Ademhalingsoefeningen voor topsporters

Ademhalingsoefeningen voor topsporters

Een van de makkelijkste manieren om direct je sportprestatie te verbeteren tijdens een wedstrijd is het uitvoeren van ademhalingsoefeningen.

Steeds meer topsporters zie je tijdens wedstrijd even bewust een moment pakken om bewust adem te halen. Het klinkt zo simpel bewust ademhalen, maar er komt meer bij kijken dan je denkt.


Mijn doel dit bericht is om je te laten zien hoe eenvoudig het is om je ademhaling te oefenen en hoe je leert om je sportprestaties te verbeteren. Bewust adem halen is namelijk een perfect middel om beter met wedstrijddruk om te gaan, minder stress te ervaren, meer in het moment zijn en meer energie te voelen.


Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de Wim Hof Methode. Misschien heb je al eens zijn ademhalingsoefeningen gedaan. Steeds meer atleten maken gebruik van specifieke ademhalingsoefeningen. Hieronder benoem ik er een paar.

De ideale prestatietoestand en ademhaling


De Amerikaanse sportpsycholoog Jim Loehr ontdekte, toen hij met tennissers samenwerkte, dat het verschil tussen goede en slechte tennissers vooral werd gemaakt tijdens de rust momenten. Goede tennissers wisten optimaal gebruik te maken van alle rust momenten in wedstrijden en kwamen hierdoor tot de ideale prestatietoestand.

De goede tennissers waren heel bewust bezig met de manier waarop ze tegen zichzelf spraken, ademhaling, fysieke gesteldheid en mentale gesteldheid. Loehr zegt dat als sporters tot een ideale prestatietoestand willen komen, ze tot de perfecte balans moeten komen tussen stress en ontspanning. Hoe beter we deze energie managen, hoe beter je gaat presteren. De ademhaling is dus een krachtig middel om direct invloed uit te oefenen op de ideale prestatietoestand.

Bewust ademhalen is het simpelste, maar ook het meest effectieve wat je kunt doen

Novak Djokovic – over hoe hij met clutch momenten omgaat

Novak Djokovic over ademhaling

In het onderstaande interview wordt Djokovic gevraagd hoe hij met clutch momenten omgaat. Clutch momenten zijn bepalende momenten in de wedstrijd zoals een matchpoint of strafschoppen in het voetbal. Djokovic zegt dat het in de clutch momenten begint met bewust ademhalen.

Djokovic zegt dat het hem helpt om beter om te gaan met angsten, druk en ongewenste gedachten waardoor hij met meer plezier kan spelen. Ook zegt hij dat mindfulness en meditatie hem helpt om op topniveau te presteren.

Over de kracht van bewust ademhalen

De kracht van ademhalingsoefeningen

Geloof je niet in het voordeel van ademhalingsoefeningen? Neem dan de proef op de som! In het onderstaande filmpje laat Wim Hof zien wat de kracht van ademhaling is. Door zijn ademhalingsoefening laat hij zien hoe je meer push ups kan doen dan je ooit hebt gedaan.

Minder stress en wedstrijddruk door deze ademhalingsoefening

Als je te veel druk ervaart tijdens de wedstrijd kan het helpen om op de volgende manier te ademen. Vaak als je stress ervaart adem je hoog in plaats van laag en diep in je lichaam. Adem daarom in tot in je buik. Adem 4 seconden in en 6 seconden uit. Het belangrijkste is dat het uitademen langer is dan het in ademen.

De voordelen van door je neus ademhalen

In het onderstaande filmpje legt professioneel surfer Laird Hamilton uit wat de voordelen zijn van het door je neus ademhalen. Door je neus ademhalen tijdens het sporten helpt met het opbouwen van je CO2 tolerantie.

Dit betekent dat je langer door kunt gaan, maar het voorkomt ook hyperventilatie. Een lage CO2 tolerantie wordt ook gelinkt aan meer stress, mentaal niet in balans zijn en ontstekingen in het lichaam.

Een perfecte voorbereiding op wedstrijden

De vechters Rickson Gracie en Kron Gracie staan bekend om hun bijzondere warming up. Ze komen uit de bekendste familie uit de vechtsport ooit en hebben veel innovaties gebracht in de vechtsport. Ik noem het innovaties, maar eigenlijk zijn de stretchoefeningen (yoga) en ademhalingsoefeningen eeuwenoud.

LeBron James en mentale fitness

Ook NBA superster LeBron James staat er om bekend bewust aandacht te schenken aan mentale fitness en ademhalingsoefeningen. Zelfs in een van de NBA finales was te zien hoe hij bewust een moment nam om te focussen op zijn ademhaling.

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *