Workshop business mindset

Workshop business mindset Patrick Frimpong

Workshop business mindset

 

Eind september heb ik voor een groep enthousiaste vrouwelijke ondernemers een workshop gegeven met het thema mindset. Tijdens de workshop had ik het over de gelijkenissen tussen ondernemerschap en topsport. In de workshop lag de focus op het leren van technieken om mentale topprestaties te leveren net als topsporters dat doen. In dit bericht deel ik een aantal hoogtepunten van de workshop.

 

Omdat ik er van overtuigd ben dat je geen topsporter hoeft te zijn om je mindset te trainen geef ik ook regelmatig presentaties aan het bedrijfsleven. Maar wil je echte stappen zetten dan moet er ook gewerkt en geoefend worden. Hieronder een aantal van thema’s en oefeningen die we hebben gedaan tijdens de workshop.

 

Focus op het proces

In onze samenleving zijn we vaak gericht op het eindresultaat. We zien prachtige beelden van het omhoog houden van de beker na het winnen van het kampioenschap of het lanceren van een nieuw product. Dit zijn vaak de gevolgen van een proces. Maar het proces is wat het gewone publiek, de buitenstaanders niet zien. Wij zien niet alle uren die de Franse voetbalploeg heeft getraind om het WK te winnen. Wij zien niet alle uren die gemaakt zijn om de nieuwe Iphone te ontwikkelen. Maar juist deze uren zijn cruciaal om tot een succesvol eindresultaat te komen.

De vraag die deze workshop ook centraal stond was; wat doen deze top presteerders (mentaal) zodat zij zulke geweldige resultaten boeken? Een eerste conclusie is dat top presteerders focussen op zowel een einddoel als het proces, maar dat is pas het begin!

 

Workshop mindset Patrick Frimpong

Workshop mindset

 

Groei mindset

Een van de eigenschappen die we kunnen ontwikkelen is een groei mindset. Onderzoekers hebben ontdekt dat succesvolle mensen een groei mindset hebben. Mindset is een combinatie van een manier van denken en geloofsovertuigingen m.b.t. onszelf. Deze groei mindset kunnen we zelf ontwikkelen door bijvoorbeeld steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan, buiten onze comfortzone te trainen en openstaan voor feedback. Tijdens de workshop werden er ook oefeningen gedaan om de groei mindset te trainen.

 

De wet van 1%

In de workshop was er ook aandacht voor de wet van 1%. Deze ”wet”’wordt ook wel de wet van kleine verbeteringen genoemd. De wet van de kleine verbeteringen wil zeggen dat als je een groot resultaat wilt boeken, klein moet beginnen. Het is vaak lastig om in een keer 100% procent verandering te zien, maar elke dag 1% verandering is te overzien. Deze manier van denken is niet nieuw. De wet van de kleine verbeteringen ken je misschien wel onder de noemers;

 

  • Kaizen
  • Marginal Gains
  • Compound effect
  • The Slight Edge
  • Sneeuwbaleffect

Een voorbeeld van de wet van 1% zien we terug in het principe van Kaizen. Wetenschappelijke studies laten zien dat Kaizen kan helpen bij het ”emotionele welzijn” van werknemers. In de psychologie wordt het principe van Kaizen ingezet om bijvoorbeeld situaties waar we tegenop kijken makkelijker te maken, zodat we uiteindelijk wel het gewenste resultaat behalen. Denk aan situaties waarin we geen motivatie hebben of geen vertrouwen hebben dat iets gaat lukken.

 

Stel dat je elke dag een half uur wil hardlopen, maar dit heb je nog nooit gedaan. Je hebt geen motivatie en kijkt als berg op tegen de doelstelling die je voor jezelf hebt gezet. Begin daarom eerst met een kleine eerste stap. Begin bijvoorbeeld eerst met een rondje om het huis. Vervolgens een rondje in de wijk. Uiteindelijk groei je naar het half uur per dag toe, maar dit doe je door elke keer een kleine verbetering te maken.

 

 

 

Ter afsluiting

Hierboven heb ik tipje van de sluier opgelicht van de oefeningen en onderwerpen die centraal stonden in de workshop. In totaal waren we 3 uur bezig en werden er serieuze stappen gemaakt!

Tot slot kregen alle deelnemers van de workshop een worksheet waarmee ze hun eigen actieplan konden samenstellen. Door het actieplan te volgen kunnen de deelnemers hun business mindset trainen en tot nieuwe topprestaties komen met hun onderneming.

Wil jij ook een workshop volgen om je mindset te trainen? Laat het mij dan weten via info@topsportbrein.nl

Patrick

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *