Te veel stress voor topsporters? Voorkomen beter dan genezen

Mentale training voor topsporters – voorkomen is beter dan genezen

50 procent van alle Nederlanders heeft te maken met stress en daardoor last van lichamelijke klachten. Hoe zit dat eigenlijk met topsporters? Wat voor effect heeft te veel stress op topsporters? Op dit moment wordt er te vaak te laat aan de bel getrokken. Op momenten van ‘’crisis’’ en als de nood hoog is.

Wat is de invloed van te veel stress op de prestaties en het leven van een topsporter? Steeds vaker schakelen sporters mentale trainers in omdat het nu nog niet heel gebruikelijk is om hier in de fysieke trainingen en team trainingen aandacht aan te besteden. Dus het komt vaak op de sporters zelf aan.

Maar een handjevol topsporters weten al dat ‘’voorkomen beter dan genezen is’’. Want mentale training is iets waar doelbewust op moet worden geoefend. Hier moet naar mijn mening veel meer de nadruk op komen te liggen. Mentale training en de preventieve werking zou een veel groter onderdeel moeten vormen van topsport, net zoals voeding en krachttraining dat al is.  

Mentale training voor topsporters

Hieronder een korte presentatie van mij over wat mentale training zou kunnen betekenen voor topsporters.

Hoe mentaal is jouw sport?

Hoe mentaal vind jij dat jouw sport is? Als je het in percentages zou uitdrukken? 10, 20, 30 , 40 of misschien wel meer? Als jij vindt dat jouw sport voor 30 procent uit het mentale bestaat, besteed jij dan ook minimaal 30 procent van je totale training aan mentale training?

Benader je fysieke training net zoals je mentale training. Als jij sterker wil worden dan lukt dat ook niet van de ene op de andere dag. Daarvoor moet je heel gericht weten op welke vlakken jij sterker wil worden en welke oefeningen je moet doen.

Begin stap voor stap – 3 tips

Mentale training hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Begin gewoon klein en stap voor stap. Hieronder 3 tips om beter met wedstrijddruk en stress om te leren gaan. Zoals gezegd voorkomen is beter dan genezen. Dat wil dus zeggen dat je deze oefeningen elke dag kan doen om jezelf te trainen!

Ademhaling

1.Je kunt beginnen met een minuutje bewust adem te halen. Focus alleen op je ademhaling elke keer wanneer je gedachten afdwalen breng je je focus weer terug naar je ademhaling.

Taakgerichte focus

2. Een andere manier om minder druk te ervaren is steeds weer te focussen op je taak. Elke keer wanneer je te veel met toekomstige situaties bezig bent of het het verleden breng je je focus weer terug naar de taak die jij op dit moment moet uitvoeren.

Het lichaam

3. Focus je op je lichaam. Je kunt jezelf trainen om bewust, elke dag, je lichaam een moment helemaal aan te spannen en dan weer te ontspannen. Je kunt dit doen met verschillende lichaamsdelen. Hierdoor leer je bewuster te worden van spanningen in het lichaam en hoe je je lichaam weer kunt laten ontspannen.

Bron: 50 procent van de Nederlanders heeft stress – gezondheidsnet.nl

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *