14 lessen die je kunt leren van Johan Cruijff

14 lessen van Johan Cruijff

Johan Cruijff

 

Ken je die reclame, think different, van Apple? Johan Cruijff dacht ook anders. Dat is wat hem uniek maakte en daarom behoort hij in mijn ogen tot een van de grootste, zo niet de grootste, Nederlandse sporter ooit. In deze post laat ik je zien wat je als sporter kunt leren van Cruijffs manier van denken.

 

Ondanks dat er al zoveel over hem is geschreven de afgelopen jaren en vooral de afgelopen tijd, wilde ik toch wat schrijven. Mocht je willen weten waarom ik dan toch dit stuk heb geschreven dan moet je vooral het onderstaande stukje lezen. Zo niet skip dan meteen naar de tips!

 

 

Waarom heb ik iets over hem geschreven?

Als er al zoveel mooie dingen zijn gezegd, wat moet ik dan nog over Johan Cruijff schrijven?  Waarom zou ik iets over hem schrijven?

Eigenlijk wilde ik al heel lang iets over hem schrijven. Onder andere over zijn leiderschap en zijn inzicht. Toen hij overleed wist ik dat ik sowieso iets moest schrijven.

 

Ik had het met mensen erover wie er in de wereld de bekendste Nederlandse naam is. We kwamen tot de conclusie dat Johan Cruijff toch wel de grootste naam moet zijn in het buitenland. Met Heineken natuurlijk als bekend Nederlands merk.

 

Persoonlijk merkte ik het ook bijvoorbeeld toen ik in Frankrijk speelde. Vooral de iets oudere generatie vond het geweldig om over het Nederlands elftal van vroeger te praten en natuurlijk nummer 14, Johan Cruijff.

 

Ondanks dat ik nooit hele wedstrijden van hem heb gezien, spreken de videobeelden voor zich. Snelheid, inzicht, techniek en leiderschap om maar eens wat te noemen. Soms doet zijn manier van spelen me denken aan de stijl van Messi.

 

Waar ik hem vooral van ken zijn de verhalen en de analyses die hij gaf over wedstrijden op televisie. Dat was iets wat ik moest zien! Niemand praatte zoals Cruijff, niemand die ik kende dacht zoals hij. Wat een gekke dingen zei hij af en toe, maar soms ook heel… logisch.

 

En toen ik de afgelopen week nadacht waar ik het dan precies over wil hebben deze post bedacht ik me dat zijn manier van denken uniek was. Dat is wat hem onderscheidde van alle anderen. Dat is waarom hij genoemd wordt in rijtjes met de beste voetballers ooit. En door velen betiteld wordt als grootste Nederlander ooit.

 

 

 

14 tips van Johan Cruijff

Wat zou je als sporter kunnen leren van Cruijffs manier van denken? Dat is waar de volgende tips over gaan. Zijn unieke mindset! Ik heb wel eens gehoord over Johan Cruijff dat hij ook niet altijd wist wat hij nou precies zei en bedoelde. Hoe dan ook klonk het vaak mooi en filosofisch. In veel van zijn uitspraken kan je een boodschap vinden, lering uit trekken en praktisch toepassen.

 

 

1 Positiviteit

 

Elk nadeel heeft zijn voordeel

 

Dit was een van de meest bekende uitspraken van Cruijff. Deze instelling brengt letterlijk een groot voordeel met zich mee. Want het heeft volgens onderzoek voordelen om een positieve instelling te hebben. Er is ooit eens een studie gedaan door Martin Selligman, een van de grondleggers van positieve psychologie.

Hij deed onderzoek naar wat het effect was van positief denken op een sportteam. Het bleek dat het team dat het meest positieve dacht over de wedstrijd een grotere kans had om te winnen en uiteindelijk een beter seizoen had.

 

2 Houd het simpel

 

Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.

 

Het is zo grappig om te zien dat mensen die op een hoog niveau sport beoefenen het laten lijken of het heel simpel is wat ze doen. In coaching wordt ook wel eens het KISS prinicpe gebruikt, wat staat voor keep it simple stupid.

 

 

3 Timing

 

Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.

 

In wedstrijden is timing ontzettend belangrijk. Door veel te trainen, te analyseren en wedstrijden spelen kan je timing beter worden. Het gaat echter niet vanzelf!

 

4 Doen

 

Je moet schieten, anders kun je niet scoren.

 

Een andere grote sportman, ijshockeyer Wayne Gretzky, zei ooit: You miss 100% of the shots you don’t take. Je moet soms gewoon actie nemen en niet bang zijn om ervoor te gaan. Just do it!

 

5 Werk

 

Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou.

 

Ik vind dit een mooi principe en niet allen voor sport. Als je iets hebt gevonden waarvan je houdt kan niets je meer tegenhouden om zoveel mogelijk te groeien als sportman of gewoon als mens.

 

6 Ervaring

 

Ervaring. Dat heb je of dat heb je niet.

 

Er wordt weleens gezegd dat ervaring met de jaren komt. Ik geloof dat ervaring ook kan komen door meer te trainen en meer te analyseren. Hoe meer je dat doet hoe sneller je ervaring op kunt doen.

 

7 Fouten

 

Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.

 

Ik denk dat je wel fouten moet kunnen maken. Maar als je realiseert dat je wellicht een fout gaat maken, zou Johan Cruijff zeggen dat je dat niet moet doen! Het klinkt allemaal zo simpel, maar het is extra moeilijk. Bewustwording is belangrijk hierin. Bewust zijn van je eigen handelen en niet alles op de automatische piloot doen. Dit is ook een principe in mindfulness waarin je in het nu moet leven, waardoor je extra gefocust bent.

 

 

8 Toeval

 

Toeval is logisch.

 

Bij deze uitspraak zou ik kunnen raden wat hij hiermee bedoelt, maar het blijft giswerk. Wat zou hij hier precies mee bedoelen? Wie het weet mag het zeggen.. Wiskundige hebben het ook wel over kansberekening. Hierin wordt berekend hoe groot de kans is op een bepaalde uitkomst.

 

 

9 Begrijpen

 

De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan.

 

Als ik de bovenstaande uitspraak zie dan moet ik denken aan Socrates. Want Socrates zei ooit; ik weet dat ik niets weet. En daarom wist hij dat hij slimmer was dan mensen die beweerden dat zij wel alles wisten. Hij stelde net zolang vragen tot de mensen die beweerden alles te weten, toe moesten geven dat ze het eigenlijk ook niet wisten.

 

Ik weet overigens niet of Cruijff dat bedoelde met deze uitspraak, maar het klinkt wel goed :D. Wat ik wel weet is dat basketbal coach Phil Jackson zegt dat we alles moeten benaderen met een beginners mind. Dit is een mindfulness techniek waarmee je sport en dingen in het leven kan benaderen alsof alles nieuw is. Hierdoor ben je meer in het nu en meer gefocust op dit moment.

 

 

10 Leren

 

Het is het verstandigste om zoveel mogelijk te luisteren, want dat is goed voor je algemene ontwikkeling, als je er tien procent van leert, dan ben je de anderen al een eind voor.

 

Sommige mensen zeggen ook wel; je hebt niet voor niets twee oren en maar een mond. Dus daarom moet je twee keer zoveel luisteren als praten.

 

Niet alleen in sport is het zo maar in het leven is het belangrijk dat we blijven luisteren en dat we open staan om nieuwe dingen te leren en leren van feedback die we krijgen.

 

 

11 Actie

 

Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.

 

Soms moet je gewoon in actie komen. Dan moet jij degene zijn die initiatief neemt.

 

12 Je best doen

 

Wij hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden.

 

Ik vind dit een van de mooiste uitspraken. Als je namelijk weet dat je alles hebt gedaan wat je kon om je doel te bereiken dan weet je dat er niet meer mogelijk was.

 

Basketbal coach John Wooden werd ooit gevraagd wat zijn definitie van succes is en zei:

 

‘’Success is peace of mind which is a direct result of self-satisfaction in knowing you did your best to become the best you are capable of becoming.’’

 

 

13 Wie zoekt – zal vinden

 

We zijn op zoek gegaan naar de overwinning en dan kom je hem vanzelf tegen.

 

Deze uitspraak lijkt op punt elf. Soms moet je gewoon actie ondernemen!

 

14 Het hoofd

 

Voetbal speel je met het hoofd, want de bal is vlugger dan de benen.

 

Deze laatste uitspraak sluit goed aan bij de filosofie van Topsport Brein. Een goede sportprestatie leveren gaat verder dan alleen het fysieke. Vaak begint succes in het hoofd. Wil je succesvol worden dan is een sterke mindset super belangrijk.

 

 

Tot slot

 

Cruijff zei heel vaak, ‘’maar dat is logisch.’’

 

Als je deze uitspraken hebt gelezen dan klinkt bijna alles logisch en voor de hand liggend. Maar zoals zoveel dingen is het lastig om deze principes en logische wijsheden toe te passen in je leven.

 

Ik denk dat op het moment dat je het probeert toe te passen en bewust bent van deze lessen, je mooie stappen kunt maken in sport en in het leven.

 

Door zijn logica toe te passen als voetballer en trainer is hij heel veel mensen te slim af geweest en heeft hij geweldige prestaties geboekt.

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *