeheugen oplegt aan mentale informatieverwerking te omzeilen.

 

Voorbeeld – geheugentraining

Dit klinkt best ingewikkeld, maar in het boek worden verschillende voorbeelden gegeven. Zo heeft Ericsson verschillende tests uitgevoerd met geheugentraining. Er was namelijk eerst de opvatting dat een gemiddeld mens vaak niet meer dan tussen de 7 en 10 cijfers kon onthouden.

 

Ericsson wilde kijken of het mogelijk was om met de principes van doelbewuste training en mentale voorstellingen het mogelijk was om een proefpersoon meer dan 10 cijfers te laten onthouden. De proefpersoon was niet hoogbegaafd en had een gemiddeld IQ. Na de training met Ericsson was het voor de proefpersoon mogelijk om wel 80 cijfers te onthouden.

 

Dit resultaat liet zien dat de opvatting die er eerst was, namelijk dat alleen hoogbegaafde mensen zoveel cijfers konden onthouden misschien wel onterecht was! Later is dit experiment herhaald en wederom werd er weer uitzonderlijk goed gepresteerd. En eigenlijk moet ik zeggen dat het niet eens zo uitzonderlijk is, want met doelbewuste training is er heel veel mogelijk!

 

Wat toppresteerders anders maakt

Iedereen heeft en gebruikt mentale voorstellingen. We gebruiken het bijvoorbeeld als we lopen, autorijden of sporten. Wat toppresteerders van alle anderen onderscheidt, is de kwaliteit en de hoeveelheid van hun mentale voorstellingen. Door jarenlange training ontwikkelen ze uiterst complexe en verfijnde mentale voorstellingen van de verschillende situaties die ze waarschijnlijk op hun terrein zullen tegenkomen.

 

Met deze voorstellingen kunnen ze sneller en nauwkeuriger beslissen en effectiever reageren in een bepaalde situatie. Dat verklaart meer dan wat ook het verschil in prestatie tussen beginners en gevorderden.

 

Ericsson geeft een voorbeeld van honkbalspelers. Deze professionals zijn in staat om vrijwel alle ballen te raken die hun toegeworpen worden met een snelheid die meer dan honderdvijftig kilometer per uur kan bedragen – wat voor iedereen die daar niet jaren op getraind heeft onmogelijk is.

 

Deze professionele slagmannen hebben maar een fractie van een seconde om te beslissen hoe ze hun beweging moeten aanpassen om de bal te raken. Ze hebben geen scherpere ogen dan de gemiddelde mens, en hun reflexen zijn niet sneller. Wel bezitten ze mentale voorstellingen die ze hebben ontwikkeld door jarenlang ballen te slaan en onmiddellijk respons te krijgen op hun verwachtingen aangaande een worp, en dankzij die voorstellingen kunnen ze heel snel herkennen wat  voor bal er aan komt en waar hij ongeveer zal aan komen.

 

 Voorbeeld Christiano Ronaldo 

Een mooi voorbeeld hoe patroon herkenning eruit ziet voor een van de beste voetballers ter wereld.  In het filmpje zie je hoe Ronaldo verschillende ballen scoort in het donker. Door zijn jarenlange training is dit voor hem mogelijk.

 

Het herkennen van patronen

Op vrijwel ieder gebied worden toppresteerder gekenmerkt door het vermogen om patronen te zien in een verzameling dingen die voor mensen met minder goed ontwikkelde mentale representaties alleen maar toevallig of willekeurig lijken.

 

Als mijn moeder naar een basketbalwedstrijd zou kijken zou zij bijvoorbeeld zien dat een bepaalde speler telkens een makkelijke score kan maken. Ze ziet niet dat daar een bepaalde play (patroon) aan vooraf is gegaan, waar doelbewust op is getraind door het team, die deze score mogelijk maakt.

 

Ericsson zegt;

 

‘’Experts zien het bos waar ieder ander alleen maar bomen ziet.’’

Het belangrijkste

Ik zal het niet geheimzinniger maken dan nodig is. Het is eigenlijk helemaal niet zo spannend, want als je tot excellente prestaties moet komen dan moet je keihard trainen en en doelbewust trainen. Ericsson laat zien dat het begrip zoals wonderkinderen en natuurtalenten te verklaren zijn door zijn omschreven model van doelbewust trainen.

 

Het is voor ons allemaal mogelijk om tot uitzonderlijke prestaties te komen. Het mooie is dat Ericsson ook een stappenplan geeft hoe wij tot uitzonderlijke prestaties kunnen komen. Op mijn blog heb ik al veel van deze stappen beschreven.

 

Het stappenplan

Ik zal kort een aantal stappen benoemen die het mogelijk maakt om tot uitzonderlijke prestaties te komen.

 

  1. Zoek een leraar

Wie zonder leraar traint moet uit zichzelf mentale voorstelling maken en bedenken wanneer hij iets goed of fout doet. Dat is niet onmogelijk maar het is niet echt efficiënt. Zelfs de meest gemotiveerde en intelligentste student zal sneller vooruitgaan met iemand die hem voorziet van feedback.

 

  1. Concentratie

Focus je op het aanleren van een specifieke beweging of onderdeel. Zeg bijvoorbeeld niet dat je een betere golfer wilt worden, maar oefen specifiek op het putten. Door ontspannen te oefenen en lekker voor de lol te trainen zal je  prestatie niet zo snel verbeteren. Daar is specifieke training voor nodig.

 

  1. Doorbereken van plafonds

Iedereen die aan iets nieuws begint zal in het begin snel vooruitgaan. Maar naarmate we meer ervaring hebben wordt het steeds lastiger om vooruit te gaan. We bereiken een plafond. Wat we dan moeten doen zijn de hersenen of het lichaam op een nieuwe manier uitdagen. Bodybuilders doen dit bijvoorbeeld door hun oefeningen te veranderen.

 

  1. Behoud van motivatie

We kunnen op verschillende manieren gemotiveerd raken. We hebben intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Als we tot topprestaties willen komen moeten we realiseren dat het trainen om dat doel behalen niet altijd leuk is. Dit bleek ook uit de verschillende onderzoeken die Ericsson heeft uitgevoerd. Toppresteerders vonden hun training vaak niet leuk. Maar ze genoten wel van het eindresultaat of de wedstrijden.

 

  • Manieren waarop we gemotiveerd kunnen blijven is bijvoorbeeld het trainen in groepsverband.
  • Doelen stellen
  • Wie twijfelt om te stoppen moet proberen zijn redenen om door te gaan proberen te versterken en zijn redenen om te stoppen te verzwakken.
  • Tot slot is geloof een belangrijke factor voor motivatie. Als we geloof hebben in dat we ons doel kunnen bereiken zal de kans van slagen ook veel groter worden en we kunnen gemotiveerd blijven om dat doel te behalen.

De 10.000 uren regel

De term die beroemt werd door journalist Malcolm Gladwell in zijn boek Outliers, het welbekende fenomeen ‘de 10.000 uren regel’ wordt gespecificeerd door Ericsson. Ericsson zegt dat we moeten uitkijken dat we ons niet blind staren op de 10.000 uren regel het is slechts een gemiddelde. We zullen veel moeten oefenen als we goed willen worden in iets en daarbij gaat het om doelbewust trainen.

 

Hij geeft het voorbeeld van iemand die als 20 jaar autorijd en iemand al 10 jaar autorijd. Degene met 20 jaar ervaring is niet perse beter omdat hij meer uur heeft gereden. Het gaat erom wie het meest heeft getraind om zijn vaardigheden doelbewust te  verbeteren.

 

The Dan Plan

Hoe breng je dit alles in de praktijk? Iemand in Amerika heeft de lessen van Ericsson letterlijk opgevolgd en heeft besloten om op 30-jarige leeftijd nog professioneel door te breken als golfer. Let wel, zonder enige ervaring! Hij past de principes van doelbewuste training toe en streeft naar minimaal 10.000 uur aan training.

 

Ik zou zeggen: Laat je inspireren 🙂

 

 

 

Tot slot – Hoe jij de top kunt bereiken met doelgerichte training

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

2 Comments

  1. Hallo Patrick, dank je wel voor de 10.000 uren regel video, altijd verhelderend en duidelijke handvaten om mee aan het werk te gaan met dat er veel meer mogelijk is dan de meeste van ons denken .
    Toch ook een vraag in deze : onze zoon rijdt al aantal jaren op EK niveau de motorcross,dit is uiteraard een zeer individuele sport ,op trainingsarbeid als zowel wedstrijden met daarbij dat er zeer weinig juiste begeleiding/ coaches aanwezig zijn in deze sport en dan met name in de valkuil waar 75% van de rijders niet zal uitkomen door bovenstaande .
    Wetende dat onze sport ook erg afhankelijk is van de financiële kant die hierin een grote rol is toebedeelt en het materiaal een doorslag kan zijn.

    Nu hebben wij al jaren wel een coach/ trainer die ook met een doelstelling werkt ,evalueert en op zijn tijd videobeelden hanteert, een voedingsconsulant en een fysieke trainer is ook aanwezig daarom denken we dat we behoorlijk goed op weg zijn om de sport al voor langere tijd zeer professioneel te hebben benaderd .

    Er wordt serieus getraind op vele vlakken, en wetende dat de absolute top het om zeer kleine verschillen gaat ,noem het maar een klein visje in een grote vijver ,klein voorbeeld voor je beeldvorming : tijdens de kwalificatie sessies (om voor de race te moeten kwalificeren ) zitten er gemiddeld 10 coureurs in 1 seconden zo klein zijn de verschillen.
    Toch lukt het momenteel maar niet om de aansluiting om met vaste regelmaat in de top 10 in het EK te geraken , het zal uiteraard zeer lastig zijn om hier ook een antwoord op te geven , wel benieuwd wat jou advies zou kunnen zijn in deze !.?

    Patrick, bij voorbaat vriendelijke dank voor een reactie,

    Met sportieve groet,
    Laurens Conijn

    • Hallo Laurens,

      Bedankt voor je bericht! In een sport waarin de verschillen zo klein kunnen zijn, kan je aan heel veel verschillende dingen denken om nog beter te presteren.
      Dit is natuurlijk wel lastig voor mij om ”zo maar” wat te adviseren. Ik zie in ieder geval dat jullie zoon op verschillende vlakken hulp krijgt van experts dus dat is mooi :D.
      Persoonlijk ben ik ”fan” van het prinicpe marginal gains. Dit principe werd o.a. toegepast door team sky en wist daarmee ook de tour de france te winnen.
      Het principe van de minimale verschillen komt neer op; welke kleine dingen kan ik nog verbeteren? Die kleine stappen van 1 procent kunnen uiteindelijk leiden tot een groot resultaat.

      Mocht je nog verdere vragen hebben laat dan gerust nog een reactie achter!

      Met vriendelijke groet,
      Patrick Frimpong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *