Zo denkt Michael Jordan – Zijn personal trainer doet een ‘’boekje’’ open

Leer denken zoals jordan

Leer denken zoals Jordan

 

Hoe ga je van goed, naar geweldig, naar niet te stoppen? Heb jij altijd al willen weten hoe Jordan en Bryant  denken? Wil jij erachter komen hoe zij zich weten te motiveren en het beste uit zichzelf halen. En wil je weten hoe jij ook zo kunt denken als hen zodat je niet meer bent af te stoppen? Als jouw antwoord ja is, dan is er goed nieuws. De personal trainer van onder andere Michael Jordan en Kobe Bryant doet letterlijk en figuurlijk een boekje open!

 

In zijn confronterende boek, Relentless, vertelt Tim Grover ons hoe deze top atleten denken. Maar ook hoe wij dat kunnen doen!

 

Waarom zou je willen denken als Jordan en Bryant?

Ik zei al dat het boek van Grover confronterend was. Maar waarom is dit boek confronterend?

 

Grover gebruikt hele duidelijke en directe taal. Hij zegt onder andere;  ‘’of je gaat voor een doel of niet. Er is geen middenweg.’’

 

Zo traint hij ook zijn klanten (topsporters en mensen uit het bedrijfsleven). Hij zegt wat ze moeten doen en zij voeren het uit. Hij noemt zijn manier van trainen een dictatuur! Hij vraagt drie dingen van zijn klanten namelijk: 100% aanwezigheid, hard werk en luisteren.

 

Grover zegt dat als je echt wilt presteren dat het gaat om details. De details maken het verschil tussen goed, geweldig en niet meer te stoppen. Hij legt het uit in de volgende drie termen:

 • Coolers
 • Closers
 • Cleaners

 

Jordan en Bryant zijn Cleaners. Wat is het verschil tussen deze drie types?

 • Coolers hebben een geweldige game.
 • Closers hebben een geweldig seizoen.
 • Cleaners hebben een geweldige carrière.

 

Vertaal deze drie types eens naar jouw eigen leven. Bijvoorbeeld als verkoper. Als je een cooler bent dan heb je een geweldige  verkoop gedaan. Ben je een closer dan heb je een geweldig jaar gehad qua verkoop. Ben je een cleaner dan heb je een geweldige carrière als verkoper! Welk type wil jij zijn?

 

Wil je mooie prestaties neerzetten op de lange termijn en langdurig resultaat, dan is deze post voor jou!

 

Waarom Relentless?

Het boek heet Relentless. In (de Amerikaanse) sport wordt het woord relentless, meedogenloos in het Nederlands, gebruikt om de meest intense sporters te beschrijven. Mensen die zich niet laten tegenhouden op hun pad om hun doelen te bereiken. In sport kan relentless worden gemeten aan het aantal overwinningen en kampioenschappen dat iemand heeft behaald.

 

In het echte leven, zoals Grover zegt, is relentless een manier van denken dat je de kracht geeft om dingen te bereiken, te overleven, te overwinnen en om sterk te zijn wanneer anderen dat niet zijn. Het gaat erom dat je zo verlangt naar het eindresultaat dat het harde werk niets meer voorstelt.

 

Deze manier van denken (relentless + unstoppable zijn ) zit allemaal in ons.

 

Hoewel het boek vertelt over de beste atleten ter wereld, is het toch hun mindset dat het verschil maakt. Niet hun fysieke kwaliteiten. Wat deze atleten doen in hun sport kunnen wij doen in ons echte leven, zegt Grover.

 

De mooiste bevinding van Relentless is..

Het mooiste inzicht dat ik kreeg van het boek is dat Grover schrijft dat het waarschijnlijk voor 99.9% procent van de mensen niet mogelijk is om dezelfde fysieke prestaties te kunnen leveren als Jordan en Bryant…

 

Maar iedereen kan wél zo denken en dezelfde mindset aanleren als Jordan en Bryant!

 

De gedachten dat iedereen kan denken als een elite topsporter is precies de gedachten achter Topsport Brein. Ik geloof dat je niet perse een topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen.

 

Tim Grover zegt ook dat hele succesvolle mensen dezelfde mentale edge hebben die Jordan en Bryant ook hebben.

 

Hoe denkt Michael Jordan? Het brein van een kampioen

Mijn vorige post ging over mindset. Mindset is een manier van denken. Zo is er studie naar mindset gedaan. Relentless is echter net iets anders. Dit boek is geschreven door iemand die 15 jaar heel intensief heeft gewerkt met Michael Jordan. Grover heeft van dichtbij meegemaakt hoe de beste atleten zichzelf motiveren en hoe hij hen kan helpen het beste uit zichzelf te halen.

 

Kobe Bryant zei over Tim Grover dat Grover meer dan iedereen weet over de mentale kant van sport.

 

Dat maakte mij in ieder geval nieuwsgierig!

 

In onderstaande YouTube clip vertelt Grover over hoe Jordan denkt.

 

 

 

Hoe moet jij denken om ‘’unstoppable’’ te worden?

 

Geeft het boek je een specifiek stappenplan hoe je in 10 stappen hetzelfde denkt als Michael Jordan?

 

Nee, helaas niet.

 

Wat dan wel?

 

Het geeft je een inzicht wat deze super atleten deden om een overwinning te behalen, kampioen te worden en welke opofferingen ze moesten maken. Maar het geef je ook inzicht hoe wij dat kunnen doen.

 

De belangrijkste punten heb ik uit het boek proberen te vissen  en die lessen wil ik met jou delen!

 

Belangrijkste punten om unstoppable te worden

Er is niet 1 ding dat belangrijk is om unstoppable te worden. Het is allemaal belangrijk. Het zijn meerdere details die tot een groot verschil kunnen leiden. Omdat het allemaal belangrijk is staat alles op nummer #1 in Grover’s boek. Dit neem ik voor deze keer even over J. (Het is dus geen foutje dat alles begint met # 1.)

 

# 1 Er is niet zoiets als geluk. Er zijn alleen omstandigheden en uitkomsten. Je kunt beiden controleren als je wilt.

 

# 1 Je kunt je lichaam niet trainen of uitblinken in iets voordat je jouw geest hebt getraind. Je kan niet commitment hebben en iets te bereiken voordat je geest klaar is om je te helpen dat succes te laten bereiken.

 

Leer de geest om het lichaam te trainen.

 

# 1 De echte manier om iemand te ‘’meten’’ wordt bepaald door wat je niet kunt ‘’meten’’. Huh?

 

Ja, het gaat namelijk om de niet tastbare dingen. Iedereen kan lengte, gewicht, fysieke kracht, snelheid meten.. maar commitment, volharding of je passie niet.

 

Dat is waar het echte werk begint. Het begrijpen wat je wilt bereiken en weten wat je bereid bent te doorstaan om het te bereiken.

 

# 1 Grover zegt dat 20% van hoe hij zijn atleten traint fysiek is. De rest is mentaal.

 

# 1 Ga moeilijke dingen niet uit de weg. Begin eerst met de lastige dingen. Je hoeft het niet geweldig te vinden, maar weet dat dit noodzakelijk is om jouw doel te bereiken.

 

# 1 Durf jezelf uit te dagen en ga recht op jouw obstakels af. Doe dit elke dag. Durf ook jezelf oncomfortabel te voelen.

 

# 1 Als je succes wilt dan moet je leren jezelf comfortabel te voelen op het moment dat je jezelf oncomfortabel voelt.

 

# 1 Begin met de basis ( de fundamentals ). Zodra je de basis onder de knie hebt zorgt dit voor meer vertrouwen. Deze kleine stappen zorgen uiteindelijk voor een groot verschil.

 

# 1 Wat is het geheim om succesvol te worden? Simpel gezegd, er zijn geen geheimen en  geen trucjes. Of je nu een prof sporter bent of je eigen bedrijf hebt of een student bent. Het is simpel. Vraag jezelf waar je op dit moment staat en waar je naar toe wilt en wat je wilt bereiken. Vraag wat je bereid bent om dat doel te behalen. Maak dan een plan en neem actie!

 

# 1 Als je angst heb, ga dan recht op je angst af. Loop er niet voor weg.

 

# 1 Zorg dat je een routine hebt. (Bijvoorbeeld voor een wedstrijd). Zorg voor een vast patroon waar je niet van afwijkt.

 

# 1 Michael Jordan denkt niet, hij weet het. Mensen die denken maken zich druk om allerelei randzaken. Jordan, zo zegt Grover, kon als geen ander in de zone komen en daarin blijven. Michael Jordan was de master in ‘’ niet-denken’’. Doordat Jordan zovaak zijn bewegingen had getraind, belangrijke momenten had gevisualiseerd en afgespeeld heeft in zijn heeft, was Jordan op alles voorbereid.

 

# 1 Alles werd automatisch voor Jordan. Als Jordan in de zone zat nam zijn instinct het over. Door te blijven leren zorg je ervoor dat je instinctief kan handelen, niet impulsief. Blijven leren, dat is het echte pad van mastery!

 

# 1 Leer van je fouten.

 

# 1 Met alleen denken kom je er niet. Je moet ook doen.

 

Every minute, every hour, every day that you sit around trying to figure out what to do, someone else is already doing it… Make a choice or a choice is made for you.

 

# 1 Omring jezelf met de beste mensen. Weet wat je sterke en zwakke punten zijn. Heb vertrouwen in andere mensen en hun kwaliteiten. Maar uiteindelijk ben jij verantwoordelijk.

 

# 1 Je kan niet elk obstakel op jouw pad controleren of van te voren op anticiperen. Het enige waar je controle over hebt is jouw reactie.

 

# 1 Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd hetzelfde resultaat krijgen.

 

# 1 Volg jouw dromen, visie en instinct. Alleen jij kan die dromen waar maken. De grootste gevechten die je aan zult gaan in je leven zijn met jezelf. Eis altijd meer van jezelf dan dat iemand anders van jou eist. Wees eerlijk tegen jezelf en zorg dat je goed voorbereid bent.

 

# 1 Alles wat je wilt, kan je bereiken. Wees een cleaner en ga ervoor!

 

Tips voor succes in werk en sport door Relentless te zijn.

 

 

Nog meer over zijn Mindset

 

 

Belangrijkste conclusies – zo denk je net als Michael Jordan

 

 • Iedereen kan denken als een elite topsporter en tot grote successen komen.

 

 • Train eerst je geest en dan je lichaam.

 

 • De dingen die je niet kunt meten maken het verschil.

 

 • 20 % is fysiek en 80 % is mentaal.

 

 • Ga lastige dingen niet uit de weg. Ga er recht op af en overwin het.

 

 • Vraag jezelf wat je wilt bereiken, wat je bereid bent om ervoor te doen, maak een plan en ga ervoor.

 

 • Omring jezelf met positieve mensen.

 

 • Met alleen denken kom je er niet, je moet ook doen.

 

 • Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd hetzelfde resultaat krijgen.

 

 

Zo ben je niet meer af te stoppen op weg naar succes! Go for it, be relentless!

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *