Moet je een leider zijn om een succesvolle sporter te worden?

leiderschap in sport topsport brein

Leiderschap in sport

 

Welke kwaliteiten moet je bezitten om een succesvolle sporter te worden? Laatst vroeg ik me af of je een leider moet zijn om een succesvolle sporter te worden. Ik dacht meteen nee en daarna weer ja, je moet een leider zijn om een succesvolle sporter te worden. Maar misschien is het allemaal niet zo zwart wit. Een beetje verwarrend maar ik zal het je uitleggen..

 

Er zijn leiders in verschillende soorten en maten en het zijn niet perse altijd de aanvoerders of de coaches. Het is niet altijd de charismatische man of vrouw die een heftige speech geeft.

 

Ik wil je een aantal voorbeelden geven van sporters en coaches die leiders zijn, maar allemaal op hun eigen manier.

 

In deze post wil ik je ook laten zien dat leiderschap niet zwart of wit is. Het is in mijn ogen niet zo dat je of een leider bent of niet.

 

Ik denk dat iedereen kwaliteiten van een leider in zich heeft en dat iedereen er baat bij heeft om een aantal van deze kwaliteiten te ontwikkelen. Deze kwaliteiten kunnen jou ook weer helpen om een betere sporter te worden.

 

 

Wat is een leider dan precies?

Een leider bezit in mijn ogen de volgende eigenschappen;

 

  • Moed
  • Initiatiefrijk
  • Voorbeeld functie
  • Gaat voorop
  • Neemt moeilijke beslissingen
  • Aanspreekpunt
  • Toon zetter
  • Heeft een visie
  • Bepaald de koers

 

Ik denk niet dat een leider alleen een mannelijk of alleen maar vrouwelijk  is of een bepaald type moet zijn. Ik denk dat iedereen bezit over bovenstaande eigenschappen, maar niet iedereen gebruikt ze.

 

In de topsport zijn er talloze voorbeelden van leiders die allemaal op hun eigen manier die bovengenoemde kwaliteiten inzetten.

 

Rio Ferdinand

Wat Ferdinand zegt kan ik me zeker in vinden dat leiderschap gaat om mentaliteit. Het gaat niet alleen om jezelf, maar ook om de anderen.

 

 

Michael Jordan

Michael Jordan was een leider die door middel van het goede voorbeeld te geven zijn leiderschap uitdroeg. Hij werkte keihard en dat verwachtte hij ook van al zijn teamgenoten. Pas later in zijn loopbaan werd hij een verbale leider.

 

 

Hoe ontwikkel je leiderschap?

In mijn ogen door het gewoon te doen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde taken op je nemen. Je kunt  zelf het goede voorbeeld geven ( net als Michael Jordan ). Waar het om gaat is dat je jezelf blijft.

 

Betekent het dat je dan altijd de leiding moet nemen?

Nee, iedereen kan op zijn manier de leiding nemen. Ik denk dat je in ieder geval jezelf moet ‘’leiden’’. Je moet weten wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat.

 

Als je succesvol wilt zijn in de sport is het belangrijk dat je weet wat je doel is. Je moet net als een kapitein je eigen koers bepalen. In mijn ogen zijn leiders mensen die de richting bepalen en die de weg wijzen en het voortouw nemen.

 

Als niemand voor jou de weg wijst, moet je zelf degene zijn die dat doet. Je moet jezelf leiden. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar als jij het niet doet, dan doet niemand het.

 

Leiderschap is niet zwart of wit

De film Invictus laat zien hoe twee leiders, Nelson Mandela en Francois Pienaar, Zuid-Afrikaanse geschiedenis schrijven. Mandela doet dit als leider van het land en Pienaar als leider van zijn rugby team.

 

Leiderschap is hierin niet zwart of wit. Het is creatief omgaan met de middelen die je hebt. Mandela wist dat sport mensen en een land kan verenigen.

 

 

Invictus gedicht door Morgan Freeman

 

Het gedicht Invictus gaf Nelson Mandela kracht op de momenten dat hij het zwaar had. Het eindigt heel sterk en vat voor mij samen waar het om gaat als je jezelf wilt leiden.

 

I am the master of my fate. I am the master of my soul.

 

 

Coaches en leiderschap

Je hebt de leiders in het veld, de spelers en je hebt de leiders buiten het veld, de coach.

 

Coachen is een onderdeel van leiderschap in mijn ogen. Volgens Marc Lammers (top hockey coach) doe je coachen samen. Het is geen eenrichtingsverkeer, het is een wisselwerking tussen spelers onderling en de coach.

 

Volgens John Wooden ( top basketbal coach ) is leiderschap het beste uit jezelf en uit je team halen.Volgens Wooden kan je wel dingen leren uit een boek, maar uiteindelijk moet je de stijl kiezen die het best bij jezelf past.

 

Wooden zegt dat talent niet af te meten is in kampioenschappen, maar in hoe dichtbij je bent gekomen om je volledige potentie te benutten. En als leider van zijn team zag Wooden het als  zijn taak om ervoor te zorgen dat zijn teams altijd hun volledige potentie benutten.

 

Een andere leider is in mijn ogen Louis van Gaal. Hij bewees een aantal jaar geleden met het Nederlands elftal voor de zoveelste keer dat hij een echte top coach is.

 

Ondanks dat veel mensen geen geloof hadden dat Nederland iets zou presteren op het WK voetbal hield Van Gaal vast aan zijn visie. Uiteindelijk bewees hij dat zijn koers de juiste koers was.

 

In dat opzicht zijn Van Gaal en het Nederlands elftal geslaagd. Want veel mensen geloofde niet dat dit ooit mogelijk was. En ik denk dat, als we denken aan de woorden van John Wooden, het niet gaat om het aantal kampioenschappen die je wint, maar of je je volledige potentie hebt benut. En ik denk dat Van Gaal dit heeft gedaan en (bijna) het maximale uit dat team heeft gekregen.

 

 

 

Conclusie

Het is goed om een aantal eigenschappen te bezitten en te ontwikkelen die horen bij leiderschap. Het zal je niet alleen helpen om een succesvolle sporter te worden, maar ook in de andere aspecten van je leven. Het is in mijn ogen niet een kwestie van; je hebt het of je hebt het niet. In mijn ogen is het niet zo zwart wit.

 

Leiderschap komt in verschillende soorten en maten. Het zit in ons allemaal. Soms leiden we een team, soms een groep of een land. Maar soms leiden we alleen onszelf.

 

Wil je dus een succesvolle sporter worden dan kan het geen kwaad om je eigen leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Zorg  er in ieder geval voor dat je weet dat je meester bent van je eigen lot en dat je je eigen koers kan bepalen ( net zoals Nelson Mandela).

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *