Wat eten topsporters?

wat eten topsporters en sportdieet

Wat eten topsporters?

 

Hoe kan eten jouw sportprestatie op een positieve manier beïnvloeden? Wil je weten hoe jij het maximale uit jouw prestaties kunt halen dan is deze post voor jou! In deze post geef ik je tips hoe jij met eten meer kunt bereiken.

 

Voordat je verder leest denk ik dat het belangrijk is dat je het volgende weet.

 • Elk lichaam is anders.
 • Mensen kunnen anders reageren op verschillend voedsel.
 • Eten uit pakjes en zakjes zijn niet per definitie slecht, maar kijk wel of er stoffen zijn toegevoegd die onnatuurlijk zijn.
 • Leer etiketten te lezen op de achterkant van voedingswaren.
 • Experimenteer met eten. Probeer te achterhalen wat werkt en wat niet.
 • Doe je eigen onderzoek , lees boeken, ga langs bij een voedingscoach, bekijk docu’s etc.

 

 

Wat eet een topsporter?

Waaruit bestaat een sportdieet? Best apart maar topsporters eten niet per definitie gezond. Zo vertelde oud top basketballer Charles Barkley dat hij voor elke wedstrijd een menu at bij een bekend fast food restaurant. Toch zijn er sporters die het compleet anders doen, zoals atleet Carl Lewis.

 

Het dieet van een vegetarische / veganistische Carl Lewis

 

 

Het dieet van top basketballer Ben Gordon

 

 

 

In deze post krijg je niet een heel voedingsplan, maar wel een aantal tips die helpen bij verschillende onderwerpen uit de sport. Onderwerpen zoals slaap, herstel en energie.

 

Wat maakt voor mij het verschil?

Wat voor mij al een verschil heeft gemaakt is het drinken van genoeg water (alkaline), het eten van genoeg groenten en fruit en beperken van melkproducten. Dit klinkt misschien heel standaard, maar er zitten heel veel gezondheidsvoordelen aan. Daarnaast heb ik onlangs een consult gehad met een voedingscoach die me ook nog goede tips heeft gegeven.

Mocht je trouwens nog niet weten wat alkaline voedsel is dan zou ik je aanraden om onderstaand filmpje te bekijken!

 

 

Eten en energie

Wat eet je voor een wedstrijd of training? Wat zorgt ervoor de je genoeg energie hebt om alles te kunnen geven? Hier volgen een paar etenswaren die je kunnen voorzien van de nodige energie;

 

 • Blauwe bessen
 • Bananen
 • Smoothies zoals bijvoorbeeld: rode biet, gember, spinazie, banaan en citroen.

 

De kracht van juices en smoothies werd me nog duidelijker na het kijken van de documentaire fat, sick en nearly dead (staat op Netflix).

 

 

 

Eten en het brein

Door het eten van bepaald eten kan je ervoor zorgen dat je alerter wordt en gelukkiger / positiever. Belangrijke eigenschappen voor sporters. Een aantal tips om je brein te stimuleren door eten;

 

 • Noten zoals brazil nuts, walnoten en pompoenpitten
 • Avocado’s
 • Rauwe 100% cacao (ook goed voor een energie boost)

 

 

Eten en slaap

In een eerdere post liet ik al zien wat de voordelen zijn van slaap en hoe belangrijk slaap is voor sporters. Door middel van het juiste voedsel te eten kan je ook beter gaan slapen (in dit geval ook drinken).

 • Amandelen
 • Decaf groene thee
 • Kamille thee

 

Eten en herstel

In het boek van Wim Hof – The Iceman werd een dokter gequote. Deze dokter zei dat mensen in een chronische staat van ontsteking leven. Door alles wat we eten en doen functioneert ons lichaam niet meer optimaal. Een conclusie uit het boek is dat de Wim Hof Methode mensen leert om zichzelf  sneller te laten herstellen door verschillende manieren van ‘’koude training’’.  Bijvoorbeeld door koud te douchen of ademhalingsoefeningen te doen.

 

Maar wist je dat je die (chronische) ontstekingen ook kan verhelpen door bepaalde voeding? Voedingswaren die het herstel kunnen helpen zijn;

 • Blauwe bessen
 • Gember
 • Kurkuma

 

Ook zijn er bijvoorbeeld proteïne shakes die je kunt nemen na een training om het herstel te bevorderen. Heb je ook al eens gedacht om een veganistische shake te nemen gemaakt van bonen / erwten of hennep?

 

 

Sport en dieet

Persoonlijk houd ik niet echt van diëten. Vaak merk je dat mensen tijdelijk zo’n dieet volhouden maar dan weer terug gaan naar hun oude eetpatroon. Wat logischer zou zijn om op een structurele manier aanpassingen te maken in je eetpatroon zodat het niet meer voelt als een dieet, maar jouw nieuwe manier van eten.  Ik begrijp ook dat voor sommige sporters, zoals boksers, het belangrijk om op het juiste gewicht te komen.

 

Als tip wil ik je daarom echt aanraden om de documentairefat, sick en nearly dead te kijken. Maar ook de documentaire forks over knives te kijken. Voor mij was dit echt een eye opener op het gebied van gezondheid, smoothies en juices.

 

Ik hoop dat je na het lezen van de post weer tot nieuwe inzichten bent gekomen! Ik wil afsluiten met de quote van Hippocrates;

Let food be thy medicine and medicine be thy food.

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *