Wat is Mastery?

Wat is Mastery?

Wat is Mastery?

Het boek Mastery van George Leonard kan ik iedereen aanraden. Of je nu een student, sporter, manager of kunstenaar bent. Leonard laat zien waar het om gaat als je echt goed wilt worden in iets. Bijna alle toppers zoals topsporters hebben bewust of onbewust de stappen van mastery gevolgd.

 

Of het nu Bill Gates, Lionel Messi of Michael Jordan is. Allemaal hebben ze de stappen van Mastery doorlopen en doen dat nog steeds. De eerste les van Mastery is namelijk dat je nooit bent uitgeleerd! Mastery is een proces dat je leven lang duurt.

 

Hoe doe je dat, echt goed worden in iets? Wat zijn de obstakels waar je mee te maken krijgt om een master te worden? Ik geef hieronder een paar hoogtepunten uit het boek.

 

Overnight Success

Hij heeft het erover dat de media het doet lijken alsof mensen uit de entertainment wereld of sportwereld opeens goed zijn. Van de ene op de andere dag staan ze er. Maar ook soaps en televisieseries gaan van het ene hoogtepunt naar het andere hoogtepunt.

Maar dit is niet realistisch. Dit is niet hoe het in het echte leven werkt. Om echt heel goed te worden in iets moet je heel hard werken.  Je maakt een tijdelijke groeispurt door en vervolgens lijkt het alsof je niet vooruit gaat. Dit noemt Leonard het plateau.

Hieronder een filmpje van comedian/acteur Kevin Hart die bij Oprah vertelt wat er voor nodig is om een ”overnight success” te worden.

 

Vielen de volgende dingen jou ook op? Hart zegt: hard work pays off. Het duurde voor hem 18 jaar (!) om een overnight success te worden. Oprah zegt: je hebt de 10.000 uren erin gestopt

Kortom je moet leren om het plateau te waarderen. Blijf doorgaan met trainen en oefenen om jouw vaardigheden te verbeteren. Mastery is een proces. Het is niet iets wat je voor een maandje doet en daarna weer wat anders in het geval van Kevin Hart zelfs 18 jaar!

 

De sleutel om echt goed te worden is..

De Master weet dat de sleutel om echt goed te worden OEFENEN is. Dit klinkt saai en simpel. Maar de master weet dat dit de enige weg is. Hij omarmt het proces. Hij weet wat hij elke dag moet doen om beter te worden om zijn uiteindelijke doel te halen.

Leonard heeft het over een oud Martial Arts gezegde dat zegt: De master is degene die elke dag 5 minuten langer doorgaat met trainen dan de rest.

Als je de beste atleten bestudeert zal je zien dat zij vaak degene zijn die de meeste uren aan training hebben gemaakt. De eerste op het veld zijn en de laatste die vertrekken.

 

Weerstand

Een van de grootste obstakels is de weerstand uit jouw omgeving. Mensen die het beste met je voor hebben, maar die jou misschien onbewust tegen proberen te houden op je weg om een master te worden. Wees je hier bewust van en blijf doorgaan met het bereiken van je doel. Omarm het proces. Blijf oefenen!

 

De vijf sleutels van Mastery

In het boek worden de vijf basiselementen genoemd die belangrijk zijn voor mastery.

 

Coaching

  1. Zoek een goede mentor/leraar/coach. Een boek, cursus of YouTube instructies zijn niet genoeg. Mastery kan gaan om een proces van jaren. Het is daarbij belangrijk om de juiste coach te hebben die jou kan helpen met het bereiken van jouw doel.

Oefenen

  1. De echte master blijft leren. Er is altijd wel een nieuwe techniek of een betere manier te vinden die jou kan helpen om beter te worden. Probeer de training een gewoonte te maken, hierdoor wordt trainen een automatisme en kost het minder wilskracht.

Geef je over

  1. Durf fouten te maken. Het kan voorkomen dat je geen fouten durft te maken waardoor je uiteindelijk helemaal niets doet. Wees daar niet bang voor, maak fouten en leer daarvan.

Intentie

  1. Dit principe komt sterk overeen met mentale training. Intentie gaat erover dat je volledig gefocust moet zijn op wat je wilt bereiken. Zo zei Arnold Schwarzenegger dat het meer waard is om 1 herhaling met gewichten te doen met volledige focus, dan 10 herhaling zonder focus. Dit zei Schwarzenegger toen hij trainde om Mister Olympia te worden  en uiteindelijk won.

Zoek het randje op

  1. Zoek bij alles wat je doet het randje van je kunnen op. Sommige mensen hebben het over de stretchzone. Hierdoor zorg je dat je blijft groeien!

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *