Mindset – Hoe is Tom Brady zo succesvol geworden?

Tom Brady Boek de TB2 Method

 

Hoe is Tom Brady zo succesvol geworden? Door de Amerikanen worden basketballer LeBron James en de American Footballer Tom Brady gezien als meest succesvolle sporters van deze generatie. Maar waar James zich vooral onderscheidt door zijn atletisch vermogen, is Brady compleet het tegenovergestelde. Dat maakt zijn verhaal ook zo uniek. 

 

Brady is on-atletisch en onderscheidt zich juist door zijn mentaliteit en mindset. In de American Football competitie (NFL) is het eigenlijk een must om atletisch te zijn. Behoor je niet tot deze categorie dan heb je er eigenlijk niets te zoeken. Dat maakt het verhaal van Brady juist zo uniek. Hij bewees dat je  ook de NFL kunt bereiken zonder al te veel atletisch vermogen en zelfs kan uitgroeien tot de beste quarterback ooit.

 

Hoe traint Brady zijn mentaliteit en mindset?

Hoe heeft Brady zijn obstakels overwonnen? Hoe heeft hij alle mensen die ooit aan hem hebben getwijfeld ongelijk bewezen? Hoe kan het dat in een competitie waarin de gemiddelde loopbaan van een speler zes jaar is, Brady al achttien seizoenen speelt en mentaal en fysiek fitter dan ooit is? In deze post wil ik laten zien hoe hij zijn mentaliteit en mindset zo heeft getraind om de top te bereiken.

 

Het zijn lessen die wij ook kunnen toepassen om betere sporters te worden. Brady vertelt veel over zijn tegenslagen, maar ook over de lessen die hij heeft geleerd. De grootste lessen deel ik hier graag met jou.

 

Maar om te weten hoe Brady zoveel successen heeft geboekt (en hoe wij dat ook kunnen doen) moet je iets van zijn verhaal kennen. De normale stappen om de NFL te bereiken is dat je van highschool naar college gaat. Daarna is het voor maar een handjevol spelers weggelegd om naar de NFL te gaan, de hoogste professionele American Football competitie.

 

Toen Brady begon met American Football waren zijn ouders niet overtuigd dat hij ooit ver zou kunnen komen in de sport, maar ze steunde hem wel. Ze dachten dat hij al genoeg kritiek van andere mensen zou krijgen, dus zou het niet helpen om daar nog een schepje bovenop te doen.

 

Een kijkje in het brein van Brady

 

 

 

Wat is de grootste motivatiebron van Brady?

Door wat laat jij je motiveren? Voor Brady was een van de grootste motivatiebronnen het feit dat weinig mensen in hem geloofde. Dat begon al op college. Hij was de dunste quarterback van zijn collegeteam Michigan, maar hij had een doel. Dat doel was startende speler te worden, helaas lukte dat niet meteen. De coach koos niet voor Brady en Brady twijfelde of hij wel de juiste keuze had gemaakt om voor Michigan te gaan spelen.

 

Brady liet het hier niet bij zitten en zocht hulp bij een van de teambegeleiders. Elke week ging hij naar begeleider Greg Harden om mentaal sterker te worden. Brady vertelde aan Harden dat het zijn doel was om startende speler te worden bij Michigan. Harden gaf aan dat hij daar niets aan kon doen, maar hij gaf hem het volgende advies. Zorg dat je voorbereid bent om de beste speler te worden die jij kunt zijn, dan zal je een kans krijgen.

 

Bewijs jezelf hier op Michigan zei Harden, want in Football (een sport die heel blessure gevoelig is) krijg je uiteindelijk wel een kans. Zorg daarom dat je er klaar voor bent als die kans komt!  Zoals Harden had gezegd gebeurde het ook, want Brady kreeg de kans. Toen het moment er was greep Brady die kans en liet het niet meer los.  In zijn derde jaar op school kreeg hij de startende positie. Hij had zijn doel bereikt maar alsnog zat hij elke week in het kantoor van begeleider Harden om zich mentaal voor te bereiden. De basis voor zijn succes werd hier gelegd. Harden zegt in het interview:

 

‘’He was trainable, coachable and hungry to be the best.’’  Harden

 

Harden zag ook dat Bady de lessen mee nam naar het professionele niveau. Een aantal van die lessen die Harden hem meegaf waren;

 

 • Wees klaar
 • Overwin onzekerheid
 • Overwin angst
 • Focus op jouw taak
 • Zorg voor een laserfocus
 • Streef naar perfectie

 

 

Tegenslag als grootste motivatie?

In het boek Chasing Excellence beschrijft Ben Bergeron, trainer van de beste Cross Fit atleten ter wereld, wat er voor nodig is om de top te bereiken. Hij zegt dat het verschil, ook in Cross Fit, mentaal wordt gemaakt. In het boek zegt Bergeron dat sporters zich niet alleen kunnen laten motiveren door de mooie dingen en mooie doelen, maar juist ook dat tegenslagen ons kunnen motiveren.

 

Het laten motiveren door tegenslag zie je keer op keer terug bij elite topsporters. Voor Katrin Davidsdottir was het niet halen van de eindronde van de Cross Fit games een grote motivator. Het jaar daarop haalde ze niet alleen de Cross Fit games, maar ze won gelijk het hele toernooi. Voor Michael Jordan was het niet halen van zijn highschool team een grote motivatiebron. En voor Brady..

 

Voor Brady moest de echte tegenslag nog komen

Voor Brady was de tegenslag die hij had te verduren bij Michigan al een basis voor zijn motivatie. Maar de echte tegenslag moest nog komen. Na zijn periode bij Michigan gaf hij zich op voor de NFL-draft. Dit is de manier om professioneel American Football speler te worden. De verwachting was dat hij in de tweede ronde gekozen zou worden, maar dit gebeurde niet. Uiteindelijk kwam de vierde ronde en zijn naam werd nog steeds niet genoemd.

 

Pas in de een na laatste ronde werd zijn naam genoemd en werd hij gekozen door de New England Patriots. In het onderstaande filmpje vertellen zijn vader en hij over deze gebeurtenis. Zoals je kan zien heeft het veel indruk op hen gemaakt. Brady moest er zelfs om huilen, terwijl het al meer dan vijftien jaar geleden was! Voor Brady was dit zoveel olie op het vuur dat deze gebeurtenis tot op de dag van vandaag hem motiveert.

 

Voor hem is het een les gewest waardoor hij elke dag opnieuw wil laten zien dat hij thuishoort in deze competitie. Maar door deze gebeurtenis wil hij ook iedereen ongelijk bewijzen en de Patriots  bewijzen dat ze de juiste keuze hadden en hebben gemaakt.

 

Zie regel 2 in onderstaande clip ‘’Care Deeply’’ waarin Brady het heeft over deze gebeurtenis.

 

 

 

Wat motiveert jou?

Er zijn veel dingen die ons kunnen motiveren. Veel filosofen en wetenschappers hebben het over twee grote motivators, namelijk pijn of plezier. Basketballer Kobe Bryant legt het in een short story voor kinderen uit als de Light Musings en Dark Musings. Light Musings laten je goed voelen, Bad musings zorgen voor woede. De meeste mensen gebruiken alleen light musings als motivatie, maar zoals Kobe zegt kunnen juist de Dark Musings onze grootste bron van energie en kracht zijn.

 

Twee motivatiebronnen voor Kobe Bryant:

 • Light musings – plezier en blijheid
 • Dark musings – pijn en woede

 

 

 

 

In zijn documentaire Muse legt Bryant (voor volwassenen) uit hoe hij niet alleen bij hemzelf deze emoties kon opwekken, maar ook hoe hij dat bij zijn teamgenoten deed. Voor Brady was de Draft een pijnlijke gebeurtenis die hem tot op de dag van vandaag kan emotioneren. Brady zette echter deze gebeurtenis in als brandstof voor motivatie, net zoals Bryant dit heeft gedaan.

 

 

 

Een obsessie om de beste te worden

In de documentaire Tom vs Time zegt Brady: ‘’What are you willing to do and what are you willing to give up, to be the best you can be?’’ Ik denk dat dit een hele goede vraag is. Want als we goed willen worden of misschien wel de beste sporter willen worden die we kunnen zijn, dan moeten we bepaalde dingen opgeven. Brady heeft heel veel dingen opgeofferd om de top te bereiken. Zoals je ook in de docu ziet, zegt zijn vrouw Gisele Bundchen dat zij vooral bezig is met de kinderen tijdens het seizoen en Brady 100% focus op Football heeft.

 

‘’What are you willing to do and what are you willing to give up, to be the best you can be?’’ Brady

 

Uit de documentaire Tom vs. Time 


In het boek van Brady, de TB2 Method, wordt er een heel hoofdstuk geschonken aan het trainen van het brein. Brady zegt dat het allemaal begint met het hebben van de juiste houding en de juiste mindset. Hieronder wil ik kort een aantal lessen uit het boek delen.

 

Vijf tips van Tom Brady om de juiste mindset te ontwikkelen

 

 1. Heb je alles uit jezelf gehaald?

Brady zegt dat hij altijd zichzelf de vraag stelt of hij het beste uit zijn kunnen heeft gehaald. Daarin maakt het niet uit of hij wint of verliest. Voor hem gaat het hebben van de juiste mindset erom dat je je best doet in het huidige moment en dat je de overtuiging hebt dat je het in de toekomst nog beter kunt doen.

 

Een quote die hij noemt in het boek is die van basketbalcoach John Wooden. Wooden is een van de meest succesvolle basketbalcoaches ooit en omschreef succes als volgt:

 

‘’Success is peace of mind wich is a direct result of self-satisfaction in knowing you did your best to become the best you are capable of becoming.’’   John Wooden

 

 

 1. Zie de uitdagingen als een geschenk

Veel mensen hebben aan hem getwijfeld. Hij heeft veel uitdagingen op zijn pad moeten overwinnen. Voor hem waren die uitdagingen juist manieren om het beste in hem naar boven te brengen. Hij maakt daarom een bewuste keuze om deze uitdagingen te zien als geschenk. Hij heeft daardoor geleerd wat het is om hard te werken. Omdat het succes hem niet is komen aanwaaien.

 

Vorig jaar stond Brady in de finale van de Super Bowl. Hij stond met zijn team drie toachdowns achter. Uiteindelijk wonnen ze de wedstrijd nog, wat in de historie van de Super Bowl finale niet is voorgekomen. Brady zegt dat ‘’mental toughness’’ het verschil heeft gemaakt bij deze uitdaging.

 

 1. Focus op waar je controle over hebt

Het leven van Brady staat in het teken om topprestaties te leveren. Om dit te kunnen doen zegt hij dat je moet focussen op de dingen waar je controle op hebt. De dingen waar je controle op hebt; is hoe hard je werkt, hoe je je lichaam onderhoud en je houding. Vooral je houding is belangrijk zegt Brady. Soms gebeuren er dingen die we niet willen, maar hij maakt dan een bewuste keuze om positief te blijven. Dat is iets waar hij wel controle over heeft. Niet per se te gebeurtenis zelf.

 

Hij ziet zichzelf nooit als een slachtoffer. Het helpt niet als hij door een slechte gebeurtenis zich laat frustreren. Je wordt hier niet beter van. Door te focussen op de negatieve dingen maak je het alleen maar lastiger voor jezelf. Probeer juist te leren van deze tegenslagen, ze te vergeten en de beste versie van jezelf te worden zegt Brady.

 

Zie ook mijn bericht over de stoïcijnse filosofen en hoe je obstakels leert overwinnen.

 

 1. Gebruik verlies om beter te worden

Elke keer als Brady een wedstrijd verliest is dat voor hem een manier om weer iets nieuws te leren. Hij ziet de wedstrijden als een experiment. Je hebt verschillende ideeën en strategieën. Maar uiteindelijk weet je nooit hoe het precies zal verlopen. Op het moment dat je verliest is het natuurlijk niet leuk. Ook voor Brady niet, want hij ziet zichzelf als een emotioneel mens. Maar hij heeft geleerd om de verloren wedstrijden te zien als een manier om beter te worden.

 

Lees meer in mijn bericht over hoe je beter leert omgaan met verlies.

 

 1. Bereik de ideale prestatietoestand (IPT)

De juiste houding en mindset zijn binnen onze controle. Voordat Brady het veld opgaat zorgt hij dat hij het juiste mentale niveau bereikt om te kunnen presteren. In de sportpsychologie en mentale training wordt dit ook wel de ideale prestatietoestand genoemd. Dit is de perfecte balans tussen ultieme spanning en ontspanning en het perfecte niveau waarop je topprestaties kunt leveren.

 

Om deze staat te bereiken gebruikt Brady bijvoorbeeld schreeuwen om zichzelf op te pompen met energie. Maar als hij te veel energie of spanning voelt doet hij weer een oefening om weer in balans te komen.

 

Leer meer over de technieken in mentale training om de ideale prestatietoestand te bereiken.

 

Tot slot

Het verhaal van Brady laat zien dat we onze obstakels kunnen overwinnen en succesvol kunnen worden ondanks onze beperkingen. Op 3 februari 2018 werd Brady (op veertigjarige leeftijd!) uitgeroepen tot de meest waardevolle speler (MVP) in de NFL. Hij is hiermee de oudste speler ooit die deze titel heeft gewonnen. Hij bewijst hier nog maar weer eens dat leeftijd niet per se een obstakel hoeft te zijn.

 

Ook heeft Brady besloten om na dit seizoen weer door te gaan in de NFL. Hij laat daarmee zien dat hij nog steeds hongerig is om de beste te zijn en te blijven. Brady zegt in zijn boek dat het gaat om will over skill. En dat blijkt, want op veertigjarige leeftijd is de wil er nog steeds!

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *