17 Lessen die je kunt leren van Kobe Bryant

Kobe Bryant Mindset

17 lessen van Kobe Bryant – de regels van succes

In deze post wil ik graag met jou de lessen delen die ik van Kobe Bryant heb geleerd. Waarom de lessen van Kobe Bryant delen, vraag je je misschien af? Wat valt er van Kobe Bryant te leren? 

 

Dat zal ik je vertellen!

 

Kobe Bryant gaat er na dit seizoen mee stoppen. Na 20 seizoenen in de NBA stopt vijfvoudig kampioen ermee.

 

Toen ik hoorde dat Kobe ermee ging stoppen kon ik het eerst niet geloven omdat ik altijd dacht (en ook wel een beetje hoopte) dat hij net als Michael Jordan, voor een zesde keer kampioen zou worden in de NBA.

 

Waarschijnlijk zal dat nooit gebeuren, maar Kobe kan met opgeheven hoofd stoppen. Hij weet dat hij er alles aan heeft gedaan om net als Jordan die zesde titel te winnen.

 

En als ik zeg dat hij er alles aan heeft gedaan om kampioen te worden, dan bedoel ik ook echt alles :D. Dit is wat hem uniek maakt in mijn ogen.

 

Letterlijk het onderste uit de kan halen!

 

De beste versie van jezelf worden

Je volledig potentieel benutten of de beste versie van jezelf worden. Dat is wat Kobe heeft gedaan.

 

Kobe is niet voor niets zo goed geworden. Hij heeft meer uren getraind dan 99.9% van al zijn collega’s. Hij heeft tienduizenden uren getraind.

Hij heeft zichzelf harder gepusht om de beste speler ooit te worden en hij heeft altijd nagestreefd om te blijven leren. Niet alleen in zijn sport, maar ook in zakendoen!

 

Unieke Mindset

In mijn ogen heeft Kobe Bryant een unieke mindset. Een mindset waar je als sporter veel van kan leren, maar ook als carrière man of vrouw, student of gewoon als mens.

 

Een aantal van de lessen die ik heb geleerd van Kobe heb ik hieronder verzameld en ik hoop dat jij, net als ik, geïnspireerd en gemotiveerd wordt door zijn unieke mindset!

 

#1 Wat Kobe heeft geleerd van Bill Clinton en Michael Jackson

Kobe leert graag van de allerbeste. In dit geval had hij de kans om van Bill Clinton te leren. Kobe vroeg hem onder andere met welke uitdagingen Clinton te maken kreeg als wereldleider. Maar ook welke boeken hij leest. Kobe en Clinton zijn allebei echte leiders. Over leiders wordt er wel eens gezegd:

 

Leaders are readers

 

Kobe had ook de kans, vroeg in zijn basketbalcarrière, om van Michael Jackson te leren. Hoe traint Michael Jackson en wat inspireerde hem? Hoe leerde Michael Jackson? Hij legde Kobe alles uit. Stap voor stap, het hele proces.

 

Dit is een les dat je als sporter niet alleen van andere sporters kunt leren, maar ook van professionals uit andere vakgebieden. Probeer erachter te komen wat ze lezen, wat hen inspireert, hoe ze leren etc. Stel vragen en wees nieuwsgierig!

 

 

#2  De mentor Michael Jordan

 

Een mentor, coach of een trainer is perfect als jij sneller resultaat wilt boeken. Wanneer je advies krijgt van iemand die de dingen heeft bereikt die jij ook wilt bereiken kun je jouw doelen veel sneller behalen. In het geval van Kobe was er 1 man van wie hij uitzonderlijk veel kon leren, Michael Jordan.

 

De les je hier van Kobe kunt leren is o.a. :

  • Leer van een mentor
  • Maak doelen voor jezelf

 

# 3 De Zenmaster Phil Jackson en de mindfulnes van basketbal

 

Phil Jackson is één van de meest succesvolle basketbalcoaches ooit. Hij is de coach van Michael Jordan geweest en van Kobe. Coach Jackson leerde Kobe op een ‘’mindfulnes’’ manier basketballen.

 

Daarnaast leerde hij zichzelf analyseren, waardoor hij 3 stappen vooruit kon denken op het veld. Hierdoor leek het spel leek wel in slow motion te gaan.

 

Hij zocht ook actief naar informatie, naar mensen die hem meer konden vertellen over het spel. Hij belde experts (die hij niet eens kende) voor advies. Kobe wilt blijven leren!

 

 

# 4 Kobe’s advies: Wees jezelf + als je het niet weet dan…

 

Als je iets niet weet dan moet je het vragen aan iemand die het wel weet. Dit klinkt heel simpel. Toch maken jij en ik het wel eens lastig voor onszelf. Kobe belt gewoon mensen op en vraagt hen om advies. Hij stelt vragen zoals:

 

  • Hoe run jij jouw bedrijf?
  • Hoe heb jij jouw bedrijf opgebouwd?

 

Wie belt Kobe dan?

  • Mensen (leiders) van Nike zoals Mark Parker en Phil Knight
  • Jony Ive (Apple)
  • Oprah Winfrey ( eigenaar van OWN televisie netwerk)
  • Arianna Huffington (Huffington post)
  • Hillary Swank (actrice)

 

Kobe’s marketing advies: ‘’Wees jezelf’’

 

# 5 Niemand werkt harder dan Kobe

 

Hij schaafde ooit een stuk van zijn schoen om een honderdste van een seconde sneller te kunnen reageren op het veld. Hij is altijd de eerste tijdens trainingen + wedstrijden.

 

Bekijk in dit filmpje nog meer feitjes over zijn uitdagende werkethiek

# 6 Blijf leren (fundamentals) + Kobe Inc.

 

Soms zeggen ze dat atleten dom zijn. In het geval van Kobe is dat moeilijk te geloven. Hij neemt zelfs extra lessen om de principes van ondernemerschap te begrijpen. Hij weet dat de fundamentals belangrijk zijn. Dat is niet alleen in sport het geval, maar ook in ondernemerschap.

 

# 7 Business = Business

 

Business = Business zegt hij. Je moet ervoor vechten wat je marktwaarde is. Dat is iets waar je als prof sporter mee te maken zult krijgen. Dit is ook het geval als je een eigen bedrijf hebt. Wat zijn jouw diensten of goederen waard? Maar dit principe geldt ook als je onderhandelt over jouw contract bij jouw werkgever. In dit geval heb je ook te maken met jouw eigen marktwaarde.

 

 

# 8 t/m 17 – De regels van succes

 

Het onderstaande filmpje geeft een mooie opsomming van de regels van succes die Kobe Bryant heeft toegepast in zijn carrière.

 

# 8 Maak opofferingen

# 9 Een stap per keer

# 10 Vertrouw op jouw skills

# 11 Gebruik jouw littekens als wapen

# 12 Focus op elke dag

# 13 Wees niet bang voor confrontatie

# 14 Wees competitief wanneer het moeizaam is

# 15 Blijf doorgaan

# 16 Leer te excelleren als buitenstaander

# 17 Daag jezelf uit

 

Tot slot

In mijn ogen is de rode draad in Kobe’s carrière zijn wil om te blijven leren geweest. Als hij niet de antwoorden heeft, dan gaat hij opzoek naar iemand die ze wel heeft. Hij belt mensen zomaar op en vraagt hen om advies. Hij volgt lessen en blijft zichzelf uitdagen om telkens beter te worden.

 

Welke les van Kobe Bryant is jou het meest bijgebleven?

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *