Is topsport belangrijk?

Topsporter Patrick Frimpong

Is topsport belangrijk?

 

Door de jaren heen heb ik mezelf afgevraagd waarom topsport belangrijk is. Denk eens aan alle middelen die nodig zijn om het mogelijk te maken, zoals trainingsfaciliteiten, financiële middelen of de organisatie rondom wedstrijden. Kan die energie om topsport mogelijk te maken niet beter ergens anders in worden gestoken, zoals onderwijs?  Dan zijn er nog de vragen waar je als topsporter mee te maken krijgt zoals is het het allemaal waard om je tijd, energie en middelen in de sport te stoppen. In deze post zal ik ook beantwoorden waarom deze vragen ook met het mentale aspect te maken hebben.

 

In deze post wil ik je graag aan het denken zetten. Er zijn een aantal vragen die ik in  deze post wil beantwoorden en mijn vraag aan jou is om ook over deze vragen na te denken. Mijn eerste vraag aan jou is; is topsport belangrijk? In mijn ogen heeft deze vraag ook met het mentale aspect te maken, want topsport heeft ook te maken met veel diepere vragen zoals;

 

 • Waar haal ik mijn motivatie vandaan?
 • Wat inspireert mij?
 • Waarom doe ik aan topsport?
 • Wat is mijn rol als topsporter?
 • Is mijn rol als topsporter breder dan de sport alleen?

 

Voordat ik de vraag beantwoord of topsport belangrijk is heb ik eerst een gedachte-experiment voor jou.

 

Het gedachte-experiment – Topsport is er niet meer… en nu?

Stel je wordt morgenochtend wakker en alles wat met topsport te maken heeft is er niet meer. Zou dit een gemis zijn? Wat zou dit voor jou betekenen? Neem echt de tijd voor dit gedachte-experiment. Schrijf desnoods al je gedachten op papier.

 

Als je zelf topsporter bent zou dit helemaal een uitdaging zijn, want je hele leven stond in het teken van sport. En nu is dat niet meer zo. Dit is een vraag waar je als topsporter zeker over na moet denken. Want er gaat een punt komen in je carrière dat je niet meer aan topsport kan doen. Vooral de vraag; wat doe ik na mijn topsport carrière? is dan een belangrijk vraag om voor jezelf te beantwoorden.

 

Maar ook wat betekent de sport eigenlijk voor mij? is belangrijk, want hoe scherper je dit voor jezelf hebt hoe meer motivatie je voor jezelf kunt vinden. Het kan een handig hulpmiddel zijn in moeilijke tijden wanneer je er aan denkt wat de sport voor jou betekent.

 

Ook voor ouders van topsporters of begeleiders in de topsport zijn deze vragen interessant om over na te denken en aan de sporter voor te leggen.

 

Als je op een andere manier betrokken bent in de topsport zou je het misschien ook jammer vinden als topsport er niet meer is. Misschien omdat het een groot entertainment gehalte heeft. Miljoenen mensen over de hele wereld kijken naar EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Maar het jammer vinden dat topsport er niet meer is, is wat anders dan de vraag of topsport echt belangrijk is.

 

Kunnen we in Nederland überhaupt zonder topsport?

Ja, het zou kunnen, maar het zou wel gek zijn. We zijn er zo aan gewend. Op social media, televisie of kranten is er altijd wel iets te vinden over sport. Onze samenleving is helemaal ingesteld op sport. We kennen allemaal mensen met een favoriete sportclub. Als we richting de zomer gaan hebben we vaak de grote toernooien die dagelijks te volgen zijn en in de winter hebben we o.a. de winter Olympische Spelen. Dan hebben we nog de vraag in hoeverre onze economie afhankelijk is van topsport. Of onze dagelijkse bezigheden die uit (top)sport bestaan, je eigen trainingen, wedstrijden of jouw bron van inkomsten (!).

 

Mijn visie

In het begin van deze post had ik het al over de vraag of alle energie die nu in topsport wordt gestoken beter kan worden gestoken in bijvoorbeeld onderwijs. Het is heel lastig voor mij om te zeggen dat topsport niet belangrijk is omdat het zo’n groot deel van mijn leven inneemt. Mijn vrouw heb ik leren kennen door topsport, waar ik nu woon komt door topsport, mijn werk is voor een groot deel topsport gerelateerd.

 

Ik kan mij voorstellen dat mensen die niets hebben met sport zouden zeggen dat al het geld dat nu naar topsport gaat naar onderwijs moet. Alleen een mens is ook gemaakt om te bewegen. Al duizenden jaren doen mensen aan sport en bewegen. Het is iets heel natuurlijks. Topsport is in mijn ogen ook een logisch gevolg van de menselijke natuur. Voor mij zijn er nog veel meer redenen waarom topsport belangrijk is. Hieronder geef ik 10 redenen waarom ik denk dat topsport belangrijk is.

 

10 redenen waarom topsport belangrijk is

 

 1. Het beste uit jezelf halen. Om topsport te bedrijven moet je je eigen grenzen opzoeken. Je moet elke training beter willen worden.
 2. Topsport bouwt karakter. Door topsport te bedrijven kan je te maken hebben met teleurstellingen, tegenslagen en stressvolle situaties. Met de juiste mindset en begeleiding op verschillende vlakken helpen deze ervaringen om een sterk en zelfredzaam karakter te ontwikkelen.
 3. Het geeft een doel in je leven of een missie. Topsport kan heel gericht zijn. Met sport heb je constant feedback dus je weet steeds of je op weg bent om je doelen te behalen. Dit kan helpen om heel gericht en doelbewust te leven. Het kan zorgen voor veel voldoening. Je hoort ook wel eens van sporters die in een zwart gat vallen na hun carrière omdat de structuur en zingeving ineens wegvalt.
 4. Verantwoordelijkheidsgevoel. Je moet heel bewust leven.
 5. Topsporters kunnen een voorbeeld functie hebben, ze kunnen worden gezien als rolmodellen.
 6. Het brengt mensen van verschillende achtergronden samen. Het creëert samenhorigheidsgevoel.
 7. Topsport kan banen creëren, niet alleen voor de sporters zelf maar ook voor alle betrokkenen om de sportbeoefening mogelijk te maken.
 8. Nieuwe inzichten. Het helpt je om nieuwe mensen te leren kennen, maar ook om nieuwe landen te verkennen en te leren van hun gebruiken en gewoonten. Dit geldt voor de sporters maar ook voor alle mensen die betrokken zijn bij de sport zoals medewerkers, fans of vrijwilligers.
 9. Topsport is entertainment. Het is een geweldige manier om bijvoorbeeld met vrienden te genieten van een sportwedstrijd.
 10. De lessen die je in de sport leert kan je ook weer gebruiken in de rest van je leven.

 

De mentale kant van het verhaal

Schrijver Simon Sinek zegt dat je met de vraag; waarom, moet beginnen. Waarom doe je wat je doet? Waarom doe jij aan topsport? Waarom werk jij in de topsport?  De meeste mensen weten wel wat ze doen, ook hoe ze het doen, maar waarom ze het doen weten ze vaak niet. Als je dus gaat nadenken over de vraag waarom topsport belangrijk is en nadenkt over wat sport voor jou betekent kan je achterhalen waar jouw inspiratie en motivatie vandaan komt.

 

 

Als je iets weet te vinden wat groter is dan jijzelf. Wanneer je niet alleen voor eigen belang je sport beoefent, maar bijvoorbeeld speelt om geld in te zamelen voor een goed doel, aandacht te vragen voor een goed doel, een beter leven voor je familie te creëren, dan kan dit een enorme bron van motivatie zijn. Dit is wat Sinek ook bedoelt met de ‘’waaromvraag’’. En dit is ook waarom het belangrijk is om te achterhalen waarom sport voor jou belangrijk is.

 

Ik zou je graag twee voorbeelden willen geven van mensen die in de topsport werken en dit principe toepassen (bewust of onbewust).

 

 

Memphis – Heart of a Lion

Voetballer Memphis Depay vertelt in zijn boek Heart of a Lion dat hij zich graag maatschappelijk wilde inzetten. Er begon wat te groeien bij Memphis, hij had namelijk een doel. Dat doel was simpel: de levens van kinderen veranderen. Voor hem is God een belangrijke factor in zijn leven, maar ook zijn afkomst (Nederlandse moeder en Ghanese vader).

 

Hij besloot daarom een serie van projecten te steunen, om te beginnen een project in Ghana. Het project was gericht op blinde en dove kinderen. Naast zijn financiële bijdrage is Memphis ook een inspiratiebron voor de kinderen die ondanks hun beperking toch hun unieke talenten kunnen ontwikkelen mede door zijn inzet.

 

Fox Sports maakte een mooie documentaire over zijn trip naar Ghana. Ik zou je echt kunnen aanbevelen om deze te bekijken. Ook omdat het je zoveel mooie lessen kan leren, niet alleen over sport, maar ook over het leven. Het laat op een hele mooie manier zien wat sport los kan maken.  Hieronder een videoclip die Memphis en rapper Winne opnamen in Ghana, ook met een rol voor de blinde en dove kinderen.

 

 

 

Giants of Africa

Net zoals Memphis een bijzonder verhaal heeft, heeft Masai Ujiri, de president van het NBA team de Toronto Raptors dat ook. Masai heeft naast zijn drukke bestaan een sociaal initiatief om door middel van basketbal kinderen in Afrika te inspireren om een beter leven te creëren voor zichzelf en anderen.

 

 

 

 

Samenvatting

Dit artikel begon met de vraag of topsport belangrijk is. Hieronder de samenvatting van het artikel en het antwoord op deze vraag.

 • Topsport is op dit moment bijna niet weg te denken uit onze samenleving.
 • Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen van mening zijn dat de middelen die nu naar topsport gaan beter in andere zaken worden gestoken, zoals onderwijs.
 • In mijn ogen is topsport belangrijk om verschillende redenen. Hierboven heb ik 10 redenen gegeven waarom het belangrijk is.
 • De vraag waarom topsport belangrijk is heeft ook een mentaal aspect.
 • Als je weet wat topsport voor jou betekent kan dit een extra vorm van inspiratie en motivatie voor jezelf worden.

 

 

Tot slot – mijn uitdaging voor jou

De vragen die ik je graag zou willen stellen zijn;

 

 1. Vind jij topsport belangrijk? Waarom?
 2. Zo ja, wat betekent topsport voor jou?
 3. Heb jij al nagedacht over jouw eigen waaromvraag?

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *