Over wilskracht en de wil om te winnen

Wilskracht en de wil om te winnen - Topsport Brein

 

Heb je ooit wel eens gehoord, je moet willen winnen? Vast wel. Je zal wel denken, wat een onzin, natuurlijk wil ik winnen. En dat het iets met wilskracht te maken heeft is misschien ook wel een inkoppertje. Maar wist je ook dat wilskracht werkt als een soort spier en dat het te trainen is? Hoe het te trainen is en hoe je met wilskracht het verschil kan maken voor jou laat ik deze post zien!

 

Vaak heb ik gehoord; ‘’we moeten winnen’’ en misschien nog wel vaker; ‘’je moet willen winnen!’’ Maar ja, dat wil iedereen toch!? Je doet je best en meer kan je niet doen. En zo is het met zoveel dingen. De wil om te winnen heeft in mijn ogen te maken met wilskracht. Nu blijkt uit onderzoek dat wilskracht te trainen is en de hoeveelheid wilskracht die iemand bezit een grote bepalende factor voor jouw succes is.

 

Goed nieuws dus, want dat betekent dus dat de wil om te winnen misschien wel te trainen is! Hoe je dat doet ga ik je zo uitleggen. Maar eerst nog even hoe de onderzoekers het fenomeen hebben ontdekt en hoe het precies werkt.

 

Wilskracht – hoe werkt het precies?

 

 

Waarom draagt Mark Zuckerberg maar 1 t-shirt?

 

 

Als je het principe van wilskracht begrijpt, dan begrijp je ook waar de oprichter van Facebook het over heeft. Hij kan zich beter focussen en bewaart zijn wilskracht voor de zaken die hij belangrijk vindt, zoals het runnen van Facebook bijvoorbeeld.

 

Hoe krijg je als sporter meer wilskracht?

 

Uit onderzoek van wetenschapper Roy Baumeister blijkt dat wilskracht o.a. te trainen is door de volgende dingen te doen;

 

  • Voldoende slaap
  • Meditatie
  • Begin met de belangrijkste taak met de meeste prioriteit

 

Baumeister noemt daarnaast zelf-controle en wilskracht als belangrijke factoren van hoe succesvol en gelukkig we zullen zijn in het leven.

 

Creëer de wil om te winnen

Maar nu is de vraag eigenlijk hoe creëer je de wil om te winnen? Voor mij heeft het allemaal te maken met de kleine dingen doen, die uiteindelijk zorgen voor een grote prestatie. Of het nu gaat om het verbeteren van een persoonlijk record of het winnen van een wedstrijd of kampioenschap.

 

Het gaat er dus om dat je zorgt dat je je wilskracht goed inzet om te kunnen blijven trainen en verbeteren als sporter. Ben je aan het afvallen, zorg dan dat je het jezelf niet moeilijk maakt. Boodschappen doen op een lege maag of aan het eind van de avond nog de motivatie vinden om te trainen is dus niet zo handig.

 

Vraag aan jezelf hoe je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk kunt maken. Bedenk daarbij: wat is het belangrijkste dat ik vandaag moet doen?

 

  • Stretchen?
  • Conditietraining?
  • Krachttraining?
  • Voldoende slaap/power nap?
  • Techniektraining?
  • Mealprep voor de hele week?

 

Het hebben van duidelijke doelen kan goed helpen om je belangrijkste taak te vinden. Het hebben van doelen helpt je ook om bloot te leggen aan wat je het best je aandacht kunt schenken.

 

Het zit tussen de oren

Een wil om te winnen en wilskracht heeft ook te maken met geloof en een mindset wat mij betreft. In de sport zijn er zoveel voorbeelden van teams die alleen nog met een ‘’wonder’’ terug konden komen van een achterstand en een comeback toch nog mogelijk bleek.

 

Als het geloof er niet is, en een groei mindset ontbreekt waarbij je denkt dat je niet beter kunt worden, dan is de kans van slagen ook minimaal. Hieronder mooie voorbeelden van teams die bijna het onmogelijke hebben gepresteerd met geweldige comebacks.

 

 

Tot slot

Meer weten over het ontwikkelen van je wilskracht? Lees dan het boek van onderzoeker Roy Baumeister & John Tierney of het boek van wetenschapper Kelly Mcgonigal.

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *