Zlatan – Succes is commitment

Succes is commitment topsportbrein

Succes is commitment

 

 

Zlatan hoort bij de beste voetballers van de wereld. Als ik hem zie voetballen dan zie ik iemand die power uitstraalt en zelfverzekerd is. Iemand die weet waarvoor hij staat en zich 100 % commiteert aan succes. Maar hij laat zich ook af en toe gaan door rare overtredingen te maken.

 

Door o.a. zijn biografie te lezen kreeg ik echt een kijkje in zijn vorming tot wereldvoetballer. Naast de geweldige verhalen zag ik een aantal principes die onmisbaar zijn om succesvol te worden in sport en in het leven. Een aantal van deze principes wil ik met jou delen in deze post.

 

“I’m like Muhammed Ali. When he said he would knock someone out in the fourth round, he did it.”   –  Zlatan Ibrahimovic

 

100% commitment – verkoop je Porsche

Zlatan quote Ali niet voor niets in mijn ogen. Er is namelijk iets in die uitspraak dat typerend is voor Zlatan. Hij heeft namelijk vroeg in zijn carrière een bewuste keuze gemaakt om niet zomaar een voetballer te zijn. Nee. Hij wilde een voetballer worden van wereldformaat. Wat heeft dat te maken met commitment en een Porsche verkopen?

 

In zijn biografie verteld Zlatan dat hij in het begin van zijn carrière bij Ajax speelde. In het begin was dit een droom die uitkwam, maar hij kwam er al snel achter dat er meer mogelijk was. Namelijk spelen in andere top competities zoals Spanje en Italië. Hij was echter jong en iedereen vond dat hij er niet klaar voor was. Toen leerde hij zijn huidige zaakwaarnemer kennen, Mino Raiola.

 

Mino Raiolo vertelde Zlatan de waarheid.  Raiola zei: ‘’als jij succesvol wilt zijn en een voetballer wilt worden van wereldformaat moet je er alles aan doen, 100% commitment. Keihard trainen, niet alleen maar feesten en… Je moet je Porsche wegdoen!’’

 

Het symbool van succes

De Porsche was voor Zlatan het symbool dat hij het vanuit de achterbuurten van Zweden had gemaakt als voetballer. Toch voelde hij dat hij nog niet op het punt was waar hij wilde zijn. Namelijk de kolkende stadions van clubs als Juventus, Barcelona en PSG.

 

Hij was nog niet de wereld voetballer die hij wilde zijn en Raiola wist dat.  Daarom vond Raiola dat Zlatan opofferingen zou moeten doen. Ondanks dat die auto een symbool was van succes besloot hij toch zijn auto weg te doen.

 

Zlatan ging zich volledig richten op zijn doel om de beste voetballer te worden en door te breken bij een Europese topclub.

 

Niet lang daarna begon Zlatan veel progressie te maken en kwam hij in de belangstelling van topploegen. Uiteindelijk dwong hij een contract af bij de topclub Juventus en werd daar gelijk kampioen!

 

Tip: 100 % commitment

Pas als je er bewust voor kiest om voor jouw doel te gaan zul je echt succes boeken. Zaltan heeft een bewuste keuze gemaakt. Een keuze om niet zomaar een beetje te voetballen, maar om heel heel goed te voetballen en zo goed mogelijk te worden. Niet 80 % commitment, maar 100 %!

 

Voor jou hoeft het niet te betekenen dat je een prof sporter moet worden. Of een lucratief contract moet afdwingen. Het kan ook zijn dat je wilt afvallen of gewoon fitter wilt worden. Als je jouw doelen wilt bereiken zul je er niet half voor moeten gaan. Je hebt commitment nodig om deze doelen te bereiken.

 

 

Tip: Bewijs jezelf aan jezelf

Benut je volledig potentieel. Veel mensen hebben het tegenwoordig over de beste versie van jezelf te worden. Zlatan is hier elk jaar mee bezig geweest. Elk jaar moest hij weer bewijzen aan zichzelf, maar ook aan het bestuur van de club, dat hij zijn lucratieve contract waard was.

 

Voor Zlatan was het ook een drijfveer om zichzelf tegenover anderen te bewijzen. Ik ben van mening dat je niet jezelf tegenover anderen hoeft te bewijzen. Je hoeft jezelf niet eens aan anderen te meten.

 

Je kunt namelik niet precies zo zijn als anderen. Er is maar 1 jij en het enige wat jij moet doen is zoveel mogelijk uit jezelf halen. Ik noem dat jezelf aan jezelf bewijzen.

 

Door de mindset aan te nemen dat je jezelf aan jezelf bewijst zorg je dat je je grenzen blijft verleggen en blijft groeien als persoon en de doelen die jij nastreeft!

 

De twee hoogtepunten uit het interview:

 

  1. Q: Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

A: Geloof in jezelf.

 

  1. Q: Welke superkrachten zou je willen bezitten?

A: Die heb ik al…

 

Als dat niet geloof in jezelf is dan weet ik het ook niet meer 😀

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *