Leer omgaan met wedstrijddruk en wordt onverslaanbaar

Hoe gaat het beste sportteam aller tijden om met wedstrijddruk? Ik heb het over de rugby spelers van de All Blacks. Door veel kenners worden ze nu bestempeld als het beste sportteam aller tijden, maar dit is niet altijd zo geweest.

Deze mannen waren niet altijd zo succesvol ondanks hun status als favoriet op belangrijke toernooien. Maar het lukte ze gek genoeg niet om deze grote toernooien te winnen.

Waar lag het aan?

Veel spelers hadden last van wedstrijddruk

Het bleek dat veel van de spelers moeite hadden met presteren onder druk. Zelfs aanvoerder Richie McCaw gaf aan dat hij last had van wedstrijddruk. Hierdoor moesten de spelers en de staf wat verzinnen. Er werd hulp ingeschakeld en de spelers leerden hoe ze konden omgaan met wedstrijddruk door middel van mentale training.

Ze leerden over een principe dat ook wel ‘’red head blue head’’ heet. Door mentale training leerden ze om de perfecte balans te vinden  tussen spanning (red head) en ontspanning (blue head). Mede door deze aanpak wisten de All Blacks hierna direct 2 grote toernooien achter elkaar te winnen en werden als helden ontvangen in eigen land. Voor de All Blacks is inversteren in persoonlijke ontwikkeling ingebakken in hun sportcultuur.

Hun motto luidt dan ook: Better people make better All Blacks.

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *