Waarom heeft iedereen het over Stephen Curry ?

Steph Curry Topsport Brein

 

Het is best gek als mensen die niet echte basketbalvolgers zijn het opeens over Stephen Curry hebben. De afgelopen tijd is Curry namelijk vaak in het sportnieuws vanwege zijn ongehoorde prestaties op het basketbalveld. Maar waarom heeft iedereen het nu opeens over Curry?

 

Bijna in elk verhaal van elite sporters is er een ”onbekend” verhaal. Waarom zijn ze zo gemotiveerd en waar komt die motivatie vandaan? En hoe komt het dat ze ‘’opeens’’ doorbreken?

 

Ook Curry’s verhaal is nog niet wijdverspreid, maar laat wel zien waarom iedereen het nu over hem heeft. In deze post deel ik zijn verhaal met jou.

 

Game winner – iedereen had het opeens over hem

 

 

Overnight success

Een paar jaar geleden hadden we Lin-sanity. Jeremy Lin brak toen (even) door. Als Aziatische speler speelde hij op een ongekend supersterren niveau. Lin was een overnight success.

 

Maar wat Steph curry laat zien is van een hele andere orde. ‘’Wat had je ook verwacht van iemand waarvan zijn vader, Del Curry, 16  jaar in de NBA heeft gespeeld.’’ Zou je kunnen zeggen.

 

Stop..

 

Curry is allesbehalve een overnight success!

 

Wat Curry heeft gedaan was jarenlang in de maak. Wat heeft hij gedaan waarom iedereen het nu over hem heeft?

 

Dat is wat ik je deze post laat zien. Maar ook een paar lessen die je kunt leren van Curry.

 

Tegenslag

Curry heeft er veel voor moeten doen om succesvol te zijn en er veel voor moeten overwinnen. Vooroordelen doorbreken hoorde daar ook bij.

 

Te klein, te dun, hij speelt alleen maar in de NBA omdat zijn vader er ooit heeft gespeeld, hij raakt altijd geblesseerd, noem maar op.

 

Hij zal het allemaal wel gehoord hebben.

 

Curry heeft veel tegenslagen moeten doorstaan om te bereiken wat hij nu heeft bereikt. En die weg was niet altijd makkelijk.

 

Wat voor tegenslag?

 

Niet zo’n slimme zet

Ik zag laatst een interview met hem waarin hij vertelde dat hij altijd naar 1 college team had willen gaan. Het team waar zijn vader ook ooit had gespeeld, namelijk Virginia Tech. Toch besloten ze bij Virginia Tech niet te kiezen voor Curry. Achteraf gezien kan je dit voorzichtig gezegd, een niet zo’n slimme zet noemen.

 

Ook Michael Jordan heeft als jonge speler te maken gehad met tegenslag. Hij werd ook niet gekozen om te spelen voor zijn high school basketbal team. Dit wakkerde bij Jordan het vuur aan om iedereen ongelijk te bewijzen.

 

Motivatie

Doordat alle grote college teams Curry niet zagen staan werd Curry extreem gemotiveerd om zijn spel te laten spreken. En net als bij Jordan wakkerde dit bij  Curry het vuur aan om zichzelf te bewijzen.

 

Hij had het geloof dat uiteindelijk de juiste coach en het juiste team hem zou willen hebben. Uiteindelijk werd Curry gerekruteerd door de kleine school Davidson.

 

In drie jaar op Davidson groeide Curry uit tot de speler die je moest zien. In zijn derde college jaar was hij de meest scorende speler van de hele college competitie.

 

Er was nog maar 1 stap die hij kon en moest nemen, de NBA!

 

Eric Thomas – Steph Curry

 

 

 

De ring

In de NBA tel je eigenlijk pas echt mee als je een ring hebt. Die ring krijg je alleen als je kampioen bent geworden. Curry had nog een hele weg te gaan voordat hij die ring kon behalen.

 

Na twee zware enkel blessures dachten veel analisten en ‘’kenners’’ dat Curry een eeuwige belofte zou blijven.

 

Maar..

 

De echte superster weet tegenslagen te overwinnen en wordt gekenmerkt door een ijzersterke mindset.

 

Curry bewees aan de twijfelaars dat hij er echt bijhoort. Hij werd in seizoen 2014 – 2015 uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de NBA en… Hij werd kampioen en kreeg zijn ring!

 

 

Extreem dodelijk

Als topsporter moet je soms een killer zijn, maar je moet ook je geduld kunnen bewaren, rustig blijven en gefocust zijn. Curry heeft deze unieke combinatie. Iemand die dat herkent in Curry is Kobe Bryant.

 

Kobe zegt o.a. het volgende over Curry. ‘’Curry straalt serieuze kalmte uit en is daardoor  extreem dodelijk. Veel speler en fans begrijpen dat niet, maar Curry heeft het. Hij is niet up en hij is niet down en hij overdenkt niet wat er zojuist is gebeurt of wat er zo meteen komt. Hij is er gewoon..’’

 

Bryant weet als geen ander wat het is om deze unieke combinatie te bezitten, want hij heeft jarenlang onder ‘’The Zenmaster’’ Phil Jackson getraind. Jackson, die bekend stond om zijn combinatie van zen boeddhisme, mindfulness en het basketbal, was heel succesvol met o.a. Kobe en Jordan en won verschillende titels met beide spelers.

 

‘’Curry straalt serieuze kalmte uit en is daardoor  extreem dodelijk’’. – Kobe Bryant

 

 

Werkethiek

Dat iedereen het nu over Curry heeft is geen toeval. Hij heeft er hard voor gewerkt. Hij laat zien dat als je echt wilt, het mogelijk is om te bereiken waar je van droomt.

 

Al ben je klein, dun of in het begin niet goed genoeg.

 

Professor Anders Ericsson laat zien dat de echte topsporters zich onderscheiden van niet zo succesvolle sporters door de uren die zij doorbrengen in training. De topsporters trainen gemiddeld zo’n tien jaar of 10.000 uur voordat zij doorbreken.

 

Die trainingen zijn ook nog eens heel specifiek en vaak gegeven door goeie coaches. Curry heeft ook zijn manier om te trainen. Deze manier van trainen heeft hem o.a. het succes gebracht wat hij nu heeft.

 

Een paar lessen die je van Curry’s werkethiek kunt leren:

 

  • Jezelf uit de comfortzone halen
  • Voorbereiding
  • Uren maken
  • Routines

 

Hoe traint Steph Curry?

 

 

 

Conclusie – Waarom iedereen het over Curry heeft

Curry is allesbehalve een overnight success. Hij heeft laten zien dat hij thuishoort op het grote podium.

 

Hij heeft er hard voor heeft gewerkt en heeft niets cadeau gekregen.

 

Hij heeft tegenslagen moeten overwinnen en wist te herstellen van zware blessures.

 

Hij is kampioen geworden en MVP. In de NBA tel je dan echt mee en hoor je thuis in een rijtje van legendarische spelers. Door sommige kenners wordt hij zelfs al in hetzelfde rijtje geplaatst als Michael Jordan.

 

Of hij ooit dezelfde status als Jordan zal bereiken zullen we moeten afwachten.. Maar..

 

Met recht kan er gesproken worden over Curry, want het is een kampioen en hij heeft het verdient!

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *