Slaap en sport – Hoe belangrijk is slaap voor betere sportprestaties?

 

 sport en slaap

Heb je wel eens gemerkt dat je met minder slaap sneller bent geprikkeld? Misschien had jij daardoor ook minder motivatie en wilskracht. Misschien denk je dat 8 uur slaap voldoende is, maar is dat eigenlijk wel zo? Hoe belangrijk is slaap voor betere sportprestaties? En wat kan je doen om beter te slapen?

 

Misschien denk je dat je met minder slaap nog steeds goed kan presteren. Ik ben er langzaam maar zeker achter gekomen wat het belang van goed en vooral slimmer slapen is voor betere sportprestaties.

 

In deze post zal ik de volgende vragen beantwoorden en met jou delen;

 

  • Waarom is het belangrijk om goed te slapen als ik beter wil sporten?
  • Hoe belangrijk is slaap voor betere sportprestaties?
  • Wat kan ik doen om beter te slapen?

 

Wat is slaap?

Misschien een beetje gek om deze vraag te beantwoorden, want je weet natuurlijk wat slaap is, maar ik zal het toch even toelichten..

 

Wikipedia zegt het volgende over slaap: Slaap is de periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn waarbij het lichaam tot rust komt.

 

Het tot rust komen van het lichaam is heel belangrijk als je tot betere sportprestaties wilt komen.

 

Wat zijn de voordelen van slaap?

Als sporter is een snel herstel van je lichaam super belangrijk. Hoe sneller je herstelt bent hoe sneller je effectiever kunt trainen ( en dus meer resultaat kunt boeken). Nog een aantal voordelen;

 

  • Meer wilskracht
  • Sneller herstel
  • Verbetering van je geheugen

 

Lees ook over de voordelen van slapen via het NOCNSF.

 

Slaap verbetert sportvermogen

In een onderzoek werd gevraagd aan het basketbal team van Stanford University om vijf tot zeven weken lang 10 uur per nacht te slapen. Na afronding van het experiment waren dit de opmerkelijke resultaten;

 

  • De basketballers konden sneller sprinten. In het begin 16.2 en na afloop 15.5 seconde.
  • Hun vrije worp percentage ging omhoog met 9%
  • Hun driepunters percentage ging omhoog met 9.2 %
  • De spelers waren minder snel moe.

 

Zie meer over de studie via Stanford pagina. Het artikel verscheen ook op nu.nl.

 

Powernaps

Anders Ericsson kwam erachter in zijn studie naar experts op het gebied van sport, dat sporters die later doorbraken tot de top vaker een powernap deden dan minder succesvolle sporters.

 

Slimmer slapen

Zoals ik in het begin van deze post al liet doorschemeren gaat het niet alleen om langer slapen, maar ook om slimmer slapen. De kwaliteit van slaap is belangrijk. Het boek dat mij heeft geholpen om slimmer te slapen is van Shawn Stevenson. In zijn boek, Sleep Smarter, geeft Stevenson veel tips hoe jij en ik beter kunnen slapen.

 

Hieronder deel ik een aantal van zijn tips, die hij op zijn beurt weer heeft ontdekt door het bestuderen van verschillende wetenschappelijke artikelen over beter slapen.

 

Tip # 1

De beste kwaliteit van slaap krijg je tussen circa 10 uur in de avond tot 2 uur in de nacht.

 

Tip # 2

Uit een studie door het Human Nutrition Research Center uit North Dakota (Amerika) blijkt dat een dieet met veel magnesium en weinig aluminium  werd geassocieerd met diepere slaap en minder onderbroken slaap. Groene groentes, sesamzaad, pompoenzaad en Brazil Nuts zijn rijk aan magnesium. Daarnaast kan je magnesium spray gebruiken, maar Stevenson zegt: food first.

 

Tip # 3

Vermijd cafeïne 6 uur voordat je gaat slapen. Hoewel het natuurlijk wel lekker is, blijf je last houden van bijvoorbeeld koffie die je in de avond drinkt. Cafeïne inname zorgt voor een minder diepe slaap en de kwaliteit wordt daardoor minder.

 

Nog meer tips van Stevenson

 

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *