Dit jaar heb ik besloten om weer eredivisie basketbal te spelen. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereiding op het seizoen en er wordt veel getraind. Daarom lijkt het mij leuk om een aantal principes die ik heb geleerd over het belang van trainen te delen. We realiseren ons namelijk niet altijd hoe training het verschil kan maken in onze uiteindelijke prestaties.
Wat ik deze post o.a. met jou wil delen;
- Hoe je door training leert omgaan met wedstrijd druk.
- Hoe je tot topprestaties komt.
- Dé ultieme regel voor iedereen die beter wilt presteren.
Voor mij zijn bovenstaande onderwerpen ontzettend belangrijk. Ik geloof dat elke sporter hiervan zou moeten weten en daarom deel ik dit met jou. Ik hoop dat jij er net zo veel aan hebt als ik! 🙂
Leren omgaan met druk?
Michael Jordan heeft wel eens gezegd dat hij zoveel zelfvertrouwen had om het winnende schot te nemen, omdat hij deze schoten al duizenden keren had geoefend op training. Echte angst kende hij daarom niet omdat hij door zijn training op deze situaties goed was voorbereid.
De 10.000 uren regel
De 10.000 uren regel komt uit het onderzoek van professor Anders Ericsson. Hij deed onderzoek naar de vraag of mensen worden geboren met talent of dat iedereen kans heeft om tot de (wereld) top te komen. Ericsson onderzocht o.a. de beste schakers, muzikanten en sporters.
Waar Ericsson achter kwam was dat de schakers, muzikanten en sporters die de meeste uren hadden gemaakt en doelgericht hadden getraind, vaak ook gezien werden als de grootste talenten. Belangrijk om te weten is dat de groep die uiteindelijk tot de (wereld) top kwam, niet altijd geboren talenten bleken te zijn. Deze toppers zijn in veel gevallen niet anders dan jij of ik.
Ericsson noemt in zijn onderzoek ook een aantal belangrijke voorwaarden om tot betere prestaties te komen, zodat we doelgericht kunnen trainen.
- De juiste coaching is belangrijk. Er moet iemand zijn die jou feedback kan geven. De juiste coach is ook belangrijk om het leerproces te versnellen.
- Analyseren van je eigen spel. In het boek Piek gaf Ericsson het voorbeeld van quarterbacks. Deze quarterbacks zijn uitzonderlijk goed geworden omdat ze meer dan hun collega’s hun eigen spel en het spel van de tegenstander analyseren door middel van video analyses.
Meer over de 10.000 uren regel vind je ook in mijn vorige posts;
Dé ultieme regel
De Griekse dichter Archilochus zei ooit;
‘’We don’t rise to the level of our expectations, we fall to the level of our training.’’
Voor mij is dit een belangrijke quote en niet alleen een quote, maar ook een ultieme regel om naar te leven. We krijgen niet zomaar een gewenst resultaat. Als we iets willen, bijvoorbeeld een wedstrijd winnen of een persoonlijk record boeken, dan zullen we moeten trainen. Het niveau van onze training is dan vaak bepalend. Want hoe beter de training hoe beter het eindresultaat.
Daarom denk ik dat de juiste uitleg van de 10.000 uren regel ook zo belangrijk is. De focus moet niet liggen op de meeste uren draaien, maar juist op het afwerken van kwalitatief goede trainingen. Kwaliteit boven kwantiteit dus!
Tot slot – mentaliteit maakt het verschil
Hierboven een leuk filmpje dat laat zien wat het effect van training kan zijn op sportprestaties. Wat ik heel interessant vindt is dat deze jongen niet alleen denkt aan de fysieke kant van training, maar ook de mentale kant. Michael Jordan zegt ook dat de mentale kant het moeilijkste is en dat de mentale kant het verschil maakt tussen goede spelers en de geweldige spelers.