Focus op mindset – Mijn verhaal

focus op mindset topsport

Focus op mindset

Ik wil je wat meer vertellen over mijn verhaal. Ik wil je wat vertellen over de obstakels en de lessen die ik heb geleerd. Wat maakt de top één procent succesvol in topsport, is de vraag die mij al jaren bezighoudt. Een van de eerste lessen die leerde was dat succesvolle sporters op een andere manier denken. Hun mindset is wat voor een groot gedeelte het verschil maakt. Focussen op mindset is dus wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. In dit bericht deel ik met jou een aantal van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd als topsporter en coach.

 

Al mijn bevindingen kon ik door mijn eigen onderzoek zelf toepassen als topsporter. Maar gaandeweg wilde ik ook andere topsporters helpen en met de lessen die ik heb geleerd kan ik dat nu doen via Topsport Brein.

 

Een tijdje geleden schreef journalist Luc Reuvers een artikel over mij in het Algemeen Dagblad. Door zijn vragen werd ik aan het denken gezet en werd ik weer even bewust gemaakt van de dingen die ik heb meegemaakt als topsporter. Als je op een groot toernooi of een belangrijke wedstrijd speelt kunnen veel dingen langs je heen gaan. Hopelijk ben je dan volledig met de wedstrijd bezig en is er geen tijd om alle randzaken in je op te nemen. Door het artikel in de krant kan ik nu terugkijken op de mooie periode en lessen die ik heb geleerd.

 

Mijn focus ligt al een paar jaar op het ontwikkelen van een groei mindset. Nu kan ik dat veel bewuster doen dan vroeger. Vroeger ging dit veel meer onbewust, maar als ik er nu op terugkijk was ik er onbewust wel mee bezig. Hieronder wil ik een aantal van de lessen delen die ik zelf als topsporter heb toegepast om tot topprestaties te komen.

 

Focus op een duidelijk doel – World Tour spelen

In het 3×3 basketbal is een World Tour een grote eindronde. Tijdens een World Tour komen de beste teams van de wereld samen om uit te maken wie het beste 3×3 team is. Toen ik met mijn team besloot om fanatiek 3×3 te spelen hadden we een duidelijk doel en dat was het spelen van een World Tour. Alleen kan je jezelf niet zomaar opgeven om mee te doen met zo’n World Tour. Dat moet je verdienen! Er gaan vaak minimaal twee toernooien aan vooraf om jezelf te plaatsen voor een World Tour.

 

Een aantal jaren geleden waren we in het 3×3 basketbal zelf verantwoordelijk voor het trainen, hoe vaak je traint, wat je traint, met wie, hoe lang etc. Ons team kwam overal vandaan in Nederland; Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Dus wij hadden veel vrijheid, maar daarin lag gelijk een gevaar. Want het is heel makkelijk om te zeggen we trainen niet en we gokken erop dat we ons wel plaatsen. Gelukkig hadden we allemaal de drive om echt te winnen en ons te plaatsen voor een World Tour. Daarin moesten we ook andere (leuke) dingen opofferen. Maar doordat we heel duidelijk wisten wat we wilden bereiken werd het makkelijker om op ons doel te focussen.

 

Product doel en proces doel

Het (product) doel was het spelen van een World Tour, maar hoe konden we dat bereiken? Het was nu tijd om te bepalen hoe we dat gingen doen (proces doelen). Zoals ik al eerder zei was ik me toen nog niet bewust van product doelen en proces doelen, maar onbewust deden we het wel op deze manier. Met het team bepaalden we;
– Hoe vaak gaan we trainen?
– Wat trainen we precies?
– Welke aanvallen / plays gaan we leren (patronen)?
– Hoe gaan we verdedigen?
– Hoe spelen de topteams? Zijn er dingen we van ze kunnen ”stelen”?

 

Rekening houden met obstakels

Als je grote doelen wilt bereiken is het ook belangrijk om rekening te houden met obstakels. Hoe duidelijker je voor jezelf hebt omschreven wat mogelijke obstakels kunnen zijn hoe makkelijker het uiteindelijk wordt om deze obstakels te overwinnen. Wij hielden o.a. rekening met;
Beginnen wij met de bal of laten we de tegenstander met de bal beginnen (als we de optie hebben om te kiezen)? Dit was belangrijk omdat als jouw team met de bal begint in het 3×3 basketbal en het wordt verlenging, dan mag de tegenstander in de verlenging met de bal beginnen. Het team dat dan de eerste twee punten maakt heeft dan gewonnen. Een driepunter telt in het 3×3 basketbal voor twee punten. Dus als de tegenstander in de verlenging met de bal mag beginnen en ze scoren meteen een driepunter dan is de wedstrijd afgelopen en heb je verloren.
Dit is een voorbeeld van ”kleine” dingen en mogelijke obstakels waar we rekening mee hielden.

 

 

We stonden elke week op Schiphol

Uiteindelijk ging het zo goed dat we toernooi op toernooi wonnen of kwalificeerden voor een volgende ronde. Het ging zelfs zo goed dat we elkaar een periode lang iedere week zagen om doordeweeks te trainen en ieder weekend op Schiphol zagen om naar een toernooi te gaan. Praag, Istanbul en Lausanne waren o.a. de bestemmingen. Mede door onze vastberadenheid was het gelukt ons te kwalificeren voor de World Tour in Lausanne!

 

Topsporter Patrick Frimpong

World Tour in Lausanne

 

Leren van feedback – wedstrijden analyseren

In de eredivisie basketbal is het gebruikelijk om wedstrijden terug te kijken met het team en te analyseren wat er afgelopen wedstrijd goed en slecht is gegaan. Er wordt dan gekeken naar het totale team, maar ook naar de individuele spelers.
In het 3×3 basketbal, wat net iets anders is dan 5×5, zag ik dat de echte topteams ook heel actief bezig waren met het analyseren van wedstrijden. Sommige teams gingen na een gewonnen wedstrijd meteen terug naar het hotel en keken dan direct de gespeelde wedstrijd terug om te zien wat er mis ging of juist goed ging.

 

Als je echt vooruitgang wil maken moet je leren van je fouten en weten wat goed ging. In het basketbal worden vaak de wedstrijden opgenomen zodat je deze later terug kunt zien. De NFL-speler Tom Brady doet bijna niets liever dan wedstrijden analyseren en kijken hoe hij beter kan worden. In het boek Mindset vertelt Carol Dweck dat mensen met een groei mindset heel erg openstaan voor feedback. Ze zien dit als een kans om beter te worden en te groeien.

 

Als jij ook een groei mindset wilt ontwikkelen dan moet je dus bewust feedback opzoeken. Dat kan je doen in de vorm van wedstrijden terugkijken en analyseren. Maar je kunt ook coaches of spelers met meer ervaring dan jij (de zogenoemde veteranen) vragen hoe jij kunt verbeteren.
Waar heb je invloed op?

 

We hebben met zoveel invloeden van buitenaf te maken dat het soms lastig is om te focussen. Maar het zijn niet alleen de invloeden van buitenaf waar we mee te maken hebben, ook de dingen die we tegen onszelf zeggen en wat er allemaal in ons hoofd omgaat. Een tip is om je heel bewust te worden van de dingen waar je wel en geen invloed op hebt.
Iets waar je wel invloed op hebt is jouw manier van denken. Jouw manier van denken is te trainen door bijvoorbeeld de lessen toe te passen van mindset.

Trainen buiten je comfortzone – ”Mijn longen stonden in de fik”

Hoe sterker de competitie hoe meer je moet doen om effectief te zijn. Ik merkte dit bijvoorbeeld aan het verschil tussen de overstap van 5 tegen 5 basketbal naar 3×3. Het spel ging nog veel sneller en ik moest in het begin erg wennen aan het conditionele gedeelte van het spel. Het was ook nog eens veel harder en je mocht veel fysieker spelen. In het begin van 3×3 heb ik een paar keer het gevoel gehad dat mijn longen in de fik stonden haha :D.

Maar ik besloot in de sportschool meer aandacht te besteden aan het conditionele aspect en het duw en trek werk tijdens het 3×3 basketbal. En hoe harder ik trainde op deze onderdelen hoe ”makkelijker” het uiteindelijk werd.

 

Een van de mooiste momenten – winnen van de wereldkampioen

In het artikel van het Algemeen Dagblad werd mij gevraagd wat het mooiste moment was uit mijn basketballoopbaan. Om eerlijk te zijn vind ik dat lastig om te zeggen omdat ik zoveel mooie momenten heb meegemaakt. Maar als ik iets moet noemen is het o.a. het winnen van toenmalig wereldkampioen Servië tijdens een 3×3 toernooi in (Odense) Denemarken.

Kampioen Patrick Frimpong 3x3

Kampioen in Odense (uitreiking door NBA-speler Andre Drummond)

 

Als ik er nu op terugkijk hebben al die grote en kleine stappen er toe geleid dat we konden spelen op een World Tour en konden winnen van de wereldkampioen. Nu ik een paar jaar verder ben kan ik nog veel bewuster focussen op deze stappen in mijn coaching en mijn persoonlijke doelen.

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *